kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:326/414)

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 235

oliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra(...)innych marokańskich tażinów:         tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami         tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy zakwas na biały barszcz 37

dniach zakwas będzie gotowy do użycia, ale im dłużej będzie się kisił, tym będzie mocniejszy, możesz więc go kisić przez kolejne 2-3 dni. Aby zakwas szybciej się ukisił możesz dodać do niego kilka łyżek wody z kiszonych ogórków lub kapusty. Jeśli nie zużyjesz zakwasu od razu, po 7-8 dniach możesz umieścić go w lodówce. Wcześniej jednak usuń czosnek

Z notatnika dietetyka
Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka 49

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Klęczany, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski  W naszym regionie zalewajkami nazywamy zupy ugotowane na bazie kwasu z kapusty, wody z kiszonych ogórków albo zakwasu na barszcz. Drugą charakterystyczną cechą zalewajek jest niewielka ilość składników, z których się je gotuje. Krótko mówiąc, zalewajki to skromne kwaśne zupy, podawane zazwyczaj z ziemniakami. Czasem

Trzeci talerz
Niedobór żelaza. Jakie są jego objawy? Jak powinna wyglądać dieta? Plus konkretne posiłki bogate w żelazo. 51

produktów bogatych w żelazo, np. nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion i orzechów , komosy ryżowej. Spożywanie chleba na zakwasie i innych produktów fermentowanych, np. kapusty i ogórków kiszonych. Unikanie spożywania kawy (szczególnie z mlekiem) i herbaty do posiłków i w okresie okołoposiłkowym. Unikanie spożywania produktów zawierających duże stężenie wapnia (produkty nabiałowe) oraz

Natka Pietruszki
Pulpety szwedzkie 54

spróbować. W Ikea pulpety podawane są z dodatkiem kremowego puree ziemniaczanego lub frytek oraz żurawiny w formie dżemu. Można je również podać na przykład z surówką ze świeżej kapusty bądź ogórkiem kiszonym. Polecam Wam poniższy przepis na pulpety szwedzkie i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pulpety Składniki na pulpety szwedzkie

MeCooks
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 2021 82

Cena: 49,90 zł Gdzie kupić?  dajar.pl Słoik na ciasteczka W tym klasycznym szklanym słoiku można przechowywać świąteczne ciasteczka i pierniczki, ale można go używać także do kiszenia ogórków czy kapusty. Sprawdzi się jako pojemnik na makaron, mąkę, płatki śniadaniowe, suszone owoce czy grzyby. Ponadczasowy design sprawia, że taki słoik pasuje do każdej kuchni i jest jej piękną ozdobą

My Chcemy Jeść
Jajka w sosie koperkowym 57

znalazłam też resztkę młodych ziemniaków. Nie było już odwrotu. W trakcie, gdy jajka zaczęły się gotować, zastanawiałam się co by do tego pasowało. Mizerie i inne ogórki kiszone – no nie. Kapusta, nie. Buraki? Niby tak, ale kurczę też jakoś średnio na jeża. Jajka zjedliśmy więc bez żadnych dodatków. Chociaż te buraki ciągle chodzą mi po głowie. I ogórki konserwowe

Kardamonovy
Chorwacja - Wegański smalec z fasoli na chlebie z suszoną papryką (Kruh, mast i paprika) 74

już pisaliśmy wczoraj przy okazji przepisu na krem z kiszonej i świeżej kapusty , Chorwacja to (z wielu powodów) kraj o bardzo różnorodnej kuchni. Dzisiaj proponujemy przepis na wegański smalec z fasoli, szczególnie popularny w Slawonii i Baranji. Powiecie: smalec je się też w Polsce, więc skąd to nawiązanie do kuchni chorwackiej? Kluczem są tutaj dodatki, a konkretniej jeden, który raczej

Roślinożerni urlopowicze
Cuda natury. Dlaczego warto jeść kiszonki? 67

Kiszone warzywa kuszą nie tylko swoim smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Dzięki nim możemy wspierać swe zdrowie w bardzo prosty sposób. Co warto wiedzieć na ten temat? W jaki sposób kiszonki mogą pomagać nam w utrzymaniu dobrej formy? Kiszonki to przede wszystkim cenne wsparcie z toksynami, które gromadzą się w naszym organizmie(...)stają się przyczyną wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Niestrawność, bóle głowy, ciągle zmęczenie – oto najbardziej charakterystyczne dolegliwości związane z nadmiarem toksyn. Jak się ich pozbyć? Włączając do diety kiszone warzywa, np. kapustę lub ogórki . Kiszonki są też najlepszym wsparciem dla zdrowego przewodu pokarmowego. Mają one niewiele kalorii, świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a jednocześnie wspierają nas solidną porcją błonnika

ProstePesto.pl
Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 85

niewiele nam produktów w lodówce zostaje – po prostu kupujemy tyle ile potrzeba i zużywamy na bieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków

Niedzielny kucharz
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 237

zapiekanki na przyjęcia lub proste sałatki. Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą kapustą . Tu również bez makaronu ani rusz Składniki: około 200 gram makaronu kokardki lub penne – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni

Słodkie okruszki
Wegetariańska sałatka z kiszonych czerwonych buraków 136

kiszone świetnie komponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka gyros 132

ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam

Na moim talerzu
Kwaszonka z buraków 164

pływały na powierzchni. Zalewamy wodą wymieszaną z solą, przykrywamy gazą lub wieczkiem nie dokręcając go do końca. Solanka musi przykrywać całe buraki. Można dodać łyżkę kwasu z kiszonych ogórków lub kapusty. Przyspieszy to proces fermentacji. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach ( u mnie pięciu ) jest gotowy do spożycia. Zakwas pijemy lub wykorzystujemy do gotowania barszczu. Buraczki można wykorzystać

Kulinarne przemyslenia
Domowy ocet jabłkowy - niezawodny przepis 173

przed jedzeniem. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii pomoże w ustabilizowaniu flory bakteryjnej w jelitach. Działanie octu jabłkowego na jelita jest podobne jak innych probiotyków, takich jak jogurt naturalny, kiszone ogórki, czy kapusta. Ocet stosowany zewnętrznie pomaga w pielęnacji skóry. Dzięki zawartości witamny E regeneruje komórki, przyspiesza syntezę kolagenu, buduje warstwę lipidową, nawilża, ujędrnia i chroni przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka gyros z makaronem 159

sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 150g makaronu mini muszelki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 250g ogórków kiszonych 200g pekińskiej kapusty 4 łyżeczki przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup majonez sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około

Szalona Kuchnia Eweliny
Zakwas owsiany na żurek 132

płatków owsianych, zmielonych w młynku do kawy 1 główka czosnku 15 kulek ziela angielskiego i tyle samo ziaren pieprzu 3-4 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus gumka recepturka Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy ziele angielskie , pieprz , liście

Ogrodnik w podróży
Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny 133

łyżek mąki pszennej typu 2000 lub 1850 1/2 główki czosnku 10 kulek ziela angielskiego 1 czubata łyżka suszonego majeranku ( kopiasta ) 3 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus gumka recepturka Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy zmiażdżony, rączką noża czosnek , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy pozostałe składniki ( ziele,listki,majeranek

Ogrodnik w podróży
Domowy zakwas na żur śląski 167

żurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach Smacznego ! Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty Artykuł Domowy zakwas na żur śląski pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem 156

płatki zbożowe lub inne bardziej kaloryczne owoce, a także przygotować na bazie jogurtu czy mleka. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 193

muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony

Kulinarne przygody Gatity
Zielony koktajl z grejpfrutem ( dieta dr. Dąbrowskiej) 208

diecie możecie go przygotować także z dodatkiem miodu, żeby był słodszy. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora Zielony koktajl z grejpfrutem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 jabłko 1/2 grejpfruta 2 spore garści świeżego

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) 151

pieczenia raz na jakiś czas uchylić dziwaczki piekarnika, żeby wypuścić nadmiar pary. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka

Kulinarne przygody Gatity
Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) 154

niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie! Zapraszam po przepis 😊. A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól

Kulinarne przygody Gatity
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 177

smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zakwas na żur - jak go zrobić? 162

się żurkiem w każdej chwili. Mój stoi w lodówce i czeka aż najdzie nas ochota na żurek. Polecam gorąco wypróbować. Przyda się do produkcji żuru albo woda z kiszenia ogórków czy kapusty lub kromka razowego chleba. Aby powstał aromatyczny zakwas należy użyć mąki żytniej T 2000. Przy moim bloku stoi od lat warzywniak w którym kiedyś sprzedawano taki zakwas. Pędziło

Moje Małe Czarowanie
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 457

samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha

Calzonella.com
Wołowina na szybko 175

podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej i pekińskiej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 171

wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 153

czasu do czasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Młoda kapusta kiszona na surówki 221

pierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz. Składniki: 1,5 kg młodej białej kapusty 250 g marchewki 30 g soli morskiej 2 łyżki posiekanego

Ala piecze i gotuje
Łosoś w pistacjach 151

rybę. Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży) Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej, nie zakwaszanej ;) Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Placki po zbójnicku 139

patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami  (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki

Smakołyki Asi
Żeberka keczupowo-miodowe z kaszą owsianą 159

godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło. Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi

Smakołyki Asi
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 203

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR 135

SKŁADNIKI: - 3 łyżki mąki gryczanej - 3 łyżki maki ryżowej - 40 ml przegotowanej wody - 5 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych) - 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kulebiak z kapustą i grzybami. 168

pieczarek.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml ciepłej wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Farsz: 800 g kiszonej lub świeżej kapusty (użyłem świeżą) 3 średnie cebuli 2 ugotowane jaja garść suszonych grzybów leśnych 2 łyżki oleju łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis

Kuchnia Łukasza
W kuchni emigranta... 189

kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone....  W  Arabii  Saudyjskiej   można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 204

wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z szynki wieprzowej 150

kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sałatka gyros 186

ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam

NA MOIM TALERZU