kajmak - 2148 przepisów (strona:106/144)

Wafle z masą krówkową (kajmakiem) 231

dodać kakao). Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy, by lekko przestygła. Następnie przekładamy nią wafle. 2. Sposób z gotowej masy krówkowej Ok. 400g masy krówkowej (kajmaku) 1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych) Jeśli masa krówkowa jest bardzo gęsta (nie nadaje się do łatwego rozsmarowania), przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy. Jeśli jest bardzo ciepła

Smakowy Raj
Brownie z czereśniami i Snickersami 232

dowodem na to, że warto eksperymentować i często piec do późna - kosztem snu, by później takie opinie usłyszeć! ;) Zobacz również przepisy na ----->  brownie ,  brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca Brownie z czereśniami i Snickersami - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 2 batony Snickers do posypania wierzchu

Moje Qulinaria
Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy 160

Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny... Przepis na tortownicę 20 cm Spód: 80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao 80 g masła 80 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 800 g mąki pszennej tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g gotowej masy

Czerwień i błękit
Ciasto 3 bit 569

foremce 25 x 25 cm  i na taką  blaszkę podaje składniki. Składniki : 300 g herbatników  petit beurre, 1 puszkę  dulce de leche  (kajmak, masa toffi ) czy tak jak w moim przypadku puszka mleka skondensowanego słodkiego, które  gotujemy przez 2 godziny,  1,5 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru

cookpl
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 210

dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut na bieżni i że piątek będziemy

GRUBY WAŁEK
Ciasto alpejskie 16447

połączonym z wódką. Masa kajmakowa: Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu. Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 215

łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis  tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy

VioletoweKucharzenie
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 318

nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)     Inspiracja:  Ciasteczkowy Potwór

Kto ugości moich gości?
Makowiec ze śliwką 163

jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy na koniec do masy makowej dokładamy pianę z białek, delikatnie mieszamy pieczemy ok 50 minut w temp. 180'C Możemy polać kajmakiem bądź lukrem:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 466

rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje

Oryginalny smak
Sarni grzbiet 475

sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy

Moje Qulinaria
Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 169

pojawią. Drożdżowe różyczki z bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 154

masą kajmakową   SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania   PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 228

minimum 1,5h. Po tym czasie jak ciasto podwoi objętość formujemy małe placuszki, na środek dajemy nadzienie (Wasz wybór, czy będzie to marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy

BaRepas
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 233

mój syn:) Wniosek z tego, że sernik nadaje się dla małych i dużych łakomczuchów, może jesteście jednymi z nich? Polecam!  Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają. Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi

KUCHARNIA