kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:92/167)

Lekkie gołąbki z młodej kapusty 255

Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać na pół ugotowany ryż, przyprawić. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość dobrze wymieszać. Na liściach kapusty układać po 2-3 łyżki farszu, zwijać gołąbki i ściśle układać w garnku. Całość podlać wodą. Gotować około godzinę

Magiczne Życie Marty
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 145

Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno

Marder&Marder Manufacture
Chłopski garnek 231

  Składniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1

Gotowanie moimi oczami
Makaron ryżowy z łososiem 167

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej 182

Kimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy

Di gotuje
Kotlety z grochu z kaszą bulgur 189

Dziś u nas obiad wegetariański. Kotlety z grochu obłuskanego,  z  kaszą bulgur i pyszną surówką z kapusty pekińskiej.Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej. Smakiem przypomina ryż, a wyglądem kaszę pęczak. Zawiera dużo białka, ma niski indeks glikemiczny i daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu(...)pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego.Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego

Anioły w kuchni
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 218

Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników mamy już za sobą, poznaliśmy zwycięzców i ich dania konkursowe. Wiemy czym podbili serca jurorów, jak gotują, i że gotowanie to ich pasja. Konkurs daje tym ludziom wiele możliwości, m.in. dostanie się do Polskiej reprezentacji juniorów, która zresztą składa się z laureatów wcześniejszych edycji konkursu Zgotuj sobie sukces(...)pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle i zalać śmietaną z dodatkiem masła świeżego. Gotować do miękkości. Blenderować na gładkie puree i doprawić do smaku solą. 3. Jarmuż podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić

Plate of Joy
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 196

zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony(...)obrać i pokroić w kostkę.W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące

SzczyptaSmaQ
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 200

Kotlety inne niż wszystkie... siekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty,  z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka! Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane(...)młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustę szatkujemy, umieszczamy w durszlaku i myjemy pod bieżącą wodą. Przenosimy do dużego garnka. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy

Kuchnia MagdaLeny
MARCHEWKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I POMIDORKAMI 146

Ufff :).Jest taki upał na dworze i duchota w domu że nie chce się gotować ani piec cokolwiek. Dzisiaj przepis na suróweczkę do obiadu.Szybka lekka i bardzo smaczna. SKŁADNIKI 2 marchewki pół kapusty pekińskiej pomidorki koktajlowe kilka rzodkiewek szczypiorek 3 łyżki jogurtu naturalnego sól,pieprz do smaku WYKONANIE Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach,kapustę pekińską szatkujemy lub drobno

Mała w garnku miesza
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 210

dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi

Trzeci talerz
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 446

Bez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam

COOKMAGAZINE
Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 191

plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli zupa będzie

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z muticookera 189

obiad, a post dopiero dzisiaj.Tym razem zrobiłam je w multicookerze...jeszcze za bardzo nie jestem rozeznana w doborze odpowiedniego czasu gotowania,ale wystarczy sprawdzić..a pomału dojdę do wprawy i wtedy będę wiedziała co i jak.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek 1 słoiczek  przecieru pomidorowego listek

Moje domowe kucharzenie
La Tomatina i zupa pomidorowa 170

Zebrać pianę, która zbierze się na powierzchni zupy. Gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny. Na ostatnie 20 minut gotowania, wrzucić umyte i obrane ze skórki warzywa (marchew, selera i pietruszkę, można jeszcze dorzucić kawałek pora albo kapusty, jeśli się lubi). Cebulkę podprażyć na małym palniku - moja mama nauczyła mnie robić coś w rodzaju rynienki z folii aluminiowej

Przepysznik - BLW i nie tylko