kanapka - 6539 przepisów (strona:249/436)

Chleb na zakwasie z żurawiną 137

tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem, czy wszelakimi wędlinami. Mieliśmy z Madzią naprawdę wyborne kanapki do pracy. Jedliśmy go chyba ze 4 dni i wciąż był tak samo świeży jak na początku. To bardzo dobry (i prosty) przepis. 300 g mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture
Mielonka wieprzowo-indycza w osłonce barierowej 150

być nie tylko dobra, ale i gatunkowa, że to nie byle jakie mięso byle jakiego pochodzenia. Mielonka jest smaczna i będziemy ją robić częściej. Wyszła naprawdę doskonale. Na kanapki się spisuje lepiej niż niejedna szynka. Dlatego zachęcamy do zrobienia samemu w domu, tak naprawdę to nic trudnego. A o jakości niech świadczy to, że Madzi kumpela z pracy już

Marder&Marder Manufacture
Indyjski ser Panir (Paneer) 128

pochodzi z Indii i przypomina tradycyjne wiejskie sery warzone w garnkach. Należy do najprostszych w wykonaniu serów. Można go stosować np. na kanapki jak normalny twaróg. Do tego celu nadaje się znakomicie. My postanowiliśmy jednak gotowy ser zawinąć w pieluchę i powiesić na kilka miesięcy w przewiewnym miejscu. W ten sposób chcemy zrobić coś na wzór suszonego twarogu, jakże popularnego

Marder&Marder Manufacture
Pieczeń domowa alla mielonka 208

Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów! Składniki 1,5 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg boczku gotowanego 1/2 cebuli 6 ząbków czosnku 2 jajka 300 ml wody jarzynka LUX  BELLA BIS przyprawa gajowego  BELLA

Wanilia i Kardamon
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 165

Bardzo lubię pieczone mięso. Często wykorzystuje je nie tylko do obiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii

ChilliJemy
Puszysty omlet z pomidorami, szynką i szczypiorkiem 144

Propozycja śniadaniowa. Jak dobrze wiecie warto dobrze zacząć swój dzień. Jajka są na tyle specyficzne, że dają energię na dłużej, niż zwykła kanapka czy jogurt.  Warto je jeść z wielu powodów, a w połączeniu z ulubionymi dodatkami są tym bardziej atrakcyjna formą do zjedzenia. Składniki(na duży omlet dla 2 osób): 5-6 jajek 8 pomidorków koktajlowych pół szklanki

ChilliJemy
Pieczona pierś kurczaka z oscypkiem 226

Dziwne pomysły przychodzą do głowy, kiedy szkoda, by oscypek się zmarnował. Osobiście nie przepadam za kanapkami z serem, więc wymyśliłam coś o wieeele smaczniejszego, choć może nieco bardziej czasochłonnego. (dla dwóch osób) 1 podwójna pierś kurczaka 1 wędzony oscypek  po łyżce stołowej:  miodu, oleju, posiekanego cząbru, pietruszki, rozmarynu (zioła mogą być suszone) półtorej łyżeczki soli i pieprzu folia

Kuchenna Kontrrewolucya
Śniadaniowe kotleciki z polędwicy z indyka 137

Pomysł powstały w wyniku zalegającej w lodówce polędwicy z indyka. Mimo, że naprawdę smaczna i dobrej jakości, jakoś żaden z domowników nie przepada za kanapkami z nią. Wynik kombinacji, by się nie zmarnowała jest bardzo smaczny i widoczny na zdjęciu. :) 350g polędwicy z indyka w tubie (u mnie indykpol) ok. 50g żółtego sera 1 jajko bułka tarta  świeży szczypiorek

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 198

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 189

Rolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie sprawdzają się, jako przekąski w ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 176

Śledzie to moja ulubiona przekąska, czy to imprezowa, czy gdy zwyczajnie mam ochotę na coś innego, niż kanapka. Mój szanowny partner nauczył mnie jedzenia tej ryby z majonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie. Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu

Kuchenna Kontrrewolucya
Masło... dyniowe! Pumpkin Butter 107

słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Masło można też zamrozić ( na okres 6 miesięcy). Masło można wykorzystać podobnie jak masło orzechowe - jako smarowidło na kanapki, do owsianki, jogurtu czy do naleśników. * jak przygotować samemu taką przyprawę znajdziecie tutaj ( klik ) A już niebawem o tym, do czego ja użyłam tego dyniowego masła... :) Masło dodaję do akcji

My simple kitchen
Piersi z kurczaka pod kremową kołderką 1521

kiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka

My simple kitchen
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 169

wypróbowania :) Tym razem wykorzystałam ser Edamski marki Mońki. Ser typu holenderskiego. Charakteryzuje go łagodny lekko orzechowy smak i elastyczna konsystencja. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do finezyjnych przekąsek, kanapek, a także dań głównych. Składniki: kiełbasa ser żółty (ja dałam po pół plasterka na każdą kiełbaskę) dowolne zioła - ja dałam szczypiorek, zieloną cebulkę, bazylię i koperek odrobina oliwy sól, pieprz Kiełbaski

My simple kitchen
Kawa orzechowa 191

blogosferze była... przeprowadzka. Na swoje :) Od kilku dni cieszę się zatem z własnego gniazdka wraz z wszystkimi przyjemnościami i problemami. Wielkie sprzątanie, urządzanie się oraz awaria lodówki, która moje kanapki zamieniła w kostki lodu ;) Do tego egzaminy w szkole, praca i wieczny brak czasu. Jednak za to więcej domowych obiadów i większe pole do popisu w kuchni :) Jako, że zbliżają

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania