potrzebuje wina tęgiego, dlatego też mile widziane były szczepy bardziej pełne niż Sangiovese- bardziej mięsne. Pierwszym daniem mięsnym było tagliatelle, oczywiście własnego wyrobu, z kaczką z sosem z czerwonego wina. Tu niestety żal mi było kaczki, która została zmielona.... wolałabym kawałki mięsa. Wiem, że danie ma wymogi, że mięso zmielone... ale … pozostanę przy swoim. A i lepiej by się(...)mięsa niż z „mieleniną”. Do tagliatelle Nipozzano Riserva - wino ikona – produkowane od kilkuset lat, jest dumą rodziny Frescobaldi. Kaczka uwielbia szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina
królestwo garówwykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso. Do przygotowania całego dania dla 3 osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół pęczka kopru 1 cebulka dymka sól pieprz kolorowy bazylia świeża i suszona olej(...)szkoły kulinarne polecają piec ją w piekarniku, jednak ja wolę to robić na patelni, mam większą kontrolę nad mięsem. Lubię kaczkę gdy jest wypieczona lecz nie wysuszona. Pachnie nieziemsko w całym domu! Po około 30 minutach do naszej kaczki wciskamy, wgniatamy, wsypujemy co byśmy nie robili ma się do niej dostać pół granatu. Zwiększamy gaz i redukujemy
Kuba Gotujemakaronu, a resztę dobrałam już pod kątem przypraw, które lubię. Dodatek orzeszków, powoduje, że mamy co chrupać jedząc. Dla mnie rewelacja! Składniki na 3 porcje: 1 podwójny filet z kaczki 250 g makaronu chow mein 450 g mrożonki chińskiej 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju do miękkości. Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć, gdy warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy i przyprawy (imbir, kolendra, papryka) oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie wycisnąć
Fabryka pomysłówmój syn. Ja zamieniłam kaczkę na tofu. Mnie do niej przekonuje to, że jest rozgrzewająca w sam raz na dziś, a tofu smakuje z nią świetnie. Nie ma zdjąć z tofu, gdyż nie posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu(...)skóry nacięłam krateczkę aby tłuszcz się wytopił. Włączyłam patelnię grillową i grillowałam aż z wierzchu powstaną w mięsie rowki od patelni aż do całkowitego wytopienia się tłuszczu z kaczki. To samo zrobiłam z tofu. Opiekłam kilka minut posmarowane olejem tofu na patelni grillowej. Ostawiłam na kilka minut. Zrobiłam sos z wyżej wymienionych składników. Na talerzu rozłożyłam
AZgotuj!Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) korpus z kaczki skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka
AZgotuj!Miłośnicy kaczek wiedzą, że na przygotowanie dania z całej kaczki potrzeba sporo czasu, uwagi i cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie
Milion SmakówMięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś(...)kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu
Milion Smakówwykwintny obiad dla gości. Warto zawsze mieć kilka takich przepisów w zapasie, gdyż dzięki nim w łatwy sposób możemy zaskoczyć inne osoby za pomocą niezwykłych doznań smakowych. Przygotowanie kaczki w ten sposób nie wymaga wiele wysiłku, a połączenie czerwonego wina i śliwek doprawionych tymiankiem i ostrą papryką doskonale się uzupełnia. Inspiracja: Karmelowy , a oryginalnie przepis Pascala z Kuchni(...)papryki w proszku (ilość dopasujcie do smaku, w zależności jak ostro lubicie) Przygotowanie: Najpierw należy zalać suszone śliwki winem i odstawić je do namoczenia na minimum 1h. Następnie części kaczki umyj, osusz, odetnij i wyrzuć nadmierną ilość tłuszczu. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej olej i obsmaż części kaczki (zaczynając skórą do dołu
Fabryka pomysłówwyciąć pestki. Pół ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę. Na tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka. Tuńczyk, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, ocet z wina riesling, oliwa z oferty Złoto Hiszpanii www.zlotohiszpanii.pl. Tapas niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Na zaproszenie importera najlepszych(...)się miły dla nosa. A smak... można pić łyżkami. Tuńczyk yellow fin – piękny kawałek tuńczyka, w idealnym kolorze i zapachu świadczących o świeżości i jakości. Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli – połączenie foie gras i trufli – marzenie, nic więcej nie jest potrzebne, no może wino.. zastawa
królestwo garówsmaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego
królestwo garówKaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę(...)godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki. Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość podać razem. Ryż czy kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty i wytopionego tłuszczu kaczki. Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki: pierś z kaczki 2 sztuki, udka z kaczki 2 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki(...)litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar- po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować z 35 minut szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni LubięJeszcze nigdy nie odważyłam się zrobić kaczki. Z okazji Walentynek postanowiłam zrobić niespodziankę mężowi i córce bo oboje bardzo lubią to mięso. N o i udało się :) Po kaczce nie zostało ani śladu. SKŁADNIKI: 2 piersi kaczki 1 pomarańcza 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 twarde, soczyste jabłka 100g masła sól, pieprz(...)zrobić: Piersi z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa.Tak przygotowaną kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię i smażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni
Kuchnia w opałachKaczka kojarzy Nam się z daniem wykwintnym i odświętnym. Dla mnie od tego roku będzie kojarzyła się także z pobytem w domu p. Ewy Wachowicz, bo to dzieki temu przepisowi zostałam zaproszona przez panią Ewę do jej domu.Polecam ! Składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 2 jabłka grójeckie 2 pomarańcze 3 łyzki tymianu 3 łyżki majeranku 1/2 szkl bulionu warzywnego(...)szkl czwórniaka sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia
Z Majeczką w kuchniduże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5% 1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą(...)Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około 2 godziny). Wytopiony tłuszcz i sos z kaczki przelewamy do garnuszka, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne i gotujemy 5-6 minut
Mango Papaja