mało, to przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay’a. To kolejny atut, bynajmniej dla mnie, aby jednak pokusić się na ten mały eksperyment. Na jeden składnik musiałam poszukać zamiennika (jogurt grecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił. Składniki: - arbuz- cukier puder- odrobina oliwy (dałam olej arachidowy)- jogurt grecki (u mnie mascarpone(...)arbuza oprószamy cukrem pudrem, kładziemy na patelnię i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie.Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia
mojewypiekiinietylkoSkładniki:pół kilograma wydrylowanych wiśni200 ml jogurtu naturalnegookoło szklanki wody2 łyżki trzcinowego cukrusok z połowy cytrynyszczypta cynamonukilka listków miętyRada: Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz(...)parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy mozaiką z jogurtu, owocami wiśni i miętą. chłodnik z wiśnimoje wisienki z ogrodu
Bon Appetit Małgorzatybójcie się, surowego kalafiora można jeść bez obaw :)składniki:1 mały kalafiorkostka sera typu feta2 ząbki czosnku1 mały jogurt naturalnykoperekpieprzKalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę albo miksujemy w blenderze wraz z opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem i koperkiem
Bon Appetit MałgorzatyLubię robić w sezonie placki z cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam!Składniki:1 cukinia2 jajka4 łyżki mąki2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 mała cebulka1-2 ząbki czosnku2-3 łyżki siekanego koperkusól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze(...)odcisnąć z soku.2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną.Smacznego!!!Źródło: Ewa Wachowicz
Kuchnia domowa Aniprzepis jest moim setnym postem na blogu ,totez wpis musi byc wyjatkowy.I taki wlasnie jest.Sernik kokosowy z truskawkami jest absolutnie doskonaly.Dzieki dodatkowi jogurtu greckiego jest niezwykle kremowy,aksamitnie gladki.Z wyrazna,wyczuwalna nuta kokosowa zachwyci nie tylko wielbicieli kokosa.Po prostu pyszny!Ozdobilam go swiezymi truskawkami i polalam Tortengussem.Upieklam w malej foremce o srednicy 20 cm.Zapraszam do wyprobowania!Skladniki na spod(...)kokosowych(30g)+ dodatkowo 2 lyzki do obsypania bokow2 lyzki masla(50g)Skladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego(uzylam Schichtkäse-handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka L3/4 szklanki cukru3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowyDodatkowo: 150-200 g truskawek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Genialny torcik na letnie upaly.Lekko ,zdrowo i pysznie.Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudzila moj zachwyt juz w deserze,ktory robilam wczesniej.Przepis znajduje sie tutaj:klik.Coz,maly dodatek zelatyny sprawil ,ze deser zamienil sie w tort.Bardzo polecam zamiast smietany kremowki smietanka kokosowa,we wszystkich deserach.Zamiana odbedzie sie z korzyscia dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder.Upieklam go w foremce(...)przkroju 20 cm.Skladniki na spod: 7 sucharkow pelnoziarnistych -70 g2 lyzki wiorkow kokosowych50 g maslaSkladniki na mase:500 g jogurtu greckiego250 g smietanki kokosowej4 lyzki cukru pudru ( miodu lub stewii)6 platkow zelatyny (10 g)Wykonczenie:1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)250g jagod (lub borowki amerykanskiej)Wykonanie:Sucharki,wiorki kokosowe i maslo (moze byc prosto z lodowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis tutaj : klik)3 marchewki1 pietruszka1/2 porakawalek selera1 mala cebula, 2 zabki czosnku2 listki laurowe5-6 ziaren ziela angielskiego pieprz,sol,cukier1 lyzka masla ghee11yzka maki krupczatki pol kubeczka jogurtu greckiego lub smietany lub smietanki kokosowejWykonanie:Umyte,obrane i rozdrobnione warzywa umiescic w garnku i zalac 1,5 l wody.Cebule przecieta na pol przyrumienic na plycie i razem z listkiem(...)zabek czosnku i doprowadzic calosc do wrzenia.Gdy barszcz bedzie za kwasny dodac szczypte cukru,jesli jest nie dosc kwasny dodac soku z cytryny,octu lub dolac zakwas.Na koniec zabielic jogurtem lub smietana.Do jogurtu dodac niewielka ilosc gorcego barszczu,2-3 lyzki i wlac do garnka dopiero po dokladnym wymieszaniu.Do barszczu podac pureez ziemniakow posypane koperkiem albo polane tluszczem ze skwarkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niezwykle kremowy.Smakuje jak upieczony w kapieli wodnej lub przy uzyciu pary,ale nic z tych rzeczy.Przepisy z takimi akrobacjami omijam szerokim lukiem. Efekt ten zostal osiagniety dzieki dodatkowi jogurtu greckiego.Smakuje jak najlepszy deser.Slodki, smietankowy z puchata lekko kwaskowata malinowa czapa.Dodatkowo przybrany malinami i polewa malinowa,po prostu malinowe pysznosci.Moje serniki nie opadaja,nie pekaja,sa po upieczeniu rowne jak stol.Zapraszam(...)spod sernika na tortowmice o przekroju 20 cm:4 sucharki pelnoziarniste-40 g100 g mielonych migdalow2 lyzki maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera 3 x mielonego200 g jogurtu greckiego200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka MSkladniki na pianke malinowa:200 g smietany kremowki2 listki zelatyny300 g mrozonych malin2 lyzki cukru1 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna z mlekiem..150g jogurtu naturalnego150g oleju 3 jajka200g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka starta z 1/2 cytryny175g mąki pszennej100g mąki ziemniaczanejDo polania/posypania:czekolada lub cukier puder lub dowolny lukier.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około
Z butelką mleczka w tleosób.Składniki:1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej)1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 cebula2-3 ogórki kiszoneśrednia kapusta pekińskamajonezketchup2 ząbki czosnku4 łyżki jogurtu naturalnegopieprz czarny świeżo mielonyjogurt naturalnyprzyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa. Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso. Pokroiłam(...)cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny.Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę
NA MOIM TALERZUkapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko(...)nadal to będzie coleslaw?Składniki:1/2 główki białej kapusty1 marchew1 cebula2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardysok z 1/2 cytrynysól, pieprzcukierPrzygotowanie:Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować(...)lodówki galaretkę pomarańczową wymieszać w 300 ml gorącej wody, ostudzić i wymieszać z zimnym jogurtem, wlać do keksówki i do lodówki schować galaretkę agrestową wymieszać w 450 ml gorącej wody, ostudzić, resztę żurawiny rozsypać na jogurcie i wlać tężejącą galaretkę agrestową, schować do lodówki na kilka godzin galaretkę z keksówki nakryć półmiskiem i odwrócić, zdjąć formę, usunąć folię i pokroić
W Mojej Kuchni Lubięsię przyda...). Przepis znalazłam w Den store dessert & bagebog.Polecam serdecznie - są naprawdę rewelacyjne. Są też świetną bazą do modyfikacji - ja robiłam je na przykład z truskawkami i jogurtem truskawkowym, i też był pyszne.Za wspólne pieczenie serdecznie dziękuję - Maggie, Shinju, Peli, Dobromile, Pluskotce, Emmie, Michałowi, Ani, Chantel oraz Pannie Malwinnie - bardzo mi się idea takiej zabawy(...)się w wirtualnej kuchni.Muffiny cytrynowe na jogurcieSkładniki:(na 12 sztuk)suche:225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka kardamonumokre:120 g płynnego miodu1 jajko300 ml jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 cytryny70 ml olejudodatkowo:6 cienkich plasterków cytrynyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i kardamonem.W drugiej misce ubić jajko z miodem. Dodać jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno(...)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)100 g białej czekoladysok z 1/2 cytryny4 łyżki żelatyny3 łyżki zimnej wody100 ml gorącej wody500 g truskawekdodatkowo:7 truskawekMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznajdą się chętni.Niewiele się zastanawiając, poszłam do kuchni i wymieszałam, co wpadło mi w ręce. Kiedyś robiłam ciasteczka z proszkiem budyniowym - pamiętałam, że były pyszne. Miałam jeszcze trochę jogurtu, więc postanowiłam go wykorzystać. Ciasteczka wyszły mocno waniliowe, słodkie, kruchutkie. Zniknęły w tempie błyskawicznym - czemu wcale a wcale się nie dziwię.Kruche ciasteczka jogurtowo-budynioweSkładniki:(na 20-25 sztuk(...)mąki pszennej40 g cukru35 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)50 g zimnego masła50 g zimnego jogurtu waniliowego (0,1%)dodatkowo:2 łyżki mlekaMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać
Pożeraczka, czyli raz adobrze