Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny(...)talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia. Sos: 2 puszki pomidorów (najlepsze włoskie pelati) 1 ząbek czosnku rozgnieciony 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Dodatkowo : jogurt grecki ryż brązowy/grzanki z pieczywa pełnoziarnistego Na patelnię po kurczaku włożyć pomidory, oregano, czosnek i cukier, posolić. Przykryć i dusić ok. 10 minut na dużym ogniu. Dodać mięsko
Chocolate Muffin BlogZdrowa surówka z selera Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1 seler, ok. 500-600 g 2 garści rodzynek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Seler obieramy , ścieramy na tarce warzywnej i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, majonez, jogurt i sok cytrynowy. Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie(...)mieszamy. Gdyby się okazało, że surówka będzie za sucha, dodajemy więcej jogurtu. Surówkę odstawiamy na 15-20 minut, ponownie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy
Kulinarne przygody Gatityoraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - szpinak (świeży) - 150 g - pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle - 1 szklanka - jogurt naturalny - 1 opakowanie - orzechy włoskie - 5 sztuk - ser Feta - 1/4 kostki - czosnek - 3 ząbki - bazylia świeża - gałka muszkatołowa - słodka papryka - pieprz Sposób(...)przygotowania: Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem
Fit-aminaziemniaków puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku lub dymki 1 jajko otręby żytnie bułka tarta oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły podzielić na cząstki, zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą(...)Formować średniej wielkości kotlety, panierować w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na złoty kolor na oliwie. Gorące kotleciki polać sosem, posypać pokrojonym szczypiorem. Podawać z czerwoną fasolą wymieszaną z jogurtem naturalnym. Smacznego
vegetaniekonsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera : 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu pieprz łyżka majonezu Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :) Sałatka : 1 sałata(...)polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos do sałatki : 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać
vegetaniebrokułami, kalarepą i szpinakiem. Pastani na zielono : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu pastani 1 świeży brokuł 1 kalarepa 4 brykiety szpinaku garść żółtej fasolki szparagowej 250 ml jogurtu naturalnego pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie, fasolkę szparagową kroimy w słupki ok. 3-4 cm i gotujemy(...)miękkości. Kalarepę również kroimy w słupki i przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, dusimy na delikatnym ogniu. Teraz przekładamy brokuły i fasolkę, i jeszcze lekko razem dusimy. Zalewamy wszystko jogurtem i doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Jeśli jogurt zważy się, to nie ma problemu, możecie delikatnie zagęścić go mąką rozrobioną w wodzie. Całość mieszamy z makaronem tak, żeby sos dobrze okleił
vegetanieopakowanie serka ricotta 1 serek topiony z ziołami suszone pomidory z pestkami dyni (kupujemy w Biedronce) 8 czarnych oliwek 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oregano, pieprz oliwa z oliwek łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę, dodajemy serek ricotta i serek topiony. Składniki mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu, koncentrat pomidorowy i musztardę. Posypujemy(...)dłoniach. Teraz oliwki i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy też pestki dyni ze słoika z suszonymi pomidorami. Wszystko dobrze mieszamy i jeśli jest zbyt suche dodajemy jeszcze jogurtu. Teraz pomidory kroimy na połówki wydrążamy gniazda nasienne i faszerujemy naszą pastą. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek :) Podajemy np. z kanapkami z papryką, z grzankami. Jaką będziecie mieć inwencję
vegetaniebulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy(...)Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane pierogi polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem
vegetanieosób) Składniki : 1 kg ziemniaków 1 duża słodka papryka 1 duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy(...)cebulą. Na warzywa układamy plasterki buraka i posypujemy rozdrobnionym twarogiem, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Kolejna warstwa to ponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze rozprowadzamy masę jajeczno-jogurtową, aby pokryła całość warzyw. Możemy to zastąpić sosem beszamelowym, jednak my wolimy wersję z jogurtem. Teraz
vegetaniebulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii, zmniejszamy ogień i dodajemy pieprzu. Teraz 100 g jogurtu (2 łyżki) musimy rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, możemy dolać trochę gorącego sosu, aby zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy(...)Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane ravioli polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem
vegetaniezielonym groszkiem. (4 osoby) Składniki: 3/4 opakowania makaronu typu kolanka (duże) 1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę(...)cebuli kapustę, zielony groszek i podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pieprz, tymianek, przeciśnięty czosnek oraz skrapiamy sosem sojowym. Dusimy jeszcze chwilę razem i na koniec zaprawiamy sos jogurtem wymieszanym z odrobiną mąki. Jogurtu wystarczy jedna duża łyżka z 1/2 łyżki mąki. Dla tych, którzy są bardziej "vege" proponujemy sos zaprawić np. drobnymi otrębami. Chwilę jeszcze sos dusimy
vegetaniepowtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem. Składniki sos: 1 słodka śmietanka 12%, 250 ml. 3/4 szklanki tartego selera 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (typ grecki) 1 serek topiony pieprz, bazylia Śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następne dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony i rozpuszczamy go w śmietance. Teraz dodajemy przetarty seler(...)chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę jogurtu, wcześniej zahartowanego z odrobiną gorącego sosu. To ważne, bo jogurt może nam się zważyć, a to nie wygląda najlepiej :) Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje. Jeśli lubicie mocno gęste sosy, to można zaprawić go odrobiną mąki lub żółtkiem. Sos gotowy :) Podajemy do naleśników. Życzymy smacznego
vegetanieznajduje się: cebula, czosnek, gorczyca, nasiona wiesiołka (8%), błonnik owsiany, cząber, bazylia, koper, pieprz czarny, mięta. Przyprawę próbowałam już z twarogiem i kiełkami, serkiem wiejskim oraz dipem na bazie jogurtu. Zasmakowała mi taka kompozycja przypraw, ponieważ ma przyjemny, ziołowy smak. Ponad to obecne nasiona wiesiołka wspomagają trawienie oraz zapobiegają magazynowaniu się tłuszczu, wzmacniają odporność, poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych(...)Naprawdę warto :-) Warzywa z parowaru z dipem Składniki: 1 marchew; 1 batat; papryka słodka mielona; tymianek świeży; 100 g twarogu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 4 listki bazylii; pieprz ziołowy; przyprawa Fit Up. Do dzieła ! M archew oraz batata obieram, kroje w słupki (podobnie jak na frytki), posypuję świeżym
Życie na widelcuSycący, delikatnie słodki w smaku pudding ryżowy :) ~ Pudding z płatków ryżowych z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 50g płatków ryżowych 10g mąki ryżowej 5g świeżo mielonego siemenia lnianego ~250ml wrzątku/ mleka słodzidło (opcjonalnie) szczypta soli + 150g jogurtu naturalnego dowolne dodatki Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Całość przekładamy do miseczki, zjadamy
Kuchenny Skrawek Nieba