szczęścia niezbędna. Blender kielichowy lub robot z misą z rozdrabniaczem (ostrzem tnącym) i sprawna zamrażalka – to wszystko, czego tak naprawdę potrzebujecie żeby zrobić własne lody. W komponowaniu takich jogurtowych lodów ważne jest kilka rzeczy – proporcje, kolejność mieszania i tłuszcz. Nie bójcie się tłuszczu. Wiele aromatów łączy się z tłuszczem, szczególnie w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, ale i właśnie owoców(...)jogurt, w zależności od zawartości tłuszczu, to w dalszym ciągu około 68-78% wody. Dlatego tak ważny jest tutaj dodatek tłustej śmietanki – to ona, odpowiednio napowietrzona, nadaje lodom jogurtowym puszystej konsystencji. Owoce muszą być mocno zmrożone i najlepiej nie rozmrażajcie ich wcześniej, wyjmijcie tylko na czas przygotowania. Byłoby idealnie, gdybyście mieli własne – najlepsze i najbardziej aromatyczne są te świeżo zamrożone
Karo in the Kitchenkończy - często zacierają się, przechodząc w słodkie sny... Tym razem jednak upiekłam ciasto szybkie i proste, które na blogu pojawiło się już w różnych wersjach. Mowa oczywiście o cieście jogurtowym - jest tak cudownie uniwersalne, a jednocześnie pyszne, że nigdy mi się chyba nie znudzi. Zawsze mięciutkie i wilgotne, a poczęstowani nawet nie zdają sobie sprawy, że to właściwie to samo(...)wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort jogurtowy z bitą śmietaną Chyba każdy z nas lubi torty, a szczególnie te lżejsze wersje z owocami i dużą ilością bitej śmietany. Składniki 800 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 4 płaskie łyżki żelatyny 200 ml wody 100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne 100 g jagód Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj , o średnicy(...)śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera lub trzepaczki. Do ubitej śmietany dodajemy partiami cukier-puder. Z lodówki wyjmujemy zastygłą masę, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Pozostałą bitą
Miód i pieprzObiad idealny na piątek i upalne dni - makaron w sosie jogurtowym z pieczonym łososiem. Poniższe danie jest lekkie, sycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim . Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży(...)międzyczasie makaron, np. do spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (trochę szczypiorku pozostawić do dekoracji) i całość przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Polać sosem jogurtowym, a na samym wierzchu ułożyć kawałki upieczonego łososia. Od razu podawać
UgotowaćTort jogurtowy z bitą śmietaną Składniki 800 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 4 płaskie łyżki żelatyny 200 ml wody 100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne 100 g jagód Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj , o średnicy 24 cm 200 ml śmietany 30 procent 50 g cukru pudru 1 nektarynka Dodatkowo Tortownica o średnicy(...)śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera lub trzepaczki. Do ubitej śmietany dodajemy partiami cukier-puder. Z lodówki wyjmujemy zastygłą masę, zdejmujemy rant tortownicy(wcześniej nożem dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Pozostałą bitą
Miód i pieprzserników. Przygotowuję je w najróżniejszych kombinacjach smakowych, starając się również eksperymentować ze składnikami. Gdy więc padła propozycja wykorzystania w jednym wypieku wanilii, jogurtu i malin, zaraz po ucieranym cieście jogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem jagodowy z makaronem ryżowym i świeżymi truskawkami. 250 gram świeżych lub mrożonych jagód 1,5 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżki cukru pudru jogurtowy serek Almette makaron ryżowy grube wstążki truskawki do dekoracji listki świeżej mięty Czas przygotowania ok 30 minut Przygotowałam 2 porcje Jagody opłucz i włóż do wysokiego rondla, wsyp cukier puder i lekko podgrzewaj(...)Zblenduj lub zmiksuj. Dodaj pastę waniliową. Przecedź przez sito i lekko odparuj wodę dla uzyskania gęstej konsystencji. Ugotuj ryżowy makaron grube wstążki przyrządzonego według opisu na opakowaniu. Serek Almette Jogurtowy utrzyj z odrobiną cukru pudru i połową łyżeczki pasty waniliowej. Lekko ostudzony krem jagodowy wylej ostrożnie na talerz deserowy, na środku uformuj gniazdko z makaronu. Dekoruj truskawkami i miętą
