kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:136/167)

Meksykańska zupa z batatami 215

Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa 135

ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil.  Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam(...)innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimowa zupa z wołowiną 191

Łagman - zupa krymskich Tatarów - taką nazwę ma zupa na blogu Kochanie przez Gotowanie. Wprowadziłam nieco zmian w sposobie przygotowania zupy,  gotowałam ją w wolnowarze i do takiego gotowania przepis został przeze mnie adaptowany -  nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna!składniki500 g wołowiny lub baraniny (użyłam łopatki(...)miski. Cebulę pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski

Stare Gary
Sałatka z wężymordem (skorzonerą) i czarną quinoą 142

Zeszłej jesieni odkryłam wężymord, znany też pod nazwą skorzonera. Zakochałam się w tym warzywie. Doprawdy nie mogę pojąć, dlaczego nie gości na stałe w naszych warzywniakach obok marchwi i kapusty, a ponoć kiedyś był bardzo popularny na polskich stołach. Smakiem przypomina białe szparagi, a konsystencją marchew. Niestety cena jest dość wysoka, ale zapewne dlatego, że dostępny jest głównie w wersji(...)Wężymord obieramy (polecam robić to w rękawiczkach) i zaraz po obraniu przekrawamy na pół i wrzucamy do naczynia z wodą i octem (żeby nie ściemniał). Następnie płuczemy go i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy zmięknie, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy rukolę, pokrojoną skorzonerę, polewamy

Quinoa Raz!
Kotlety z kalafiora 165

Idealne kotleciki na letni obiad. Lekkie, delikatne, puszyste i mięciutkie, z dodatkiem surówki pyszny, kompletny obiad na upalne dni. Świetny obiad dla wegetarian i małych niejadków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem 133

Łosoś z piekarnika to gwaracja na szybki,pyszny obiad.Już sam produkt- najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni.Przygotowując rybę w piekarniku nie ma

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 172

np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu(...)kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z podgrzybkami 156

czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem. Tym razem padło na pierogi z grzybowym farszem. Przeważnie robię je z dodatkiem kapusty, ale teraz miałam ochotę na coś innego, więc wykorzystałam podgrzybki.  Pierogi z nimi świetnie smakują zarówno podane z wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać(...)jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować ok. 5 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 153

ukryte już tak nie przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kotlety z soczewicy i marchewki: Soczewicę płuczemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami wrzątku z czajnika, dodajemy dużą szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut. Przelewamy na sitku zimną wodą i zostawiamy do wystudzenia. Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i bardzo drobno kroimy

Poezja smaku
Duszone żeberka 131

Nie wiem jak Wy ,ale ja żeberka uwielbiam . Najlepsze są te które mają szeroką kostkę . Wprost rozpływają się w ustach . Do tego pieczony ziemniaczek lub duszony

Eli Gotowanie
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 103

też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze pierogi, ale wyróżnia je to że napełnia się je surowym płynnym jajkiem, które zastyga dopiero podczas gotowania. Buchara była najmniej zrusycyzowana, więc jest tu najmniej rosyjskich wpływów typu soljanka czy pielmieni. Taszkient to nowoczesna metropolia, gdzie młodzi ludzie częściej sięgają po fast foody, colę kraftowe piwo, tiramisu i espresso(...)miseczką wody, w której się gotowało. Danie to było tradycyjnie jedzone bez sztućców – stąd jego nazwa. W Chiwie był największy sztos – zielony domowy makaron shuvit oshi, który zabarwiono koperkiem. Wzięłam przepis! Mogę się dać pokroić za uzbecki makaron. Manty , czyli uzbecka wersja pierogów są zwykle z wołowiną lub z dynią. Gotuje się je na parze. Kiedy założyłam tego

Ugotowane pozamiatane
Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej 93

nawet byłam w większym supermarkecie to nawet do głowy mi nie przyszło go szukać :)  tym razem "naszłam" na panią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu! Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego i mi smakuje(...)placki a'la omletowe, bo w planach mam to samo (nie wiem czy na jogurcie, ale bez miodu) na śniadanie, wypełniony jajecznicą :) Z powodu oświetlenia zupę z jarmużu dziś gotowałam specjalnie wcześniej, żeby jako tako dało się ją sfotografować bez żadnych lamp, szczególnie bez lampy błyskowej :) Zupą też się niebawem pochwalę, tylko przepis "się napisze" ;) Składniki: 390g gęstego jogurtu naturalnego

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania