ziaren. Piotrek lubi posypać pokrojone pomidory siekaną cebulką zamiast ziaren. Sałatka jest gotowa. Prosta, ale bardzo smaczna. Takie pomidory można położyć też chlebie posmarowanym masłem i mamy proste letnie kanapki. Polecam też letnią sałatkę z pomidorów oraz inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnastępnego dnia znów zagotowujemy całość i parzymy schab przez kolejne 5 minut, zostawiamy schaby aż płyn ostygnie. Wyjmujemy schaby, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Schab idealny na kanapki, jako zimna przekąska z zimnymi sosami, chrzanem, buraczkami, czy borówkami. Pokrojone plastry schabu można zalać klarowaną galaretką. The post Schab peklowany parzony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Powidła śliwkowe z czekoladą zwane również czekośliwką lub nutellą śliwkową to odpowiednik znanych czekoladowych smarowideł na kanapki sprzedawanych w sklepach. W takiej wersji są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek
Marta Gotujejest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile , ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około 200-300 ml). Składniki: 1 kg papryki czerwonej 1 duży bakłażan 3 pomidory
Czerwona Porzeczkawspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy okres żeby ją zrobić na zimę. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadeszła pora kolacji i pojawił się problem, co by tu zjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako
My Culinary Artpolaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka" lub w listkach. Smacznego ! :) P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek
Tajskie smakiDzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować masło ziołowe. Idealnie nadaje się do kanapek, czy tostów. Nadaje im specyficzny, unikatowy bardzo ciekawy smak. Jest przepyszne i jak tylko kończy nam się jedna kostke od razu robimy następną. Wygląda przy tym niezwykle efektownie i oprócz zmysłu smaku, cieszy także oczy :) Czas przygotowania: 5 minut + pół godziny chłodzenia Ilość porcji: cała kostka Składniki: Kostka masła
Kolizje Smakówilość soli ziołowej. Szczypiorek myjemy,kroimy i dorzucamy do pasty. Całość mieszamy i nakładamy na bagietkę. Pasta nadaje się od razu do spożycia, ale świetnie sprawdzi się również w kanapkach do szkoły, czy pracy
Kolizje SmakówRzadko jem kanapki, ale jak już to robię to nigdy nie używam masła. Staram się też unikać gotowych past/twarożków do chleba. Pastę z suszonych pomidorów można bez problemu kupić w zwykłym sklepie. To na pewno szybkie i wygodne rozwiązanie. Ale spójrzcie tylko jak długa jest lista składników takiej pasty. Cukier, sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, guma, substancje konserwujące... Moja pasta
Zgrabne GotowanieDzień dobry, Rzadko jadam wędliny na kanapki, dlatego prawie w każdym tygodniu przygotowuję jakąś pyszną pastę, najczęściej na bazie warzyw strączkowych . Zdołałam już zgromadzić pewien zasób sprawdzonych przepisów na takie pasty, którym chętnie się z wami podzielę:) W dzisiejszym poście znajdziecie przepis na świetną pastę z czarnej fasoli i sera feta . Przepis na tę pastę stworzyłam sama, inspirując się smakami
Chilli Czosnek i OliwaMężem nie pogardzimy kilkoma słoiczkami w kuchennej szafce:) Dla przypomnienia ajwar to przepyszna pasta na bazie pieczonej papryki i bakłażanów o bałkańskim rodowodzie. Doskonała do dań z grilla, na kanapkę i do serów. Przepis możecie znaleźć w tym poście: Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla . Na zdjęciach możecie zobaczyć, jakie piękne warzywa udało mi się kupić na bazarku. Papryki
Chilli Czosnek i Oliwanawiasem mówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym tygodniu - przygotowałam z niego fantastyczne cypryjskie kanapki :). Fasola Wrzawska - Uwielbiam takie kulinarne odkrycia - zaledwie dzień po opublikowaniu posta o gigantes plaki i poszukiwaniach polskiej fasoli, która mogłaby w tym daniu zastąpić wielką fasolię gigantes , natknęłam się
Chilli Czosnek i Oliwasycąca, że spokojnie może stanowić satysfakcjonujące danie główne. A gdy zostanie nam trochę z obiadu, możemy, jak radzi Eleonora z bloga Aglio, Olio e Peperoncino , nafaszerować nią kanapki, czy wyjeść wprost z lodówki, gdy głód obudzi nas środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi
Chilli Czosnek i OliwaMyślę, że dzięki temu będzie miał więcej zastosowań, no bo kto by zjadł chipsa z czysto słodkim dżemem? Na pewno nie ja! Z czym jeść dżem z pomidorów? na kanapce (np. z jakimś serem - żółtym, czy feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako
Chilli Czosnek i Oliwa