kajmak - 2148 przepisów (strona:62/144)

Karmelowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami! 442

taaaakie pyszne! ;-))) Kto chętny?!!! ;-) SŁODKIE!!!! ;-) SKŁADNIKI NA PROSTOKĄTNĄ FORMĘ TZW. KEKSÓWKĘ - 4 - 5 paczek herbatników - 1 duży budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - puszka masy krówkowej - kajmak o smaku np. ajerkoniak lub karmel - 150 ml schłodzonej śmietany 36% - 6 cukierków kokosowych - 4 łyżki Nutelli - 400 ml mleka Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, żółtka i budyń(...)herbatniki, wyłóż masę kajmakową, przykryj herbatnikami. Kolejna warstwa to masa budyniowa, wylej 1/2 gorącej masy. Przykryj herbatnikami, wyłóż masę kajmakową, ponownie herbatniki, i masa budyniowa. Układamy herbatniki trzecią warstwę kajmaku (ostatnią) na to herbatniki, i warstwę z kremu czekoladowego np. Nutella.  Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Wykładamy jako ostatnią warstwę śmietankę. Na wierzch posypujemy pokruszonymi cukierkami kokosowymi. Ciasto schładzamy

SMYKWKUCHNI
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 150

zatopić) i przykrywacie. Gotujecie ok. 2 godzin. Otwieracie dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym razie Wasza kuchnia stanie się jaskinią słodkości i już do końca życia będziecie zlizywać kajmak ze ścian. Ciasto trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie dla odmiany zlizujecie karmel i kajmak z łyżek i rondli, zjadacie okruszki orzechów i migdałów ze stołu. Uważacie

GRUBY WAŁEK
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 204

końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy.    Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie! Tort bez dekoracji, za to otulony najpiękniejszym zapachem bzów:)  TORT

KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 152

która muśnięta językiem zaczyna powoli rozpływać się na podniebieniu.  Chcę wsłuchiwać się, jak ostrze noża powoli, choć zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache.  Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę

KUCHARNIA
Ciasto -3 BIT 316

każdemu podpasuje. Ciasto jak 3 BIT z przepisu Doroty ..cytuje za nią ..... Składniki: 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g) 1,5 puszki dulce de leche (kajmak z puszki, około 600 g 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią* 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki(...)wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy). Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń * Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką

w mojej kuchni
Krem do wafla 397

szczypta kwasku cytrynowego Przygotowanie: Do garnka o grubym dnie wlewamy całe mleko i wsypujemy cukier. Wszystko to trzeba zagotować i gotować, gotować, gotować na małym ogniu, aż zrobi się kajmak (czyli jakieś 1,5 godziny ;) Najlepiej jest gotować na płytce, żeby nic się nam nie przypaliło. Trzeba od czasu do czasu przemieszać kajmak i tyle;) Gęstą masę trzeba zdjąć

Lawendowe Niebo
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1478

fantastyczne! To co? Po kawałeczku ciasta dla każdego? Popularne ciasto 3bit bez pieczenia przepis na formę o wymiarach ok. 35x25 cm Do warstwy krówkowej będziemy potrzebować: 550-600 g kajmaku (może być gotowy lub ugotowane w puszce mleko skondensowane) 100 g prawdziwego masła w temperaturze pokojowej Do warstwy budyniowej: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)minuty (uważając, by budyń się nie przypalił). Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha i odstawiamy do ostygnięcia. W formie układamy pierwszą warstwę herbatników. Jeśli kajmak jest bardzo gęsty, podgrzewamy go lekko, by później łatwo dał się miksować. Miękkie masło umieszczamy w wysokiej misce i ubijamy na puch. Dodajemy po łyżce masę kajmakową, cały czas miksując. Wykładamy masę

Ratunku obiad
LIKIER KRÓWKOWY 278

likier krówkowy, który pozwoli mi miło spędzić czas podczas urlopu. Wolne od dziś do końca miesiąca, yupi :) Żyć nie umierać, będę czytać, szukać i się inspirować... SKŁADNIKI: 1 puszka kajmaku (400 g) 150 ml wódki 100 ml whisky 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka rozpuszczalnego kakao 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii A jak to zrobić: Kajmak zblendować razem ze śmietanką

Kuchnia w opałach
Wafle z kajmakiem. 122

Składniki: 4 wafle kwadratowe 1 puszka kajmaku Wykonanie: Przekładać cienką warstwą kajmaku wafle, a następnie przycisnąć całość. Włożyć do lodówki. Bardzo szybko i smacznie

O kuchni z uczuciem
Kuchenne ABC - kajmak ze słodzonego mleka skondensowanego 123

Jeśli chcesz zrobić kajmak , kup słodzone mleko skondensowane , wstaw zamkniętą puszkę do garnka z wodą tak, by cała puszka była zanurzona i gotuj przez 2 godziny . Etykieta z puszki pod wpływem wody i temperatury odkleja się już na początku gotowania. Wyjmij ją po prostu widelcem i wyrzuć. Po 2 godzinach, zanim otworzysz puszkę, pozwól jej wystygnąć. Kajmaku możesz użyć

W kuchni wieczorem
Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym 234

szklanki miodu 2 jajka otarta skórka z 1 świeżej pomarańczy Krem: 3 łyżki kremówki 30% tł. 100 g gorzkiej czekolady 6-7 łyżek powideł śliwkowych 6-7 łyżek kajmaku Przygotowanie: Ciastka: 1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka 2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem 3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche(...)Ciastka wychodzą lekko słodkie, ale wszystko kompensuje krem, którym przekładamy ciastka na drugi dzień:) Krem: 1/ Zagotować śmietankę i dodać pokruszoną czekoladę wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodać kajmak i powidła aż do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia Na drugi dzień nakładamy na ciastko krem i przykładamy drugim. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Beza banoffee :) 169

pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest. Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową bezą :) Wspaniała i ekstremalnie słodka, która znajdzie wielu fanów, oj tego jestem pewna! Ja jej fanem jestem na pewno, bo uwielbiam słodkości, ale czy Wam będzie smakować, to przekonajcie się sami - tym bardziej, że jest(...)jabłkowy- 1 łyżeczka ( lub łyżeczka soku z cytryny) * odrobina soli Masa: * kremówka- 200 ml * mascarpone- 200 g * cukier trzcinowy- pół szklanki Dodatkowo: * banany- 4 szt. * sok z połowy cytryny * kajmak- puszka ( lub skondensowane mleko gotowane przez 2 godz.) Beza: Piekarnik nagrzać do 120 stopni. Białka ubijać z solą, najlepiej w metalowej lub szklanej misce, i po łyżce dodawać cukier

Kraina Miodem Płynąca
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 167

swojego, sprawdzonego już wielokrotnie przepisu. Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :) Biszkopt migdałowy  z tego przepisu Krem kajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy(...)Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół, by powstał kwadrat. Krem kajmakowy: Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak. Delikatnie, ale dokładnie krem wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przygotowanie: Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Milionera z Orzechami Macadamia 239

ciasto w formie podziurkowałam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam około 20 minut. Piekłam, aż ciasto nie nabrało złotawego koloru. MASA TOFFI: masa krówkowa kajmak Helio  (osobiście użyłam tej) W tym przypadku poszłam na łatwiznę, nie chciało mi się gotowa mleka skondensowanego i użyłam gotowej masy. Jeśli macie ochotę zamiast masy kajmakowej możecie mleko(...)czekolady 55 g mlecznej czekolady 3 łyżki masła DODATKOWO: orzechy macadamia Skworcu Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, podczas rozpuszczania czekolady dodawałam po kawałeczku masło. Masę czekoladową wylałam na warstwę kajmaku, na końcu powciskałam orzechy macadamia. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 141

Pamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem ? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się

Codzienna kuchnia niecodzienna