uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche. Niestety nie mam zdjęcia, więc
Mia Cucina Sofietaświeżej kapustki z młodymi dodatkami prosto z warzywniaczka. Chrupiąca marcheweczka, głowa kapuchy i cebulka oraz dużo zieleninki. Warzywka młode więc gotowanie zajmuje tylko chwilę. składniki: 1, 5 główki kapusty 1 litr wody lub bulionu 2 duże młode cebule 4 młode marchewki 1 pęczek koperku 1 pęczek włoszczyzny ( natki pietruszki,liścia selera i pora) 400 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki mąki(...)pszennej sól,pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. Włoszczyznę drobno posiekać. Do kapusty dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę. Zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić
Monia miesza i gotujedługo nie leżały sobie w lodówce. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku i smakuje całej mojej rodzince z czego bardzo się cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa
Ala piecze i gotujegrillowanie urządzam u teściowej w ogródku. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na karkówkę z grilla, którą ja przygotowałam z podwójnej porcji. Podałam tradycyjnie, z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku
Czerwień i błękitprzecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego mam pod ręką. Czy Wasza spiżarnia już zaopatrzona na zimę ? Może w zakładce PRZETWORY znajdziecie jeszcze jakiś pomysł na warzywa, grzyby
Smaczna Pyzachwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieBardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSzybkie, smakowite i chrupiące danie na obiad. Doskonałe z mięsem jak i jako potrawa wegetariańskia. Składniki : kilka ziemniaków 3 cebule ćwiarka białej kapusty papryka sól, pieprz, majeranek koperek lub szczypiorek, rzeżucha olej Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : Mała główka białej kapusty 3 cebule łyżka soli łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Zobacz ten przepis
w kuchni i w ogrodzieosób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieDanie ryżowe z serii jednogarnkowe. Składniki : 200 g ryżu 300 g schabu 3 cebule ćwiartka białej kapusty olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodzieSłodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem. Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli łyżka oleju Czytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzieindyka gotujemy rosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy. Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy. Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki
prawdziwe jedzeniemało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy
prawdziwe jedzenieponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry
PastelFood