AZgotuj!niezbędna w tym przypadku :D Przyrządziłam do tego dania pity, ale okazały się kompletną klapą... Niestety zmieniły się w kamienie, a falafel podałam tylko z sałatą, pomidorkami i sosem jogurtowym, z tego przepisu . Edit: Okazuje się, że jestem niedoinformowana i jednak dobry falafel w Polsce istnieje. Chętnie dowiem się gdzie, może akurat jak będę w tym mieście to spróbuję :) Składniki(...)olej i wrzuć kilka kulek, tak żeby mieć swobodę ich obrócenia. Smaż ok. 4 minut, raz obracając kulki w trakcie. Podawaj w picie lub nie, z sałatą i sosem jogurtowym, ogórkiem lub pomidorem
Corner With Recipespewnością jeszcze do niego wrócę. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 125 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania(...)budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową. 5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Daktyle w czekoladzie
Kuchnia domowa AniSernik z jogurtów greckich jest wyjątkowo puszysty, niczym ptasie mleczko :) Jest pyszny i z pewnością zrobi wrażenie na wielu z Was :) Gorąco polecam ;) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :) 8 jajek ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3/4 szklanki oleju Składniki na kruche ciasto(...)białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C. Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3łyżki kakao 3łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
The Sweet DamselJest to pyszne, kremowe ciasto, intensywnie jogurtowe, przypominające sernik, lecz o wiele bardziej delikatne. Takie typowe letnie ciasto, które nie przytłacza słodyczą, lecz orzeźwia swą świeżością. W zależności od tego jakiego smaku jogurtu użyjemy, takie będziemy mieć ciasto. Ja tym razem upiekłam brzoskwiniowe i było pyszne!!! Ba, mało tego, było przepyszne!!! Czego dowodem jest to, że już(...)Polecam każdemu spróbować to lekkie, delikatne kremowe ciasto, być może zakochacie się w nim tak jak ja? Składniki na sernik jogurtowy pieczony na tortownicę o średnicy 28 cm. CIASTO: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru 1 łyżka startej skórki cytrynowej lub drobniutko pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej , lub kilka kropel aromatu cytrynowego
Rozpustne gotowanieIrlandii jest dniem wolnym od pracy i upływa na festynach odbywających się przy dźwiękach irlandzkiej muzyki. Fajnie, prawda? Ja specjalnie na ten dzień przygotowałam wilgotną babkę jogurtową w soczyście zielonym kolorze, przełożoną bitą śmietaną i udekorowaną zielonym lukrem. Oprócz tego, że ma oryginalny kolor, jest pyyyszna! Bardzo lubimy takie wypieki, polecam! Składniki na zieloną babkę jogurtową
Rozpustne gotowaniebudyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a herbatniki zmiękły(...)wstawić do lodówki na kilka minut i dopiero potem ułożyć na wierzchu herbatniki, a na nich pozostały krem budyniowy. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na niej pozostałą masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez minimum 4h w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną
Trzeci talerzwybrać:) Dziś chciałabym zaprezentować Wam najnowszą serię lodów Big Milk opartą na jogurcie naturalnym. Lody te znajdziemy w dwóch różnych trendy smakach- Big Milk Yogurt Strawberry, czyli lody jogurtowe z dodatkiem musu truskawkowego oraz Big Milk Yogurt Carmel, czyli lody jogurtowe z sosem karmelowym. Jak już wspominałam są przygotowane na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu są zdrowsze, lżejsze, mniej
Z miłości do słodkościdania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam w końcu sama coś przygotować. Koniecznie z ulubionymi warzywami i koniecznie bez mięsa. Za to z przepysznym camembertem i masą jajeczno-jogurtową... Muszę powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone...:)) Delikatny farsz idealnie komponuje się z francuskim ciastem. Danie jest lekkie, zdrowe(...)następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić. Smacznego
Kuchnia Ellie