kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:14/414)

Barszcz z kapustą kiszoną 110

Barszcz z kapustą kiszoną – pożywna, sycąca, smaczna, prosta do przygotowania zupa. Barszcz to jednak z moim ulubionych zup, ale nie taki czysty barszcz czerwony tylko taki trochę a la ukraiński z ziemniakami, marchewką i inną włoszczyzną. Lubię jak zupa jest treściwa i wystarcza za cały posiłek. Lubię zupy z ziemniakami – mam wrażenie, że warzywo to poprawia smak każdej(...)zupy. Ostatnio do tak gotowanego barszczu dodałam trochę kapusty kiszonej by go zakwasić i przepadła. To wychodzi fantastycznie pyszne. Naprawdę polecam spróbować! PRZEPIS NA BARSZCZ Z KAPUSTĄ KISZONĄ Składniki na barszcz z kapustą kiszoną: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 duża garść kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka

Dorota Smakuje
Kolorowa surówka z kapusty kiszonej 136

Surówki z kapusty kiszonej chyba nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Zna ją chyba każdy i raczej każdy lubi. Z reguły taką surówkę podaje się do smażonej ryby, ale również do dań mięsnych. Ja ją bardzo lubię z tradycyjnym schabowym lub mięsem duszonym w sosie własnym. Najpopularniejsza jest surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jedynie marchewki i cebulki z olejem(...)natką koperku lub pietruszki. Ja dziś jednak postanowiłam zrobić surówkę z kapusty kiszonej w nieco innym wydaniu, bardziej kolorową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok.300g kapusty kiszonej 1/4 papryki czerwonej kawałek pora (jasnozielonej części) 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru

Waniliowe Improwizacje
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 127

Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji W sklepach, możesz znaleźć kapustę kwaszoną/kiszon(...)dodatkami typu sorbinan potasu/kwas octowy czy mlekowy. Nie kupuj takiej kapusty ❗ ❗ ❗ Jest to niezmiernie ważne abyś wybierał dobrą kapustę z dwóch powodów. ❌ Po pierwsze „prawdziwa” kapusta kiszona jest bogata w składniki odżywcze. Jest zdrowa i ceniona. ❌ Po drugie ma inny bogatszy smak. Na FB prezentowałam proste porównanie Kapusta kiszona vs kwaszona . Polecam kupować kapustę od lokalnych sprzedawców

Apetyt na Zielone
Surówka z kapusty kiszonej. 90

Sprawdzony przepis na pyszną domową surówkę z kapusty kiszonej. Jeśli sami kisicie kapustę lub kupujecie ze sprawdzonego źródła będzie smakowała jeszcze lepiej. Ja najbardziej lubię klasyczne połączenie tzn.: ryba panierowana, ziemniaki i do tego właśnie surówka z kiszonej kapusty. Dla mnie połączenie idealne, przepis na najpyszniejszy, domowy obiad. Prosta, smaczna i przede wszystkim zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Zapraszam. (adsbygoogle(...)oliwek lub olej rzepakowy – kilka łyżek Instrukcje Kapustę dobrze odcisnąć i drobno pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach, cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać 1 łyżeczkę cukru (do smaku), świeżo zmielony pieprz i olej lub oliwę. Wymieszać i odstawić na minimum godzinę. Artykuł Surówka z kapusty kiszonej. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką 141

Bardzo lubię surówki z kiszonej kapusty i często robię je do obiadu, zwłaszcza jesienią czy zimą. Dziś również postanowiłam zrobić surówkę z kiszonej kapusty do tradycyjnego schabowego, ale surówkę trochę nietypową, bo z prażoną cebulką, jabłkiem, koperkiem i majonezem. Surówka wyszła pyszna, trochę taka sałatkowa i sycąca, ale pyszna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g kapusty kiszonej(...)jabłka 2 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) 1 łyżka koperku 1 łyżka majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną drobno poszatkowałam i przełożyłam do miski. Jabłko obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do kapusty. Dodałam ponadto dwie pełne łyżki prażonej cebulki oraz płaską łyżkę posiekanego

Waniliowe Improwizacje
Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście 110

Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście to nasza świąteczna propozycja na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Mrożone nogi gęsi można obecnie kupić praktycznie przez cały rok, więc jeśli chcecie w świąteczny czas zjeść wyjątkowy obiad, to polecamy właśnie to danie. Wymaga ono długiego pieczenia, ale w tym czasie można obejrzeć świątecznego „Kevina”. Udostępnij Gęsie udka pieczone(...)włożyć kiszoną kapustę, wymieszać wszystkie składniki, dusić pod przykryciem 10 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyć kapustę z patelni, ułożyć na niej podsmażone kawałki gęsich udek, wlać wodę z gotowania grzybów. Naczynie zamknąć przykrywką lub nałożyć folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 3-3,5 godziny . Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście podawać

niecodziennikpary
Gulasz z kiszonej kapusty 72

laurowych 300 g boczku w kostkach 250 g chorizo 50 g masła Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny Jak zrobić Gulasz z kiszonej kapusty Kapustę możesz ugotować wcześniej, we wrzątku osolonej wody z dodatkiem liści laurowych. Kapusta powinna być miękka. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj, aż będą miękkie. Następnie odlej z wody, dodaj masło i ugnieć. Chorizo(...)dwie oleju roślinnego. Przełóż Chorizo na talerzyk, na rozgrzaną patelnię wrzuć, ugotowaną wcześniej kapustę i chwilę ją podsmaż. Dodaj kapustę do ziemniaków, wymieszaj. Boczek wrzuć na patelnię po kapuście, w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie oleju i podsmaż go. Dodaj boczek do rondla z kapustą, ziemniaki i dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Nałóż Gulasz, dodaj kilka plasterków Chorizo

RafalCook
DOMOWA KAPUSTA KISZONA 121

Kiszona kapusta jest niesamowicie zdrowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw. Ma dużo witaminy C, E, witamin z grupy B. Zawiera też antyoksydanty, bakterie kwasu mlekowego, które świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit – tak ważną dla naszej odporności. To probiotyk i prebiotyk w jednym. Zawiera dobroczynne bakterie (probiotyk), które zasiedlając nasze(...)układ pokarmowy ułatwiają trawienie i oczyszczanie. Dodatkowo zawarta w kiszonej kapuście skrobia oporna (prebiotyk) odżywia nasz mikrobom, aby cenne pożyteczne bakterie miały co jeść i mogły dalej się rozmnażać. Nic tylko kisić i jeść. A kiszenie kapusty naprawdę nie jest trudne, dlatego warto przygotować ją samodzielnie zamiast kupować i zastanawiać się czy na pewno, nie ma w niej octu

Ola la LCHF
Wigilijna kwaśnica – zupa grzybowa z suszonych grzybów, kaszy i kiszonej kapusty 70

tylko raz w roku, dlatego w magicznej atmosferze świat nieziemsko smakuje. Do przygotowania kwasu grzybowego używam domowej kapusty kiszonej oraz suszonych borowików i podgrzybków. Składniki na wigilijną zupę grzybową 4 litry wody + 2 szklanki do namoczenia grzybów 2 kg domowej kiszonej kapusty 200 g kaszy gryczanej 4 garści suszonych szlachetnych grzybów 1 duża cebula około 250 – 300 g olej(...)miękka. Krok 3. Odcedzam ugotowaną kapustę. Gdy kapusta będzie już miękka, zlewam wywar do innego garnka i na durszlaku odcedzam do niego skapujący sok z kapusty. Odcedzoną kapustę oczywiście nie wyrzucam – używam jej do farszu pierogów z kapusty i grzybami lub krokietów. Krok 4.Dodaję namoczone suszone grzyby. Do garnka z wywarem po kiszonej kapuście dodaję namoczone grzyby wraz

Ania gotuje
Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkami 71

Pieczona fasola nie daje o sobie zapomnieć. Odkąd jej spróbowałam, ciągle do niej wracam. Piekłam ją już z różnymi dodatkami. Szczególnie dobrze smakuje nam w wersji z kiszoną kapustą, marchewką i jabłkiem. Dlatego tym przepisem chcę się z Wami podzielić. To już prawie drugi miesiąc, odkąd gotuję na bazie produktów sezonowych, w ramach mojej akcji sezonowej “Kalendarz Smaków(...)się, co dawali i człowiek się cieszył. Ja również jako dziecko z takiej korzystałam i to właśnie na tej stołówce jadłam pysznego, pięknego jasia, podanego z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Z perspektywy czasu muszę stwierdzić, że to było bardzo proste danie, nic szczególnego. Jednak smak tych fasolek, połączonych z wyrazistą surówką bardzo mi przypadł do gustu

Wiszniówka
Placki z kiszonej kapusty 160

Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „ Fuczki ” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie(...)pyszne same, jak i z dodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko

Poezja smaku
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem 139

wśród przepisów Terezy Kyszczak w  „Tradycijni łemkiwśki strawy”. Polecam jako dodatek do mięs, albo na przykład do hreczanyków (przepis na nie już wkrótce na blogu). Składniki: 1 kg kapusty kiszonej (niżej info dlaczego kiszonej, a nie kwaszonej) 2 cebule 3 łyżki masła 3 łyżeczki kminku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku Kapustę wypłukać pod zimną, bieżącą(...)mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. Kapusta kiszona versus kapusta kwaszona Wielu z nas kupując kiszoną kapustę sięga po kapustę kwaszoną. nie zdając sobie sprawy z potencjalnej różnicy między nimi. Według autorów programu „Wiem, co jem” kapusta

Trzeci talerz
Przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 45

Placki z kapusty i ziemniaków     Placki ziemniaczane w nowej odsłonie, czyli zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych Agnieszka serwuje przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą.  👉Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą❓  Zaczynamy robotę jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych... A co potem? Co dalej?    Zapraszamy na przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą(...)ziemniaczane z kiszoną kapustą - Szybki domowy obiad- 422 Składniki: 500g ziemniaków (już obranych) 300g kiszonej kapusty 1 cebula 2 duże łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia  Przygotowanie:    Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.    Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i drobno kroimy.    Do ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, mąkę, doprawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 163

przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez   Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia położyłam warstwę domowej kiszonej kapusty. Nie dodawałam soku. Wadą takiego rozwiązania było to, że moje(...)śmietany albo na dno położyć liście kapusty (idealna byłaby kiszona), których głównym zadaniem jest ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek

Stare Gary