ryżem tylko z kaszą gryczaną, mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta w kapuście pekińskiej. Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 500 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka posiekanego lubczyku sól, pieprz Wykonanie(...)patelni rozgrzewam olej, szklę cebule z czosnkiem. Następnie dodaję pieczarki i smażę. Do miski wsypuję kaszę, dodaję mięso oraz pieczarki z cebulą. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Kapustę myję, odkrawam dół głąba. Oddzielam liście i z każdego ścinam twarde części. Następnie sparzam we wrzątku przez 1 minutę (wodę odkładam). Liście wkładam do miski
magiczna kuchnia Kasikurczakiem to pożywna sałatka, niezastąpiona na każdej imprezie, k tórej smak podkreśla prażona cebulka. Według mojego narzeczonego sałatka najlepsza ze wszystkich. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, ½ małej kapusty pekińskiej, 2 dojrzałe pomidory, 6-8 ogórków kartuskich w zalewie słodko-kwaśnej , 2 łyżki przyprawy gyros, 3 łyżki oleju cebulka prażona Sos: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, ketchup WYKONANIE(...)Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą, dodajemy olej, marynujemy ok. 15-20 min, następnie smażymy na złoty kolor. Kapustę pekińską drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Na dnie przezroczystego naczynia układamy połowę kapusty pekińskiej, smarujemy cienko sosem, układamy warstwę pomidorów, następnie ogórków, układamy wystudzonego kurczaka, polewamy warstwą ketchupu, układamy resztę
słodki bratekKapusta pekińska i pomidor w głównej roli sałatki, z dodatkiem wędliny, sera włoskiego i sosu. Lepiej być nie może! Sos idealnie dopełnia nieco suchą kapustę pekińska, co daje naprawdę boskie połączenie, lecz sos nie jak zawsze oliwa lub majonez, a sos z sosem słodkim chilli, takie sosy właśnie uwielbiam. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki(...)kapusty pekińskiej 2 pomidory 50 g wędliny wieprzowej 75 g sera Capreggio 2 łyżki sosu słodkiego chilli 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kapustę i pomidor myjemy, i kroimy w kostkę lub słomkę. Ser odsączamy i kruszymy do pomidora z kapustą. Wędlinę kroimy w kostkę lub słomkę i także dodajemy do pomidora z kapustą. Wszystko dokładnie mieszamy. Do majonezy dodajemy
Kuchnia ŁukaszaSprawdzona i pyszna sałatka na każdą okazję!. Przyprawa gyros u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na sałatkę: 1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt(...)odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. 3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa. 4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka
Apetyczna babeczkaUwielbiam przygotowywać (i oczywiście) jeść najróżniejsze surówki. Czasem, to samo danie dzień po dniu zmienia się (urozmaica) właśnie dzięki surówce. Dziś polecam Wam surówkę z kapusty pekińskiej w czosnkowo-jogurtowym sosie. Pyszna surówka obiadowa. Ja podałam ją wraz z domowym gyrosem . Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 średniej marchewki 11/2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki jogurtu typu greckiego(...)łyżka majonezu 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Przygotowanie: Kapustę pekińską dokładnie siekamy (ja zrobiłam to dość niedbale, ale nie wpłynęło to na smak surówki). Posypujemy szczyptą soli, lekko zagniatamy ręką. Odstawiamy na bok na 10 minut. Obieramy marchewkę i trzemy ją na grubych oczka do naszej kapusty. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość mieszamy. W miseczce mieszamy
Słodkie okruszkizawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminy D) zdecydowanie warto zadbać o to, by jednak w miarę regularnie znajdowały się one w naszym menu. Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej - przepis na 3 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 500g filetu z dorsza, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 ząbki czosnku, cebulę, pół(...)kapusty pekińskiej, 4 gałązki zielonej bazylii, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, pół szklanki wody + dodatkowo 3 łyżki wody, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto posiekać je kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 3. Dorsza dopraw solą i pieprzem oraz połową sosu rybnego. 4. Rybę ułóż
Z notatnika dietetykaSurówka z kapusty pekińskiej to super szybka i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników, a do tego bardzo smaczna i pasująca do większości obiadów. Ja taką surówkę mogę jeść nawet jako samodzielną przekąskę między posiłkami. Surówka dodatkowo jest kolorowa i ładnie wygląda na talerzu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 0,5 papryki czerwonej(...)puszki kukurydzy 0,5 cebuli 1 łyżka posiekanego koperku sok z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkowałam i wrzuciłam do miski. Paprykę pokroiłam na cienkie, krótkie paseczki i dodałam do kapusty. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do reszty warzyw. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i dodałam do miski
Waniliowe ImprowizacjeSmaczna, szybka i bardzo łatwa w przyrządzeniu surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem w majonezie. Idealna do dań mięsnych. Polecam:) Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 1 łyżka soku z cytryny majonez sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski lekko posolić
