kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:200/414)

Młoda kapusta 136

małych miłościach kulinarnych i myślę, że stali czytelnicy rozpoznają już te produkty, choć jeszcze nie powiedziałam o wszystkich. Jednym z moich ulubionych jest kapusta. Szaleję na punkcie kapusty młodej, kapusty kiszonej czy bigosu. Wszystko, co jest zrobione na jej bazie jest wyśmienite. Warto jednak pamiętać o tym, by zachować umiar :) Składniki na młodą kapustę (5 - 6 porcji): główka kapusty

Karola gotuje
Pierożki z białej kiełbasy w barszczu na kwasie z kiszonej kapusty 207

Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz do smaku cukier do smaku Wykonanie barszczu: Buraczki umyć, obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut. Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi wigilijne 166

lubię grzybów, ale kocham pieczarki. Zdecydowałam się zmierzyć z tym majstersztykiem i zrobić własną ich wersję opartą na przepisie Mamy - są boskie! :) Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej 400 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy

Cooking Monster
Łopatka w kapuście z szybkowaru 149

Łopatka w kapuście z szybkowaru  Składniki : około 1 kg łopatki bez kości  2 średnie cebule 4 ząbki czosnku  sól, pieprz, czosnek granulowany około 1 kg kiszonej kapusty  1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego  około 2-3 szklanki wody Przygotowanie : Mięso myjemy, nakrawamy  (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta z grochem 173

gotuję. Przed świętami nie zdążyłam podzielić się z Wami przepisem, ale robię to teraz. Innego dnia niż wigilia też przecież można ją jeść. Polecam. Składniki:  1 kg kapusty kiszonej 1/2 grochu łuskanego połówki 3 cebule 3 listki laurowe olej około 3-4 łyżek Groch zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Kapustę odcisnąć i jeśli jest mocno kwaśna wypłukać

talerz przyjemności
Bigos z młodej kapusty 226

Dopadła i mnie ochota na bigos z nowej kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi .  Robi się go znacznie szybciej niż z kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad.  Lubicie taki bigos? Składniki: 1.5 kg młodej kapusty  3 młode marchewki

Krakowskie smaki Ani
dania z gęsi 133

winie pierś z gęsi z czereśniami      pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa

królestwo garów
Łazanki z kiełbasą 371

sama czyli kapusta i makaron w kształcie kwadracików. Dziś zapraszam na wg mnie tą najprostszą wersję czyli łazanki z dodatkiem kiełbasy.  Łazanki z kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 2 cebule 2 kiełbasy np podwawelskie liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól,  pieprz 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Kapustę płuczemy, a następnie odciskamy z nadmiaru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Bardzo dobre Ci wyszło" 406

dobre Ci wyszło" nie codziennie pada z ust Misia. A potem biedny padł... w zimowy sen chyba, bo u nas nadal bardziej śnieżnie niż grillowo, ech... 0,5 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 cebula mała puszka pieczarek 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie kminek, oregano, pieprz ziołowy liść laurowy, ziele angielskie Kapustę poszatkowałam, zalałam wodą i zagotowałam

bastalena
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 74

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej

Kuchnia Tomka
Bigos z cukinii i białej kapusty-pyszne danie jednogarnkowe +FILM 107

białej kapusty.  Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.   Jest to świetna alternatywa dla  bigosu z kiszonej  kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.  Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie Zapraszam też na film SKŁADNIKI -około 2 kilogramy cukinii -1 słoiczek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kolorowe łazanki 111

Łazanki z kapustą to danie, które miło wspominam z dzieciństwa. Chcę Wam dziś zaproponować przepis na łazanki w wersji zdrowszej i bardziej kolorowej: z czerwoną kapustą, marchewką i jarmużem. Łazanki to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią polską. Faktycznie, w staropolskich książkach kucharskich łazanki są obowiązkową pozycją na liście przepisów. Jednak danie to oryginalnie nie pochodzi wcale(...)domu, a jeśli nie macie na to czasu, to polecam kupić gotowy makaron w tym kształcie. W naszej tradycji łazanki to połączenie makaronu oraz kapusty. Co ciekawe, w niektórych regionach łazanki robi się z kapusty kiszonej, a w innych – z gotowanej, świeżej. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, najsłynniejsza polska kucharka i autorka książek kulinarnych z XIX wieku w Polsce, przygotowywała łazanki

Wiszniówka
Tradycyjne zrazy z karkówki z leśnymi grzybami 109

swój sposób. Tym razem postanowiłam wzbogacić ich smak dodatkiem leśnych suszonych grzybów. Dodałam je zarówno do środka mięsa jak i do sosu. Najlepszy tradycyjny obiad z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ugotowanych ziemniaków.  1 kg karkówki Sól Pieprz Przyprawa do mięsa 10 plastrów wędzonego boczku 1 cebula ¾ szklanki suszonych leśnych grzybów 2 ogórki kiszone Musztarda sarepska

VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty 131

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku

Danka Pichci
Bigos z cukinii z kapustą białą 199

białej kapusty.  Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.  Jest to świetna alternatywa dla  bigosu z kiszonej  kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.  Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -około 2 kilogramy cukinii -1 słoiczek  koncentratu pomidorowego dobrej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku