litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy
Rozpustne gotowanieCzęść bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny 4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy 40 g suszonych pomidorów ze słoiczka 2 i 1/2 szklanki bulionu(...)ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól WYKONANIE Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę opłukujemy na sicie. Suszone
cool and mintyMłode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą
Ogrodnik w podróżykapusty włoskiej kilka różyczek kalafiora opcjonalnie podroby z kapłona świeże zioła – natka pietruszki lub inne, które lubicie dodatkowo ryż czerwony lub domowy makaron Składniki na makaron domowy pół kg mąki 10 jajek zielononóżki 2-3 łyżki drobno startego ,twardego sera garść posiekanego lubczyka Przepis na domowy makaron jajeczny podaję, gdyż jest w przepisie. Ja podałam rosół z czerwonym ryżem(...)ziele angielskie. Połóki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie opcjonalnie dodaj do rosołu różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne dwie godziny na małym ogniu. Do rosołu możesz przygotować międzyczasie domowy makaron. Jaja podbij w misce.Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk. Wyrób gładką kulę ciasta
Z Kuchni Do KuchniPowoli można się już rozglądać za porządnymi kapustami, bo tak jeszcze ze cztery tygodnie temu było dość słabo. Kapusty już były, ale wyglądały i smakowały nie tak jak trzeba. Szukajcie oczywiście polskich warzyw. Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została mi luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek(...)nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa
Kardamonovygołąbki w pomidorowym sosie Dziś pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Dlaczego leniwe? Bo są to gołąbki bez zawijania Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi cały gar gołąbków, to… znika(...)leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem
Słodkie okruszkiKapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)Jeśli po Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz ją śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz
Kulinarny S.O.S.Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)Jeśli po Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz ją śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz
Kulinarne S.O.S.łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję przyprawy, chwilę gotuję
ladykitchengodziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek(...)gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu
karolgotujegodziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek(...)gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu
karolgotujeimprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego
W kuchni Katiewywaru z żeberek żeberka z wywaru 5 – 6 łyżek fasoli Jas może być z puszki 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 1 lyzka smalcu 5 -6 średnich buraków 2 duże ziemniaki 1/4 główki białej kapusty sol i pieprz do smaku odrobina cukru 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 lyzka soku z cytryny śmietanka 18 % natka
Pani M - kuchnia smakowitacielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 2-3 piersi kurczaka, w zależności
nietylkopasta.plapostołów i 12 miesięcy w roku. Tradycyjnie spożywa się potrawy postne , a wśród najbardziej typowych są: - zupy. Do najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem, w kształcie koreczków lub krojone; - ryby. Choć
Obiad gotowycielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 45 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 5-6 ud z kurczaka bez kości – 100 g (kulka) mozzarelli
nietylkopasta.plpiersi kurczaka lub indyka opakowanie mieszanki przyprawowej gyros-kebab 1 średniej wielkości cebulę (użyłam fioletowej, bo ciekawiej wygląda) 3-4 łyżki ketchupu 7-8 ogórków konserwowych puszka kukurydzy mała kapusta pekińska 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy w drobną ok centymetrową kostkę, mieszamy z przyprawą gyros kebab i odstawiamy na co najmniej(...)kukurydzę. Majonez mieszamy z jogurtem (jeśli lubicie możecie dodać przeciśnięty przez prasę czosnek) i rozsmarowujemy na kukurydzy. Majonez posypujemy drobno posiekaną kapustą pekińską i sałatka gotowa. Jeśli lubicie możecie dodać do sałatki warstwę pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, lub pomidorki koktajlowe (ja użyłam ich do dekoracji). Sałatkę można także posypać podprażonym słonecznikiem, który będzie przyjemnie chrupał. Smacznego
Cynamonowe szczęściecielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta AZJATYCKIE ŻEBERKA PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 600 g surowych żeberek – najlepiej jeden większy pas żeberek
nietylkopasta.plpapryka czerwona · 1 cebula · 3 ogórki konserwowe · 1 torebka ryżu ugotowanego · ½ puszki kukurydzy · 4 duże liście kapusty włoskiej · 2 marchewki
Kulinarna Chwilasałatki gyros będziemy potrzebowali: 1 kapusta pekińska (nie za duża) około 600 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy (puszka 400 g) 1 papryka czerwona ogórki konserwowe (około 200 g) 1 cebula czerwona (około 100 g) 5 łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy: 3-4 łyżeczki przyprawy gyros sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Sałatka gyros Przygotowanie: Filet z piersi kurczaka kroję w cienkie paseczki i przekładam do miseczki. Następnie dodaję przyprawę gyros, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników sałatki. Kapustę pekińską obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty. Cebulę kroję
Uwaga Babcia Gotujedużych ziemniaków 2 marchewki 3 ząbki czosnku 4 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej (może być też inna) sucha lub dowolne warzywa strączkowe z puszki plaster – kilka liści kapusty 4 łyżki pęczaku sól 3-4 łyżeczki pieprz 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka
Dorota Smakujesmaczna, z pysznym sosem i ciągnącym serem, polecam. SKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka 250 g makaronu świderki, ugotowanego 1 czerwona papryka 2 cebule sól, przyprawa kebab 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 1/4 część kapusty pekińskiej 1 ogórek konserwowy, kilka pieczarek ( mogą być konserwowe
Kulinarne Fantazje Marioliselera naciowego, pokrojona w kostkę 1 cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak
gotuj ze mnąUszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe The post Uszka z grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeopakowanie stripsów , polędwiczek lub czegokolwiek w panierce ( najlepsze są z biedronki , pikantne polędwiczki ) garść liści , świeżego szpinaku lub sałaty surówka : kawałek kapusty białej , tak ,żeby po poszatkowaniu było około 2 szklanek 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka cienkościenna , typ ramiro – spiczasta 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka siekanego szczypiorku 1 łyżka gęstego majonezu
Ogrodnik w podróżypapryką, również bardzo mi smakowały. Przepis na żeberka to luźna interpretacja przepisu siostry Anastazji. Podałam je razem z surówką z kiszonej kapusty (uwielbiam) i ziemniaczanymi kluseczkami. 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 nieduże cebule 1 papryka czerwona 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1-2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki płynnego miodu sól, pieprz olej Pozbawioną gniazda
Smaki Na Talerzusezamowego 1 łyżka miodu 1 papryczka chilli , żółta ( jeśli nie lubicie ostrości , można pominąć ) sól do smaku warzywa : 1 cebula 1 czerwona ,papryka cienkościenna , spiczasta garść kolorowej fasolki szparagowej ( może być mrożona ) 1 mała marchewka 1 kapusta Pak Choi 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka octu jabłkowego lub winogronowego
Ogrodnik w podróżypork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 90 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: – 1 kurczak o wadze 1,7 – 2 kg – 2 nieduże cebule
nietylkopasta.plpork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 4-8 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej
nietylkopasta.plNajbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, to zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami. Uszka z pieczarkami to smaczna altarnatywa dla tradycyjnych uszek z grzybami i kapustą. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie. składniki na około 40 sztuk ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka oleju szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki
Smakowite Daniagrecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą
Przepysznik - BLW i nie tylkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta
Kulinarne Przebojetheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} buraczki czerwone, 1 słoiczek marchewka, 2 sztuki średnie pietruszka, 1 mała sztuka por, kawałek białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki masło
Gotowanie moimi oczami