kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:323/414)

Kiszone rzodkiewki 189

odkąd pamiętam, kisiła je moja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często z Piotrem przygotowujemy kiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki , cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kwaśno-słona zupa soljanka 78

ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary i kapustę, plus śmietana, cytryna i dużo zieleniny. Wywar ma być zawiesisty, słony i kwaśny zarazem. Efekt ten najlepiej osiągnąć dolewając do zupy sok z kiszonych ogórków, lub, naszym zdaniem(...)Suwałkach. Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com   Składniki: 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera 1 średnia cebula pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki drobno posiekane Ćwiartka kapusty drobno poszatkowana 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 3 łyżki siekanych kaparów 1/2 szklanki wody z ogórków lub kaparów 1/2 kg kiełbasy 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka

Niedzielny kucharz
Przepis na sałatke gyros 12423

Składniki: 4 łyżki sosu czosnkowego Winiary 3 łyżki sosu salsa Winiary 2 duże podudzia z kurczaka lub pierś z kurczaka 1 łyżka oleju 2 ogórki kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji(...)kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Ogórki kiszone i pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem. Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na godzinę przed podaniem kapustę pekińską szatkujemy i solimy aby ją zmiękczyć. Mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Mięso smażymy. W naczyniu układamy warstwami wg uznania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego 139

które w danym momencie robię zależy czy sięgam po kapustę białą czy czerwoną. Biała kapusta jak dla mniej jest daje więcej możliwości. Idealna jest do kiszenia, gotowania czy podawana na surowo. Z czerwoną kapustą jest nieco trudniej. O ile świetnie sprawdzi się kiszona jak w surówkach, to w daniach gorących poza kapustą zasmażaną, jak dla mnie osobiście nie jest już

mecooks
Kiszony czosnek 71

kiszonki są zdrowe, wie większość z nas. Wielkim powodzeniem cieszą się takie przysmaki, jak kiszony ogórek czy kapusta. A co z czosnkiem? I on świetne nadaje się do kiszenia, a proces fermentacji sprawia, iż jego wartość odżywcza staje się jeszcze większa. Jak wykorzystać kiszony czosnek Kiszony czosnek staje się dzięki temu nie tylko ciekawym dodatkiem do menu, ale i cennym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z białej kapusty 1 85

Otwieramy drzwi na kapustę, sezon coraz bliżej. Na październik i listopad przypada moment zbiór kapusty i jej kiszenia na zimę. Ja dzisiaj proponuję prostą i smaczną surówkę z kapusty. Mnóstwo świeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.    1/4 lub 1/3 główki białej kapusty 1 jabłko

Smaczne moje
Kapusta z boczniakami i kiełbasą 120

Dziś propozycja kapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta

Zasmakuj Kuchni
Bigos z kapusty pekińskiej 60

Bigos z kapusty pekińskiej w lekkim sosie pomidorowym to alternatywa dla tradycyjnego bigosu z kiszonej lub młodej kapusty. Podasz go w wersji wege lub z kiełbasą. Aromatyczny i smaczny. Bigos z kapusty pekińskiej podaję z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym , kopytkami, mięsem pieczonym, kotletami.. Smakuje także jako samodzielne danie z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos

Zasmakuj Kuchni
Surówka z dodatkiem kiszonego buraczka do obiadu 151

Dzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kiszone papryki lekko pikantne. 323

Kiszone papryki, to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Dotąd kupowałam takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów

Codziennik Kuchenny
Kiszone rzodkiewki 135

temu zapanowała moda  na kiszonki, czyli kiszone warzywa. Uważam, że to bardzo dobra moda, ponieważ wszelkie kiszonki są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Do tej pory głównie kisiliśmy ogórki i kapustę, okazuje się, że tak na prawdę to możemy zakisić wszystko. Dziś zapraszam Was na kiszone rzodkiewki, więcej testów kiszeniowych dopiero przede mną :). Będę Wam zdawać relacje z moich

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na biały barszcz 352

stopień ukwaszenia, wstawić słoik do lodówki. Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się   trochę kwasu z kiszonych ogórków lub z kapusty . Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ). Jeżeli ktoś przetestuje ten sposób, proszę o informację

Stare Gary
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną 140

Uwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z kapusty, pora oraz ogórków kiszonych 126

Składniki: 1/3 główki kapusty białej (młodej) 1/2 pora (jasna części) 6 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kapustę oraz pora szatkujemy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut aby warzywa puściły sok. Ogórki kroimy w plastry, wrzucamy do przygotowanych warzyw. Dodajemy majonez, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem 126

Składniki (na 6 os.) 1 główka kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli 8 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób Kapustę pekińską poszatkować cienko, wrzucić do miski, dodać sól i pieprz, wymieszać. Marchewkę, jabłka i cebulę obrać, razem z ogórkami kiszonymi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski z kapustą.  Dodać majonez i wymieszać

Kuchenne aromaty