Do każdego obiadu podajecie surówkę? no miałam na myśli drugie danie? Ja surówki zajadam ciągle, a to do kanapek, same też są pyszne, do obiadu, zawsze
Moje Małe CzarowanieLubię takie sałatki gdzie nieoczywiste składniki łączą się ze sobą tworząc przepyszne danie. Same smakowitości które niekoniecznie dobrze pasują a jednak pięknie się połączyły w super
Moje Małe Czarowaniekuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę
ProstePesto.plstres (zestresowana mama = kłopoty maluszka) i złą dietę. Jaka powinna być dieta mamy, by zapobiegać kolce niemowlęcej? Mama powinna przede wszystkim unikać takich składników, jak: cebula, kapusta, warzywa strączkowe: fasola, groch, soja, truskawki, cytrusy, orzechy, gazowane napoje, kawa i mocna herbata, potrawy smażone, ostre przyprawy, itd. Ta lista może być o wiele dłuższa np. jeśli dziecko ma alergie pokarmowe
Słodkie okruszkiNie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka W dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu
Trzeci talerztopione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce
Codzienne Gotowaniemąki pszennej – 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy – 1 jajko – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz – groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia Przygotowanie : Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie(...)Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. Formę do tarty nasmaruj masłem. 1/4 ciasta oddziel od reszty, zawiń w folię i wstaw ponownie do lodówki. Resztę ciasta użyj do przygotowania spodu do tarty. Za pomocą widelca nakłuwaj spód tarty. Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia na który wsyp groch
nietylkopasta.plstałe gości na moim wigilijnym stole. Jest to bardzo proste danie, które w ferworze przygotowań świątecznych zajmie nam naprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś nie należy do moich ulubionych… w przeciwieństwie do kapusty z grzybami, która też czeka w kolejce na bloga… Groch
UgotujmyTo.plTrochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale
Buniabaje w kuchniWykorzystuję gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs
Buniabaje w kuchniLubię wszelkiego rodzaju wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się
Buniabaje w kuchniSurówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka Choć rzepa znana jest w Polsce od kilkuset lat, zawiera wiele cennych witamin i minerałów, a jej uprawa nie sprawia większych problemów, jemy jej coraz mniej. Rzepa uprawiana jest zwykle końcem lata i jesienią jako poplon ścierniskowy, nie zajmuje więc cennych areałów roślinom wysiewanym wiosną. Niegdyś cieszyła się dużą popularnością również ze względu(...)zwierząt. W naszej lokalnej kuchni rzepa była używana głównie jako składnik surówek. Na Kolbuszowszczyźnie gotowano również zupę z rzepy, a także podawano jako potrawkę rzepę duszoną z grochem. Przepis na surówkę z kapusty i białej rzepy pochodzi od pani Janiny Zdeb z Gminy Majdan Królewski. Opublikowany został na stronie Powiatu Kolbuszowskiego www.powiat.kolbuszowski.pl Surówka z kapusty i rzepy - kuchnia podkarpacka Biała
Trzeci talerz