magiczna kuchnia Kasiodpowiednia mieszanka przypraw, z których u mnie nie może zabraknąć sosu sojowego i bardzo aromatycznej kozieradki, którą czuć już przy wejściu do mieszkania ;) Składniki : podwójna pierś z kurczka średnia kapusta pekińska puszka ananasa puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego czubata łyżeczka kozieradki pieprz łyżeczka słodkiej papryki w proszku ciut suszonego czosnku ok. 2 łyżek oliwy Pierś pokroić(...)obsmażyć. Dolać ok. 2 łyżek wody i jeszcze chwilę poddusić, odparowując przy tym sos. Kurczaka przełożyć do salaterki i odstawić do ostygnięcia. Ananasa pokroić w kostkę wielkości kawałków kurczaka. Kapustę pekińską poszatkować. Do chłodnego kurczaka dodać odcedzoną kukurydzę, ananasa i kapustę pekińską. Dodać majonez. Całość dokładnie wymieszać. Można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po ok. godzinie. ----------------- Podobne: Surówka
Weekendy w domu i ogrodzierobić jedzenie częściej, a bardziej różnorodnie i żeby było zawsze świeże. Tym razem zrobiłam kolejną sałatkę warstwową, również z wieprzowiną smażoną w przyprawach, a jako dodatki dobrałam do niej kapustę pekińską, ananasa z puszki, ogórki korniszony i cebulę. Do sałatki użyłam też majonezu i sosu czosnkowego. Sałatka wyszła bardzo smaczna, taka trochę słodko - kwaśna i tak miało być. Oto przepis(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 liście kapusty pekińskiej 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 cebuli 5 plastrów ananasa z puszki 3 większe ogórki konserwowe ok. 300g szynki wieprzowej 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju ok. 2 łyżki majonezu ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego (użyłam domowego sosu czosnkowego z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowy-sos-czosnkowy.html)
Waniliowe ImprowizacjeSurówka z kapusty pekińskiej to błyskawiczna i prosta w przygotowaniu przekąska .Jest chrupiąca, soczysta i delikatna, odpowiednio doprawiona smakowicie uzupełnia danie obiadowe. składniki na 3 porcje 4 liście kapusty pekińskiej marchewka cebula 3 łyżki majonezu czarny mielony pieprz sól przepis Opłukane i osuszone liście kapusty drobno kroimy, cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojoną kapustę pekińską, na tarce
Smakowite DaniaSajgonki z mięsem i warzywami SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g mieszanki warzyw chińskich 1 łyżka sosu sojowego ciemnego olej sól i pieprz do smaku 100 g kapusty pekińskiej 8 szt papieru ryżowego do sajgonek SKWORCU olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone podsmażamy na oleju. Do woka wrzucamy warzywa chińskie, dodajemy sos sojowy i podduszamy do miękkości(...)miski przekładamy mięso, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Szatkujemy drobno kapustę pekińską. Papier ryżowy namaczamy, układamy na nim porcję warzyw z mięsem i kapustę pekińską, składamy jak krokieta. Smażmy na rozgrzanym oleju po kilka minut z dwóch stron. Do przygotowania sajgonek użyłam papieru ryżowego, który otrzymałyśmy w ramach współpracy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do tej pory robiłam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem majonezu, ale ostatnio zdecydowanie bardziej smakuje mi pekinka w takiej, o wiele lżejszej, wersji. Aby przygotować tę surówkę, wystarczy chwilka. Połączenie składników, oprószenie solą i pieprzem(...)skropienie oliwą to zaledwie kwadrans. A potem możemy delektować się pysznym dodatkiem do obiadu. Polecam. Składniki: • mała kapusta pekińska • 1 średnia cebula • 1 większa marchewka • 1 puszka kukurydzy • 1 większa papryka • sól, pieprz, oliwa (może być extra vergin) • natka pietruszki (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Kapustę umyć, przekroić na pół, poszatkować. 2. Przełożyć do miski. 3. Cebulę pokroić w kostkę
W mojej kuchniDUŻĄ SALATERKĘ: 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 duża czerwona cebula (można zastąpić zwykłą) ok. 0,5 słoika korniszonów puszka kukurydzy 2 czerwone papryki ok. 0,5 kapusty pekińskiej pikantny keczup majonez przyprawa gyros sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kroimy w kostkę, intensywnie oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cała woda wyparuje z mięsa. Pod koniec(...)Wszystkie warzywa drobno kroimy, kukurydzę i ogórki odsączamy na sicie. Układamy kolejno w salaterce: mięso z kurczaka czerwona cebula cienka warstwa keczupu ogórki kukurydza papryka gruba warstwa majonezu kapusta pekińska Sałatkę najlepiej schować na chwilę do lodówki. Przed samym podaniem kapustę pekińską posypujemy solą i pieprzem. Możemy ją również udekorować. Smacznego :) MAŁA RADA: Do majonezu możemy również dodać zmiażdżony
Pani na deserSmaczna , zdrowa i prosta sałatka z kapustą pekińską i serem feta wzbogacona oliwkami . To świetna propozycja na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości . składniki na 4 porcje opakowanie sera feta szklanka czarnych oliwek kilka liści kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula kilka kropli oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Kapustę pekińską szatkujemy , dodajemy pokrojony w kostkę ser feta , pomidory
Smakowite Dania