 368. 188
368. 188kajmakowe tosty francuskie* podane z borówkami, malinami i polewą kajmakową** *z chleba sojowego, jajko+masa kajmakowa+cynamon+mleko ** rozpuszczony kajmak z kapką mleka Wróciłam. Tym razem chyba już na stałe. Niezapomniany tydzień. Mnóstwo śmiechu, tańca, rozmów, spacerów i wszystkiego innego. Dwa wesela. Poprawiny. Mazury. Rodzina. Teraz pozostaje tylko wykorzystać resztkę dni która pozostała nam do końca wakacji. Swoją
More food, love and dreams 410. 168
410. 168Pudding ryżowy na mleku z jabłkami w kajmaku Czasami trzeba po prostu zaakceptować rzeczywistość, a nie oszukiwać samego siebie
More food, love and dreams 419. Dynia w serniku? 178
419. Dynia w serniku? 178dyniowo-cynamonowy serniczek* nadziany kajmakiem z polewą kajmakową *budyniowy A co znalazłam dzisiaj na targu? Milka OREO!! Nawet nie wyobrażacie obie mojego zacieszu gdy ją zobaczyłam :P A co widać za oknem? Słońce
More food, love and dreams 599. Pechowy poranek, nieudane śniadanie i takie tam, 227
599. Pechowy poranek, nieudane śniadanie i takie tam, 227Mini naleśnikowy torcik bananowe naleśniki przełożone serkiem polane kajmakiem i posypane prażonymi płatkami migdałowymi Miało być co innego, ale nie wyszło. Tak, że potem było, myśl, co by tu zjeść, padło na ten torcik który mi w głowie od dłuższego czasu się miotał, trochę inaczej niż sobie myślałam, ale czasu nie było. Miały być orzechy w karmelu
More food, love and dreams 613. Sernik w mniejszej wersji. 186
613. Sernik w mniejszej wersji. 186drugą wolę chyba jednak te jeszcze lekko cieple serniczki, ale co tam.. w takie zabiegane dni jak dzisiaj dobrze mieć już gotowe śniadanie... i moje zdziwienie czemu ten kajmak jest taki ciemny? xd alee, długo miałam ochotę na sernik w takim wydaniu.. *.* muszę go zrobić w pełnowymiarowej wersji. Lubię noce.. są takie ciche, spokojne.. inne niż
More food, love and dreams 747. Kolejny rok za mną. 213
747. Kolejny rok za mną. 213dyniowa muffina nadziana ricottą; podana z kajmakiem i malinami Najlepszy muffin ostatnich czasów. (potem wstawię przepis) Cóż powiedzieć..? Nie będę znów podsumowań pisać, bo jak zwykle mała litania by wyszła. A więc w dużym skrócie. Ten rok był dobry. Z mnóstwem zmian we mnie samej, bo znów inaczej myślę, znów mam inne nastawienie, znów się zmieniłam, ale nie żałuje swoich
More food, love and dreams 758. Dyniowe ricotta hotcakes. 189
758. Dyniowe ricotta hotcakes. 189Dyniowe ricotta hotcakes z kajmakiem Lubię taką jesień
More food, love and dreams CIASTKA ULE WIELKANOCNE 414
CIASTKA ULE WIELKANOCNE 414mielimy, dodajemy cukier puder, białko. Dokładnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki na min. godzinę na schłodzenie.Schłodzoną masę wkładamy do foremek, ściskamy, dołaczonym dzióbkiem robimy wgłębienie, nadmiar masy zabieramy. Wgłębienie napełniamy kajmakiem, z wafli wycinamy kieliszkiem krążki , każdym krążkiem dociskamy kajmakowe nadzianie tym samym robiąc podstawę dla ciasteczek. Foremki świetnie- zdały egzamin, napełniane masą po otwieraniu masa bardzo fajnie odchodzi,nie klei
Z Majeczką w kuchni Muffiny kajmakowe 294
Muffiny kajmakowe 294Masa wtedy będzie bardziej płynna i lepiej będzie się łączyć z innymi składnikami. W jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną. W drugiej składniki mokre: kajmak, ocet, wodę, olej, jogurt i dokładnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut
Czerwona Porzeczka Czekolada nie pyta, czekolada rozumie.  Mocno czekoladowe cuda 385
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie.  Mocno czekoladowe cuda 385proszku do pieczenia szczyptę soli mąkę ok 2,5 szkl. solony karmel – umówmy się, karmel wymaga uwagi, raz wyjdzie, raz poparzy i się zważy. Więc, żeby uprosić kupujemy puszkę kajmaku, karmelu, co lubimy. Wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, żeby się lekko rozpuścił. Dodajemy sól himalajską lub drobno siekane pistacje albo solone orzeszki ziemne. Odstawiamy do ostudzenia. Podgrzewamy mleko i masło
ladykitchen Najprostsze wafle pod słońcem. 3725
Najprostsze wafle pod słońcem. 3725możliwych . Szybkie i zawsze smaczne. Składniki: opakowanie wafli np. kwadratowych (4 arkusze wafli w opakowaniu) 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Układamy pierwszy wafel, smarujemy go cienką warstwą kajmaku. Na to układamy kolejny wafel, smarujemy go, przykrywamy, smarujemy i przykrywamy ostatnim waflem. Całość owijamy folią spożywczą, odkładamy, obciążamy grubą dużą książką i zostawiamy najlepiej na całą noc. Odwijamy i pałaszujemy
Malinowe Pocałunki Szyszkowa dama. 130043
Szyszkowa dama. 130043rozpadło. Do jedzenia łyżeczką. Przepraszam za zdjęcie. Ale jutro postaram się wkleić bardziej przyzwoite. Składniki 250 g krówek 50 g masła 4 łyżki mleka pół puszki kajmaku czyli ok 200 g niecałe opakowanie ryżu preparowanego, ok. 1/2 opakowania popping ekspandowane nasiona amarantusa. 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 250 g masła lub margaryny
Malinowe Pocałunki Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią 227
Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią 227nutą białej czekolady i wanilii - każdy składnik się idealnie komponuje, tworząc pyszną całość, którą z miłą chęcią wyjadałam palcem ze słoika :-). Można powiedzieć, że trochę przypomina w smaku kajmak czy masę krówkową. Od dzisiaj zawsze będę mieć śmietanę, białą czekoladę i wanilię na "czarną godzinę" - idealnie osłodzi każdy smutny dzień czy niepowodzenie. Powrót humoru gwarantowany! :-) Dodatkowo przygotowanie tego
Pora coś zjeść Szwajcarska czekolada :) 255
Szwajcarska czekolada :) 255łączymy obie masy jajeczną i czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy
ladykitchen Krówkowe wafle 325
Krówkowe wafle 325prostu jest to gotowane w zamkniętej puszce skondensowane słodzone mleko. Gotujemy je około 2 godzin, a po przestudzeniu mamy pyszną słodką krówkową masę. Gdyby dodać do niej masło uzyskalibyśmy kajmak. Oczywiście do wafli możemy użyć gotową masę krówkową, ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje ta robiona w domu. Do smarowania wafli koniecznie zatrudnijmy naszych małych pomocników :). Ileż potem jest radości przy
Kulinarne przygody Gatity