 Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 252
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 252dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut na bieżni i że piątek będziemy
GRUBY WAŁEK Ciasto alpejskie 16486
Ciasto alpejskie 16486połączonym z wódką. Masa kajmakowa: Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu. Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy
VioletoweKucharzenie Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 247
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 247łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy
VioletoweKucharzenie Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 352
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 352nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:) Inspiracja: Ciasteczkowy Potwór
Kto ugości moich gości? Makowiec ze śliwką 199
Makowiec ze śliwką 199jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy na koniec do masy makowej dokładamy pianę z białek, delikatnie mieszamy pieczemy ok 50 minut w temp. 180'C Możemy polać kajmakiem bądź lukrem:) Smacznego
Luźna Kuchnia Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 504
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 504rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje
Oryginalny smak Sarni grzbiet 538
Sarni grzbiet 538sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy
Moje Qulinaria Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 208
Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 208pojawią. Drożdżowe różyczki z bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 188
Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 188masą kajmakową SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 267
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 267minimum 1,5h. Po tym czasie jak ciasto podwoi objętość formujemy małe placuszki, na środek dajemy nadzienie (Wasz wybór, czy będzie to marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy
BaRepas DRUGA ODSŁONA SERNIKA 270
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 270mój syn:) Wniosek z tego, że sernik nadaje się dla małych i dużych łakomczuchów, może jesteście jednymi z nich? Polecam! Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają. Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi
KUCHARNIA Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 206
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 206leche z koziego mleko . Można go także przygotować używając pół na pół mleka koziego i krowiego. Ale dla mnie to już nie to samo. Jeśli lubicie kajmak, ten sos też zawładnie Waszym sercem i podniebieniem. Polałam nim upieczone w soli gruszki. Zachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz
KUCHARNIA Przepisy na święta 270
Przepisy na święta 270/klik/ CIASTECZKA KAKAOWE /klik/ TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE /klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/ ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/ TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/ CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik
KUCHARNIA Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem 237
Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem 237Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem
Codzienna kuchnia niecodzienna Rafaello bez pieczenia 228
Rafaello bez pieczenia 228razem podam przepis na wspaniałe ciasto rafaello, które robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnie