kuchni w szybkim czasie, najlepiej, taki, który zaangażuje resztę członków rodziny (możesz zawsze poprosić kogoś o pomoc przy krojeniu warzyw na sałatkę do obiadu, kiedy Ty będziesz wstawiać kaczkę do pieca, razem przygotowanie obiadu może zająć max. kwadrans, a resztę czasu lepiej spędzić razem z rodziną, czy przyjaciółmi, aby móc nacieszyć się wolnym wspólnym czasem). Zdrowe dania na wielkanocnym(...)nasączonym blatem, resztą kremu smaruję całość, dokładam minimalistyczną dekorację z truskawek i tort jest gotowy. Uwielbiam takie delikatne i lekkie ciasta! Na obiad w tym roku przygotowuję cytrusową pieczoną kaczkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się w ustach kaczkę poddaje z pieczonymi warzywami: niezastąpionymi ziemniaki hasselback i młodą marchewką, całość przygotowuję na jednej formie do pieczenia z grillem
SMYKWKUCHNIm.in.: Zimnej zupy z pomidorów malinowych i papryki z cytrynową pianką – co mnie bardzo zaskoczyło, podana ciekłym azotem, który tworzy niezwykły efekt… zobaczcie. Pierogów z farszem z kaczki wraz z emulsją majerankową i sosem z borówki brusznickiej Sałatki z młodego szpinaku z granatem, pomarańczą i krewetkami Pieczonej kaczki z kluseczkami z natki pietruszki Pieczonej papugoryby podawanej ze spaghetti(...)każdym szczególe. Potrawy to idealne połączenia smaków i niezwykle piękna dekoracja i podanie. Na start zupa z malinowych pomidorów i niezwykle delikatne pierogi w cienkim cieście z farszem z kaczki. Dla osób lubiących sałatki i owoce morza – sałatka ze szpinaku z krewetkami. Połączenie bardzo nietypowe, bo w doskonały sposób kucharze połączyli delikatne krewetki, ze słodkimi pomarańczami, a całość smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!typowym dla tego regionu makaronem bigoli , choć spotyka się je też często w towarzystwie gnocchi czy gnocchetti . W gospodarstwach regionu Veneto do dziś prawie wszyscy rolnicy hodują kaczki a sezon na ragù przypada w okolicach października. W październiku właśnie organizowany jest coroczny festiwal Sagra dei Bigoli co' l'Arna . Tradycja wenecka chce, aby ragù było przygotowywane al bianco(...)nieco bardziej odpowiadającą dzisiejszym gustom, bez podrobów i z dodatkiem passaty, zachowując jednak charakterystyczny zestaw przypraw, włącznie z cynamonem, dającym bardzo interesujące wrażenia smakowe. 😋 Składniki: 350g filetów z kaczki ze skórą (można użyć także innych części, np. nóg - ważne jednak by były ze skórą) 1 łodyga selera naciowego (obrana z włóknistych części) 1 cebula (niewielka) 1 marchew
Pasta Po PolskuPieczoną kaczkę z jabłkami podałam do frytek z batatów, żurawiny oraz gotowanej kiszonej kapusty. Składniki: 1 kaczka 3-4 niewielkie jabłka 3–4 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszony czosnek, słodka papryka Kaczkę dokładnie opłukać, odciąć kuper i usunąć nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzeć ją przyprawami, a wnętrze obficie obsypać majerankiem. Jabłka obrać(...)skórki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Jabłka włożyć do wnętrza kaczki. Spiąć wykałaczkami. Kaczkę wyłożyć na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryć pokrywą. Całość piec w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Kaczkę podawać z sosem z żurawin oraz upieczonymi jabłkami
Czerwień i błękitPierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz 2 duże szczypty cynamonu 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie: Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć(...)miodem, smażyć 5 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić
Wino Francja KuchniaObiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki(...)duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka
karmelowyTaki trochę poznański obiad kaczka w sosie i do tego pyzy i buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań. 4 nogi z kaczki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)pieczarek 1 cebula pieprz czerwony wywar od sosu sól 1 łyżka mąki krupczatki płaska natka pietruszki pieczone buraki Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewam brytfannę, wlewam trochę oleju , przekładam nogi
wesoła kuchniakalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie(...)dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki
Niedzielny kucharzDanie idealne na niedzielny obiad jesienią i zimą ;) Piersi z kaczki, do tego quinoa, konfitura z jarzębiny i kumkwatów (przepis na nią znajdziecie TU), do tego aromatyczna pietruszka podsmażona z kuminem i figa. Ja mogłabym jeść codziennie, a Wy? Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 piersi z kaczki 2 łyżki konfitury z jarzębiny i kumkwatów(...)pietruszki 1 figa 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki rozmarynu kumin pieprz sól Wykonanie: Piersi z kaczki marynujemy przez noc w winie i rozmarynie, następnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, skórę nacinamy w kratkę, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Układamy skórką do dołu na rozgrzanej patelni i wytapiamy tłuszcz, następnie przekładamy na drugą stronę i parę minut podsmażamy
Quinoa Raz!dziś sałatkowe szaleństwo :) Przygotujcie sobie ładne kaczątko i małą pakę borówek bo zrobimy ciekawą i bardzo odżywczą sałatkę. Pobawimy się łącząc smak borówki z limonką i kolendrą a samą kaczkę zamarynujemy w pomarańczy. Pamiętajcie że borówka to przyjaciółka waszych wspaniałych oczu, ponieważ zawiera dość sporo cennej luteiny. Dla 1 osoby Czas przygotowania: Marynowanie + 1,5 godziny Składniki: Pierś(...)kaczki Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 100ml 100g świeżej borówki amerykańskiej 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru bądź ksylitolu pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry odrobina świeżego rozmarynu łyżka orzechów włoskich olej słonecznikowy miks sałat z rukolą świeża figa Przygotowanie: 1/ Marynujemy kaczkę lekko ją soląc i zalewając sokiem z pomarańczy (odstawiamy na noc) 2/ Pieczemy kaczkę
Kuchnia PROzdrowotnazupę. Pomysł jest Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości. W tej propozycji dołożyłam kalafiora gotowanego na parze ,a wywar z kostek rosołowych zastąpiłam rosołem z kaczki. Rosół z ekologicznej kaczuszki mojej cioci gotowany był jak zwykle na wodzie filtrowanej. Mieszkam w bloku w dużym mieście. Nie ufam wodzie bezpośrednio z rurociągu, dlatego też wodę(...)ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kolendry pół
Z Kuchni Do Kuchnikuchnię, a już na pewno chrupiąca bagietkę. Jako, że Francja różnorodnym pieczywem i wypiekami stoi, to coś do niego trzeba podać, tym czymś może być konfitowana w gęsim tłuszczu kaczka. Niebywale delikatne i aromatyczne mięso, dobrze się przechowuje, łączy cudownie z każdym pieczywem i kiszonym ogórkiem, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia, zaskoczy swoją bezpretensjonalnością i prostotą, sprawdza się zarówno na pikniku(...)polecam również rillettes wieprzowe ze śliwkami (link) oraz pate z kurzych wątróbek (link) . Składniki Czas przygotowania: 12 h marynowanie + 4 h konfitowanie 4 nogi z kaczki 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ziaren jałowca 3 łyżki soli morskiej gruboziarnistej 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu 1 główka czosnku
Słodki KompromisSkładniki: 1,45 kg kaczki bez podrobów 2 łyżeczki płaskie soli 2 g majeranku 5 dkg smalcu 75 dkg jabłek 75 dkg grejpfrutów słodkich 2 dkg cukru rukola Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę. Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą(...)wytworzonym sosem. Porcjować. Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia. Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami
Przepisy kulinarne babci Antoninyzawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego! Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było(...)się marynuje, przygotowujemy mus z gruszki. Owoce obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oliwy z białej trufli. Czekamy, aż gruszka zmięknie i blendujemy na mus. Kaczkę smażymy od strony skóry przez ok. 7 minut, do momentu wytopienia się tłuszczu ze skóry. Z drugiej strony smażymy nieco krócej. Po przygotowaniu kaczki zostawiamy ją na kilka minut
MarcinChefSkładniki: 1 kaczka ok 2 kg 6 jabłek majeranek czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Oczyszczoną, umytą kaczkę natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Jabłkami nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Gdy nasza kaczka będzie się już piekła przez 1h10minut, możemy umyć pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i posypać majerankiem. Tak przygotowane jabłka układamy wokół naszej kaczki i razem pieczemy do końca naszego czasu czyli jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 15 minut by odpoczęła
magiczna kuchnia Kasimojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka(...)szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek'; document.write(" "); Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek
moj przepis nagram każdego warzywa) - podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko) - 1.5 l wody - jabłka suszone 6 plasterków - ocet - cukier - krew kaczki (około 330 ml, słoiczek) - łyżka mąki - 1 rosołek drobiowy Szare kluchy składniki: -ziemniaki 500 g -jajo -mąka pszenna około 1/2 szklanki -sól do smaku(...)garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby . Po około 40 minutach dodajemy do wywaru suszone plasterki jabłka i wyłączamy gaz. Do krwi z kaczki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy do rosołu i włączamy gaz . chwile gotujemy dodając cukier i troszkę octu , chwilka i mamy zrobiona czerninę. Podajemy z kluchami szarymi
Różowa kuchniapotrzebuje wina tęgiego, dlatego też mile widziane były szczepy bardziej pełne niż Sangiovese- bardziej mięsne. Pierwszym daniem mięsnym było tagliatelle, oczywiście własnego wyrobu, z kaczką z sosem z czerwonego wina. Tu niestety żal mi było kaczki, która została zmielona.... wolałabym kawałki mięsa. Wiem, że danie ma wymogi, że mięso zmielone... ale … pozostanę przy swoim. A i lepiej by się(...)mięsa niż z „mieleniną”. Do tagliatelle Nipozzano Riserva - wino ikona – produkowane od kilkuset lat, jest dumą rodziny Frescobaldi. Kaczka uwielbia szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina
królestwo garówwykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso. Do przygotowania całego dania dla 3 osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół pęczka kopru 1 cebulka dymka sól pieprz kolorowy bazylia świeża i suszona olej(...)szkoły kulinarne polecają piec ją w piekarniku, jednak ja wolę to robić na patelni, mam większą kontrolę nad mięsem. Lubię kaczkę gdy jest wypieczona lecz nie wysuszona. Pachnie nieziemsko w całym domu! Po około 30 minutach do naszej kaczki wciskamy, wgniatamy, wsypujemy co byśmy nie robili ma się do niej dostać pół granatu. Zwiększamy gaz i redukujemy
Kuba Gotujemakaronu, a resztę dobrałam już pod kątem przypraw, które lubię. Dodatek orzeszków, powoduje, że mamy co chrupać jedząc. Dla mnie rewelacja! Składniki na 3 porcje: 1 podwójny filet z kaczki 250 g makaronu chow mein 450 g mrożonki chińskiej 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju do miękkości. Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć, gdy warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy i przyprawy (imbir, kolendra, papryka) oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie wycisnąć
Fabryka pomysłówmój syn. Ja zamieniłam kaczkę na tofu. Mnie do niej przekonuje to, że jest rozgrzewająca w sam raz na dziś, a tofu smakuje z nią świetnie. Nie ma zdjąć z tofu, gdyż nie posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu(...)skóry nacięłam krateczkę aby tłuszcz się wytopił. Włączyłam patelnię grillową i grillowałam aż z wierzchu powstaną w mięsie rowki od patelni aż do całkowitego wytopienia się tłuszczu z kaczki. To samo zrobiłam z tofu. Opiekłam kilka minut posmarowane olejem tofu na patelni grillowej. Ostawiłam na kilka minut. Zrobiłam sos z wyżej wymienionych składników. Na talerzu rozłożyłam
AZgotuj!Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) korpus z kaczki skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka
AZgotuj!Miłośnicy kaczek wiedzą, że na przygotowanie dania z całej kaczki potrzeba sporo czasu, uwagi i cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie
Milion SmakówMięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś(...)kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu
Milion Smakówwykwintny obiad dla gości. Warto zawsze mieć kilka takich przepisów w zapasie, gdyż dzięki nim w łatwy sposób możemy zaskoczyć inne osoby za pomocą niezwykłych doznań smakowych. Przygotowanie kaczki w ten sposób nie wymaga wiele wysiłku, a połączenie czerwonego wina i śliwek doprawionych tymiankiem i ostrą papryką doskonale się uzupełnia. Inspiracja: Karmelowy , a oryginalnie przepis Pascala z Kuchni(...)papryki w proszku (ilość dopasujcie do smaku, w zależności jak ostro lubicie) Przygotowanie: Najpierw należy zalać suszone śliwki winem i odstawić je do namoczenia na minimum 1h. Następnie części kaczki umyj, osusz, odetnij i wyrzuć nadmierną ilość tłuszczu. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej olej i obsmaż części kaczki (zaczynając skórą do dołu
Fabryka pomysłówwyciąć pestki. Pół ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę. Na tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka. Tuńczyk, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, ocet z wina riesling, oliwa z oferty Złoto Hiszpanii www.zlotohiszpanii.pl. Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Na zaproszenie importera najlepszych(...)się miły dla nosa. A smak... można pić łyżkami. Tuńczyk yellow fin – piękny kawałek tuńczyka, w idealnym kolorze i zapachu świadczących o świeżości i jakości. Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli – połączenie foie gras i trufli – marzenie, nic więcej nie jest potrzebne, no może wino.. zastawa
królestwo garówsmaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego
królestwo garówKaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę(...)godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki. Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość podać razem. Ryż czy kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty i wytopionego tłuszczu kaczki. Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki: pierś z kaczki 2 sztuki, udka z kaczki 2 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki(...)litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar- po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować z 35 minut szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni LubięJeszcze nigdy nie odważyłam się zrobić kaczki. Z okazji Walentynek postanowiłam zrobić niespodziankę mężowi i córce bo oboje bardzo lubią to mięso. N o i udało się :) Po kaczce nie zostało ani śladu. SKŁADNIKI: 2 piersi kaczki 1 pomarańcza 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 twarde, soczyste jabłka 100g masła sól, pieprz(...)zrobić: Piersi z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa.Tak przygotowaną kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię i smażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni
Kuchnia w opałachKaczka kojarzy Nam się z daniem wykwintnym i odświętnym. Dla mnie od tego roku będzie kojarzyła się także z pobytem w domu p. Ewy Wachowicz, bo to dzieki temu przepisowi zostałam zaproszona przez panią Ewę do jej domu.Polecam ! Składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 2 jabłka grójeckie 2 pomarańcze 3 łyzki tymianu 3 łyżki majeranku 1/2 szkl bulionu warzywnego(...)szkl czwórniaka sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia
Z Majeczką w kuchniduże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5% 1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą(...)Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około 2 godziny). Wytopiony tłuszcz i sos z kaczki przelewamy do garnuszka, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne i gotujemy 5-6 minut
Mango PapajaKacze piersi można przygotować o wiele szybciej niż całą kaczkę, a tłuszcz wytopiony z ich skórki idealnie nadaje się do podsmażenia ziemniaków. Składniki: 2 piersi z kaczki majeranek sól morska 6-8 ziemniaków 2 jabłka 4 łyżeczki żurawiny Skórę piersi naciąć na krzyż, uważając aby nie ponacinać mięsa. Przyprawić kaczkę solą i majerankiem i włożyć do lodówki na godzinę(...)Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki. Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami
wyzwania kuchenneŚwieża kaczka natarta suszonym majerankiem i wypełniona jabłkami a następnie pieczona. KACZKA PIECZONA SKŁADNIKI kaczka barbarie o wadze 2 kilogramów; 4 winne jabłka (np. szara reneta); suszony majeranek; masło; sól, pieprz; przepis na kaczkę pieczoną po poznańsku Artykuł Kaczka pieczona po poznańsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPięć przepisów na faszerowany drób: kurczak z wątróbką, z nadzieniem z chleba, z farszem z kaszy, pistacji i żurawiny, kaczka z jabłkami i gęś z kaszą. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na świąteczny obiad to te dania sprawdzą się doskonale. Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość(...)pada odpowiedź: nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia. Zobacz przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu
Niedzielny kucharzRosół azjatycki z kaczką,to potrawa bardzo sycąca. Mamy w niej makaron, mięso, warzywa, jajko i oczywiście rosół. Jeżeli nigdy nie jedliście, to musicie koniecznie spróbować, bo to świetne urozmaicenie od tradycyjnego rosołu. Wszystkie składniki z przepisu są łatwo dostępne, można je zakupić praktycznie w każdym sklepie. SKŁADNIKI 400 g kości wołowych z mięsem 450 g kości wieprzowych z mięsem(...)udka z kaczki 2 udka z kurczaka (lub 5 skrzydełek) 1 duży korzeń pietruszki 1 duży korzeń selera 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego cienki plasterek świeżego imbiru 450 g mrożonej chińskiej mieszanki warzyw Hortex pęczek natki pietruszki jajka (po jednym na każdą porcję) sos sojowy ciemny, sól, świeżo mielony pieprz
Passions hobbies lifePiersi z kaczki to część wręcz wykwintna – mało kto zdecydowałby się je zmielić. A jednak! Kotlety mielone przygotowane z kaczych piersi są wyjątkowo soczyste i delikatne. To zasługa kaczego smalcu zawartego w skórze. Robimy je w zasadzie identycznie jak tradycyjne mielone, mała zmiana – a smak pyszny. Szczególnie polecam osobom niejedzącym wieprzowiny – są zdecydowanie lepsze niż na przykład(...)wołowe. Kotlety mielone z piersi kaczki: 3 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą (łącznie 500-600g) 1 duża cebula 1 świeża lub lekko czerstwa bułka pszenna (np.: kajzerka, sznytka) 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony pieprz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Bułkę namaczamy w mleku
Poezja smakuPieczona kaczkę lub udka kaczki kojarzy się zwykle ze świątecznym daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki danie podać na niedzielny obiad. Moja propozycja podania z dodatkiem podsmażonych kopytek, sosem żurawinowym i surówką. PIECZONE UDKA KACZKI z SOSEM ŻURAWINOWYM Składniki: kaczka: 2-3 udka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jabłko 10 kulek świeżej żurawiny(...)świeży rozmaryn sos: 150 g świeżej żurawiny skórka i sok z 1 pomarańczy 3 łyżki cukru Przygotowanie: kaczka: Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę
Bon appetit mon amieCzas czytania: 2 min Kaczka na sałacie w sosie winnym Soczysta pierś kaczki podana na sałacie, polana wybornym sosem z czerwonego wina z dodatkiem żurawiny. Tak przygotowane piersi można podać nie tylko do sałaty. Można wykorzystać je do przygotowania pysznych kanapek, a z dodatkiem ryżu lub smażonych ziemniaków będą solidnym daniem obiadowym. Sos przygotowałam z czerwonego wina z lekko słodkimi(...)szarotkami i żurawiną, to wyśmienita kompozycja smaków. Sos można wykorzystać również do innych mięs. Polecam! Print Kaczka na sałacie w sosie winnym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i szybkie danie. Course Obiad Cuisine Polska Keyword kaczka, wino Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 2 Author
SprawdzonaKuchnia.plDobry słoik jest najbardziej eko pojemnikiem. Będzie Ci służył przez lata i podlega recyklingowi! No to do dzieła – zobacz co zapakowaliśmy w te słoiczki. Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty Wiadomo, że kaczka lubi owoce i zazwyczaj towarzyszy jej pieczone jabłko, albo konfitura. Ale znakomicie smakuje też z owocem granatu. Z kolei granat świetnie czuje się(...)pracy. Ale można też inaczej – zrobić wszystko jednego dnia, tak jak my zrobiliśmy. Z technicznego punktu widzenia trzy lancze mają wspólny mianownik, mianowicie taki, że łosoś, filety z kaczki i polędwiczki z kurczaka mają podobny czas pieczenia. To szalenie ułatwia przygotowywanie kilku dań jednego dnia. My gotowaliśmy w taki sposób, że zamacerowaliśmy kaczkę – filety zostały właściwie tylko doprawione solą
Niedzielny kucharzMoja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek. Składniki: Kaczka pekińska (około 2 kg) 200 g drobiowego mięsa mielonego 200g(...)jabłka natka pietruszki 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz syrop z agawy masło klarowane smalec gęsi jajko bułka Przygotowanie: Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym. Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim. Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną
R'n'G KitchenPięć przepisów na faszerowany drób: kurczak z wątróbką, z nadzieniem z chleba, z farszem z kaszy, pistacji i żurawiny, kaczka z jabłkami i gęś z kaszą. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na świąteczny obiad to te dania sprawdzą się doskonale. Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość(...)pada odpowiedź: nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia. Zobacz przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu
Niedzielny kucharzDziś przedstawiam absolutnie przepyszny przepis na makaron. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce. Jest bardzo smaczny i sycący, bardzo grzybowy, gdyż jest z dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z kaczką i grzybami (4-5 porcji(...)plasterki sól pieprz olej roślinny i masło do smażenia 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę 300 g pieczonej kaczki pokrojonej w duże kości 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 szklanka bulionu drobiowego 400 g suszonego pappardelle lub innego szerokiego makaronu, ugotowanego i odcedzonego 1/2 szklanki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej
karmelowyPierś z kaczki Hoisin Wreszcie po bieganiu przez całe lato, przy kaczkach , ich pielęgnacji i itp . itd . Nadszedł ten piękny czas konsumpcji . Własne, kacze mięsko nie ma sobie równych . Soczyste , zdrowe , karmione całkowicie naturalnie..mniam . Siedzą sobie już poćwiartowane lub w całości w zamrażarce , tak więc trzeba uwolnić ptaki , bo im tam ciasno się robi … Na pierwszy ogień poszły(...)kaczej . Tak więc dziś była wyżerka na globalnym poziomie . Przepis jest dość prosty , a efekt końcowy spektakularny i smaczny Składniki na 5 osób : 5 pojedynczych filetów z piersi z kaczki ze skórą 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków sos Hoisin sól do smaku Piersi kacze osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy w kratkę po stronie skóry . Delikatnie wcieramy w skórę przyprawę pięciu
Ogrodnik w podróżyKaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa. SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego(...)cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili WYKONANIE Z kaczki wyciąć udka i piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć
Passions hobbies lifeKurczak faszerowany wątróbką, pizza gotowa w 10 minut, kaczka z jabłkami, domowy kebab i calzone z warzywami – to pięć hitów, najbardziej klikanych przez Was przepisów na naszym blogu. Ugotujmy to jeszcze raz:) 431 wpisów, 355 przepisów, 8 poradników, mnóstwo dobrego jedzenia, pozytywnej energii od Czytelników i radości z gotowania w Niedzielnym Kucharzu, który 17 października skończy roczek. Start był absolutnie(...)źródło), czasem lekko zmodyfikowane, natomiast, i tu znowu czujemy dumę, kurczak po staropolsku to jest nasz przepis, wypracowany w trakcie wielu prób. Podobnie jest z domowym kebabem, calzone i kaczką z jabłkami. Dzisiaj chcemy Wam przypomnieć wszystkie najpopularniejsze przepisy z minionego roku. Do końca tygodnia będziemy publikować najciekawsze naszym zdaniem przepisy. Jeszcze raz dziękujemy, że jesteście z Niedzielnym Kucharzem! Kurczak
Niedzielny kucharzKaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów. Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku. Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli mięso nie będzie
Wino Francja KuchniaSoczysta pierś z kaczki z niezwykle aromatycznym sosem kurkowym to klasyka polskiej kuchni i świetny pomysł na niedzielny, wykwintny obiad. Składniki: 200g piersi z kaczki ze skórą 125g masła 3 ząbki czosnku rozmaryn 100g kaszy jęczmiennej Składniki sosu: 200g kurek (mrożonych) 1 cebula 3 łyżki masła pół szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki mąki 4 łyżki śmietany natka z pietruszki sól(...)doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu. 2. K aszę jęczmienną u gotować według instrukcji na opakowaniu. 3. Przygotowanie kaczki: Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby
Szalona Kuchnia Ewelinyosoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu smażyć(...)surowe mięso, postawić filet na boku i smażyć, żeby całość zamknąć. Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na nie dłużej, niż 10 minut. Na patelnię po kaczce wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Poddusić. Dodać czosnek – całe ząbki zgnieść tylko nożem, żeby potem łatwiej było wyjąć z patelni. Podlać wszystko 3/4 butelki czerwonego wina. Zredukować
stajnia gołębie od kuchniKaczka w pomarańczach z imbirem to propozycja na wykwintny, odświętny obiad. Bardzo lubię mięso kacze w towarzystwie słodkich owoców i miodu. W moim rodzinnym domu często jadało się mięso na słodko, więc i ja kontynuuję tą tradycję. Przepis podejrzałam u Olgi i na stałe wszedł do naszego menu. Lekko zmodyfikowałam przepis, ponieważ pomarańcze dodane do mięsa na początku pieczenia potrafią(...)się nieco przypalić. Część z nich proponuję dodać w połowie pieczenia. Kaczka w pomarańczach z imbirem udka i skrzydełka kacze 2-3 pomarańcze 2 jabłka 2 cytryny spory kawałek świeżego korzenia imbiru 3 cebule 500 ml wody 2 łyżki miodu 100 g rodzynek sól, olej, tymianek Mięso z kaczki doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rumiano. Na dnie formy
Pieguskowa Kuchniaółciutkie dyniowe kopytka, zasmażana modra kapusta z konfiturą truskawkową i soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje(...)dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, np. dynię piżmową, czy hokkaido. Nie rozrzedzą one nam wtedy ciasta i nadadzą cudownego koloru. Pierś z kaczki możecie podmienić także na konfitowane kacze udo. Będzie sztos! * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Pierś z kaczki: 4 kacze piersi kilka gałązek rozmarynu klarowane masło pieprz, sól Dyniowe kopytka
Food SquareRóżowe i soczyste piersi kaczki podane z lekko pikantnym i gęstym sosem śliwkowym. Przygotowane według sprawdzonej i niezawodnej metody. Najpierw długo smażone od strony skórki, a następnie krótko pieczone w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu odstawione na kilka minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz(...)Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta chili w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze
cool and mintyKaczka i sałatka z kuskusu Składniki pierś z kaczki 350 ml bulionu 300 g kuskusu 1 czerwona cebula pokrojona w drobne piórka skórka otarta z 1 cytryny 2 pomidory 200 g fety ( u mnie ser typu greckiego ) 1 pęczek mięty ( nie miałam więc pominęłam ) oliwa przyprawy Pierś z kaczki doprawić, podsmażyć a następnie poddusić. Kuskus wsypać do miski, dodać cebulę(...)kuskus napęcznieje rozdrabniamy go lekko widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i miętę. Na talerzu układamy sałatkę z kuskusu i pokrojoną w plasterki pierś z kaczki. Smacznego! Artykuł Kaczka i sałatka z kuskusu pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaWeekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :). Kaczka duszona z grzybami sprawiona i podzielona kaczka grzyby(...)złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego Artykuł Kaczka duszona z grzybami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniakaczka z ryżem, a ryż z kaczką. Tak właśnie ma być. Ryż przeważa ilościowo, ale oba składniki są tu równie ważne i łączą się harmonijnie w jedną całość. W trakcie gotowania miałem lekkie wątpliwości co do efektu końcowego. W przeciwieństwie do całej rodziny nie jestem miłośnikiem rosołu, a ta tradycyjna portugalska potrawa od początku do końca ma wybitnie rosołowy klimat(...)Jednak kiedy spróbowałem pierwszy kęs gotowego arroz de pato, pomyślałem: wyszło mi naprawdę ciekawe i smaczne danie. Spróbujcie! Składniki: 400 - 500 g kaczki (np. 2 udka) 1 pęczek włoszczyzny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 listek laurowy 2 litry wody sól 175 ml suchego ryżu do risotto 20 plasterków chorizo (lub podobnej kiełbasy) 1/2 cebuli oliwa
zadanie-gotowanieChoć kaczkę pieczoną uwielbiam to bardzo rzadko przyrządzam samą pierś. Jej mięso jest dla mnie za suche i zbyt zawiłe. A może raczej było dopóki jadłam ją tylko w formie wypieczonej... zbyt wypieczonej. Odkąd za sprawą Mamy miałam okazję spróbować fileta kaczki krótko pieczonej, różowiutkiej - to już chyba innej nie zjem. Przyrządzenie jej w takiej formie chodziło za nami(...)dawna i w końcu w ostatni weekend spędzony u Mamy spróbowałam. Oczywiście to Mama pierwsza postanowiła gadanie wcielić w życie. Efekt - niebo w gębie. Składniki: 2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz tymianek rozmaryn Przygotowanie Skórę nacinamy - tak by mięsa nie poprzecinać. Fileta nacieramy przyprawami i zalewamy oliwą z sosem sojowym
Kuchnia po mojemubardzo stara metoda konserwowania mięsa. Mięso gotowane w tłuszczu, całe przykryte tłuszczem, w chłodnym miejscu może stać nawet rok. W przepisie użyłam zioła, ale można również dodać przyprawy korzenne . Kaczka, 2 - 3 gałązki rozmarynu, kilka gałązek tymianku, 4 - 5 ząbków czosnku, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki pieprzu, tłuszcz do gotowania (najlepiej kaczy, gęsi, może być masło(...)olej), Kaczkę oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Dno garnka z grubym dnem wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu, kaczka nie przywrze do dna), włożyć kaczkę, przyprawy, zalać tłuszczem. Kaczka ma być cała przykryta tłuszczem. Gotować do miękkości, około 2 – 2,5 godziny. Podałam z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi . zastawa
królestwo garówDziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące(...)Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kaczką i figami (około 20-25 pierogów) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona
karmelowystylową skrzyneczkę a w niej: Ramę smaż jak szef kuchni w wersji maślanej, pomarańczę kandyzowaną w zalewie, kaszę gryczaną i czarnuszkę. Szczerze mówiąc od razu przyszło mi do głowy kaczka, którą uwielbiam, a wiadomo że kaczka plus pomarańcza to połączenie idealne:) Problem miałam z kaszą, gdyż osobiście nie przepadam za jej smakiem więc podrasowałam ją jak mogłam i wyszła świetnie(...)fasolką szparagową, groszkiem i boczniakami. Napiszę krótko, to było na prawdę wyśmienite! Chyba częściej muszę eksperymentować w ten sposób w kuchni, bo jak zobaczyłam ukochanego, który zjadł znienawidzoną kaczkę z przyjemnością, to aż się przyjemniej na sercu zrobiło. Polecam! Scroll down for recipe in English Udka kacze w glazurze pomarańczowej (2 porcje) Składniki na kaczkę: 2 kacze udka 1 łyżka
karmelowySkładniki 3-4 filety z piersi kaczki 200 g ryżu arborio 20 g suszonych grzybów u mnie maślaki główka czosnku bulion z kaczki lub warzywny masło parmezan cydr lub pół wytrawne wino kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kilka listków laurowych biała część pora Przygotowanie Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku na filet(...)czosnkiem. Skórę naciąć i podsmażyć mięso z obu stron na tłuszczu spod kaczki lub oleju kokosowym. Przełożyć do brytfanki z zielonymi liśćmi pora, kilkoma listkami laurowymi, kilkoma ziarnami jałowca, ziela angielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec
Gaździnka warzykolację, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Śliwki oraz nalewka sprawiały że piersi wyszły bardzo soczyste. Polecam to wyborne danie na różne uroczystości rodzinne lub święta. Składniki: 2 piersi z kaczki 1 kilogram węgierek Sól himalajska Tymianek Plenus Czosnek granulowany Plenus Przyprawa do kaczki Olej 1,5 łyżki soli himalajskie Plenus 150 ml. nalewki śliwkowej Sposób przygotowania: Do miski wlewamy(...)litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę. Posypujemy sola, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kaczki oraz roztartym w dłoni tymiankiem, nacieramy niewielka ilością oleju. Piersi przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej patelni układamy piersi skórą
Bajeczna Kuchniapierś kaczki z żurawiną Kacza pierś to delikatny rodzaj mięsa i należy się z nim obchodzić z pewną starannością. Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, by tak jak przy wołowej polędwicy dłuższą obróbką termiczną nie zepsuć efektów. ( Jest i oczywiście sposób bardzo długi, ale o tym przy innej(...)okazji). składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 1 łyżka octu jabłkowego szczypta rozmarynu sól, pieprz 100 g świeżej żurawiny 1 łyżka miodu sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem
Miód i pieprzdługie i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI(...)porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DYNIA I JABŁKA 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1x1 cm) dyni hokkaido 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek
cool and mintyPierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i ułożona na delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku(...)pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, przez około 2 minuty, aż marynata lekko zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do płaskiego naczynia. PIERŚ KACZKI myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Skórkę nacinamy "w kratkę". Nacieramy czosnkiem i imbirem. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na minimum 40 minut ( najlepiej na całą noc) do zamarynowania
cool and mintykapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.” Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 roku. Ponieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko(...)około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości nie wyrzucać. Goździki i kolendrę zemleć. Oprószyć mięso pieprzem, goździkami i kolendrą. Szalotki obrać, każdą pokroić
królestwo garówjest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie(...)także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam! Scroll down for recipe in English Esencjonalne ragu z kaczki (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego
karmelowykaczka, włoszczyzna (500g), cebula, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sok z 1/2 cytryny, 35 g żelatyny, 2 białka, sól, 50 ml madery, Kaczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć. Wywar przecedzić i gotować(...)powoli zagotować. Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby nie obsychały. Oddzielić resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150 ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić
królestwo garówMakaron w delikatnym sosie z kawałkami piersi z kaczki i boczniakami. Smaczne i sycące danie, które przygotowałam w woku. Polecam na obiad :) 250g makaronu 2 piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki, takie na jeden kęs. Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3godziny. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie
https:KKuchniaMniamkaczka, 1 kg kasztanów, 400 ml miodu pitnego trójniaka, sól, 3-4 łyżki tłuszcz (najlepiej kaczy ,może być gęsi lub masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i odstawić na 2 godziny. Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane(...)łupiny i skórki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kasztany, wlać 200 ml miodu pitnego i co jakiś czas mieszając dusić, aż płyn się wygotuje. Kasztany przestudzić, wypełnić nimi kaczkę, te które się nie zmieszczą odłożyć. Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 150 stopni, piec 1 godzinę, pod przykryciem. Po tym czasie, zlać
królestwo garówPrzyznam się, że mam ogromną słabość do kaczek. W każdej nowej restauracji zawsze ją zamawiam, bo po tym jak jest przygotowana, można od razu poznać kunszt kucharza. Niestety nie jest łatwo o dobrą kaczkę w Warszawie, jeśli jesteście w stanie polecić jakiś lokal, koniecznie wpiszcie w komentarzu adres:) Dziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu(...)małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem, jeżeli to konieczne, po czym odstaw. W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą. Rozgrzej
karmelowyDusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut. Figi pokroić na plasterki. Złożyć kanapki. Jeżeli zostanie
królestwo garówpełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny. pierś z kaczki podwójna, bez skóry świeży rozmaryn świeże oregano z kwiatostanami oliwa pół szkl kaszy gryczanej szczypta suszonych ogórków kiszonych sól pieprz 2 gruszki konfitura z jarzębiny Pierś pokroić na kawałki o grubości(...)obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku. Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić) dodać kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz gruszką
Gotowanie jest łatwemnie obiad godzien króla. Kaczka jest duszona z najprostszymi dodatkami: cebulką, czosnkiem , tymiankiem i liściem laurowym. Nic jej więcej do szczęścia (smaku) nie trzeba. Ja moją przygotowywałam w szybkowarze. Zajęło mi to 30 minut. Ale tradycjonaliści duszą ją przez ok. 2 godziny w tradycyjny sposób. Nie podaję dokładnych proporcji, ale sposób przygotowania wybornej kaczki. Aby mięso było delikatne
kawawszklancecałości, dzielę ją tak jak dziś na partie. Wykrawam filety, a resztę tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas. Przepis jest bardzo prosty: - 2 filety z kaczki - sól, pieprz do oprószenia mięsa - sok z połowy pomarańczy Filety nacinamy od strony skóry. Oprószamy solą i pieprzem zarówno od strony skóry jak i mięsa. Dodatkowo skrapiamy sokiem pomarańczowym(...)cieple aby odpoczęły. Po tym czasie kroję i podaję. Jeżeli lubimy mięso mniej krwiste usmażone filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na 7 minut. Do mojej kaczki proponuję podać surówkę z czerwonej kapusty . A może przygotujesz kaczkę w ten sposób . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancepodwójna pierś kaczki sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy. Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając mięsa. Obydwa kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem(...)dodać odrobinę tłuszczu, który wytopił się z mięsa. Sos odstawiamy na kilka minut lub dłużej do lodówki, by smaki połączyły się. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Po około 3 minutach kaczkę kroimy w plasterki i polewam lekko podgrzanym sosem. Podajemy na przykład z pure z ziemniaków i sałatką z rukoli
Kuchenna KontrrewolucyaKaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;) Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso
Moja Galeria Smakudown for recipe in English Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym (7-8 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150 g młodego szpinaku 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków(...)paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund. 2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 3. Dodaj kaczkę/kurczaka, czerwone wino i krojone pomidory z puszki o gotuj kolejne 15-20 minut dodatkowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami
karmelowypomarańczy, 1 łyżka startego świeżego imbiru, sól, 3 pomarańcze 200 ml białego półwytrawnego wina, łyżka miodu Nogi kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi nogi kaczki i odstawić na co najmniej 2 godziny. Nogi włożyć do garnka z grubym dnem i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skórka lekko się zrumieni, odlać tłuszcz. Wlać wino. Z pomarańczy(...)wyciąć cząstki bez skórek - (odciąć górę i dół, odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką. Dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować, doprawić do smaku miodem i solą. zastawa
królestwo garówkaczka 7 goździków, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 torebki kardamonu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kg jabłek winnych, 100 g żurawiny suszonej, 4 goździki, 1- 2 łyżki miodu lipowego, 300 ml wina białego półwytrawnego tłuszcz do smażenia. Anyż i kardamon utłuc, wymieszać z solą i cynamonem. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie(...)mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Goździki utłuc. Do jabłek dodać żurawinę, miód, goździki i dokładnie wymieszać. Nadziać kaczkę farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. W żeliwnym naczyniu (lub innym
królestwo garówBardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się(...)bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy. Zapraszam do wypróbowania :) Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 0,6-0,7kg porcji rosołowej z kaczki Liść laurowy 30g suszonej włoszczyzny Szczypta imbiru Szczypta cynamonu Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego anyżu Szczypta mielonej kolendry Opcjonalnie szczypta mielonej papryki chilli Sól
Kuchnia PROzdrowotnadomu wyobrazić bez niej święta czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną. Mama ją uwielbia i pochłania z przyjemnością do ostatniego kęsa. Ja też zresztą nie narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek(...)pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem.Wątróbkę i namoczoną bułkę przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę.Zszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny
Gosia gotujeSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych piórek, nakłuwamy, układamy skórką do dołu na gorącej, suchej patelni, opiekamy z każdej strony przez około 15-20 minut, zdejmujemy z patelni patelnię deglasujemy cydrem(...)jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, dorzucamy żurawinę oraz doprawiamy cynamonem wrzucamy na patelnię, podsmażamy, podlewamy tłuszczem z kaczki smażymy aż będą miękkie, na wierzchu układamy filety z kaczki, całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny jabłka z żurawiną blendujemy na sos, część owoców możemy zostawić do dekoracji podajemy z ziemniaczkami w mundurkach oraz sosem
Luźna KuchniaKaczka to coraz popularniejsze mięso w Polsce, można ją już kupić niemalże w każdym sklepie. W zasadzie kaczka jest bardzo prosta w przyrządzeniu, jedynie czas oczekiwania by była idealna jest niestety długi. Czymś co mi się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać(...)osób Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie Składniki: 2 kacze piersi 2 ząbki czosnku polskiego suszony tymianek jałowiec olej rzepakowy sól himalajska Przygotowanie: 1/ W misce nacinamy skórę kaczki w poprzek, nacieramy ją solą i tymiankiem. Dodajemy olej, jałowiec i obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc. 2/ Nastawiamy piekarnik
Kuchnia PROzdrowotnainnych blogerów, którzy jedli bądź nawet robili czerninę? :) Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie) i odkąd pamiętam mama zawsze gotuje czerninę. Kiedyś tata hodował kaczki i co niedzielę na naszym stole była Soplicowa zupa. Dziś hodowli nie ma, a żywe kaczki kupuje sporadycznie. Mój tata sam spuszcza krew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można(...)wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :) Składniki: cała kaczka z podrobami włoszczyzna jak na rosół ziela angielskie, liście laurowe około 6-10 suszonych grzybków około 6 - 10 suszonych śliwek około 6-10 suszonych ćwiartek jabłek około 6-10 połówek gruszek
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski(...)dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu
Food Squarezawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu(...)kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe Przygotowanie: W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy je do miski z masłem i szpinakiem, delikatnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie stygły. Palcami robimy kieszeń pomiędzy skórą i tłuszczem w piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce
Smakowity Blog Kulinarny