jogurt - 6012 przepisów (strona:138/401)

Sałatka z pieczonym indykiem 279

łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze(...)przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem

Bullio
Włoska zupa pomidorowa 146

jego wykonaniu zawsze przepyszna - polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki   3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek(...)oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion. Bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków do dekoracji). Zupę zmiksować z bazylią i przyprawami. Można podawać z kleksem jogurtu i udekorować listkiem bazylii.U mnie dziś bez kleksa

Kuchnia Beaty
Grillowany kurczak w różowej marynacie 142

MARYNACIE . Uwielbiam grillować, więc ciągle szukam nowych potraw, ten kurczak jest bardzo kruchy i pyszny. KURCZAK Z GRILLA W RÓŻOWEJ MARYNACIE SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka MARYNATA: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki keczupu łyżka musztardy paprykowej pieprz czarny i ziołowy, sól tymianek papryka wędzona WYKONANIE: Filety pokroić w paski w poprzek włókien i rozbić lekko na plastry. Posolić trochę(...)jogurtu, keczupu, musztardy i przypraw zrobić marynatę i zanurzyć w niej kawałki kurczaka, obtaczając je dokładnie. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed położeniem na grilla otrzepać mięso z nadmiaru marynaty. Grillować po ok. 5 minut z każdej strony

Kuchnia Beaty
Krem z brokułów 125

udko lub inne mięso, może być wieprzowe   4-5 ziemniaków   1 średni seler 1 pietruszka   nać pietruszki  do ozdoby   śmietanka gęsta 18% lub gęsty jogurt naturalny przyprawa warzywna typu vegeta   pieprz i sól   liść laurowy   2-4 ziarenek ziela angielskiego   WYKONANIE: Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody(...)Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała.  Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki.    Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem będzie bardzo lekki

Kuchnia Beaty
Śledzie w sosie czosnkowym. 291

bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona 3-4 korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony(...)pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać, połączyć ze śledziami. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Łódeczki z awokado. 283

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 sztuki awokado puszka mandarynek 2 sztuki kiwi szczypiorek 3 łyżki majonezu łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, łyżeczką wybrać miąższ. Kiwi obrać, pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek pokroić drobno. Mandarynki osączyć z soku. Wszystkie składniki połączyć(...)sobą, wymieszać z majonezem i śmietaną(jogurtem), przyprawić. Podawać w skorupkach awokado

Kuchnia Beaty
Krakersy z pastą serową, łosoś z mozarellą, sałatka owocowa 143

OWOCOWA. BABECZKI Z PASTĄ SKŁADNIKI: PASTA  1 kostka serka śmietankowego, po 1/2 marchewki, pietruszki i  pora (biała część) , 3 ząbki czosnku,  natka pietruszki, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu krakersy małe WYKONANIE: surowe warzywa miksujemy, następnie łączymy z serkiem oraz jogurtem i majonezem, pastę nakładamy na krakersy, można udekorować natką pietruszki

Kuchnia Beaty
Makaron z sosem truskawkowym. 151

rozpoczęty. Sosy oczywiście możemy robić z każdych owoców jagodowych.A, więc słodki, lekki obiad na upalne dni  SKŁADNIKI: 2 szklanki dowolnego makaronu, 0,5 kg truskawek, 1 duży kubek jogurtu naturalnego, 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE: Makaron gotujemy. Połowę (obranych) truskawek miksujemy razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Drugą połowę kroimy w plasterki. Gorący makaron polewamy sosem truskawkowym i mieszamy

Kuchnia Beaty
Chłodnik. 126

Ponieważ gorące dni przed nami kolejna propozycja orzeźwiającego obiadu- CHŁODNIK. WYKONANIE: 1 pęczek botwinki 2 średnie ogórki zielone około 5 rzodkiewek 2-3 ząbki czosnku 2 jogurty naturalne lub kefiry pół pęczka koperku pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka WYKONANIE: Botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety(...)odrobiny cukru do miękkości około 15 min. Do ugotowanego wywaru dodajemy sok z cytryny Na dużych oczkach tarki ścieramy ogórki, rzodkiewkę, drobno siekamy koperek, szczypiorek Rozgniatamy czosnek, mieszamy z jogurtem(kefirem) Następnie łączymy z zimnym wywarem i wkładamy do lodówki Przed podaniem posypujemy koperkiem i szczypiorkiem można dodać kleks śmietany i ugotowane pokrojone w ćwiartki jajka. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Sałatka cesarska z kurczakiem. 219

ząbki rozgniecionego czosnku małą cebulę czerwoną pokrojoną w piórka zioła prowansalskie parmezan 3-4 łyżki sól morska, pieprz do smaku sos: 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam Knorra) jogurt naturalny mały ( 100ml.) łyżka majonezu - polecam Winiary sól, pieprz, odrobina soku z cytryny WYKONANIE: Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki Umyte

Kuchnia Beaty
Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą. 451

dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego jogurt naturalny mały 2 kulki mozzarelli  WYKONANIE: filet kroimy na paski 3 cm. na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu(...)około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),  kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała),  pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min., usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów,  posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze

Kuchnia Beaty
"Pyry z gzikiem" 167

piekarnika, zresztą nie tylko z tym dodatkiem i mówię Wam warto spróbować! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego /półtłusty 4 rzodkiewki 2 cebulki szalotki szczypiorek sól, pieprz śmietana bądź jogurt naturalny można dodać zielony ogórek lub inne ulubione warzywa 6 ziemniaków tej samej wielkości WYKONANIE: ser ucieramy drewnianą kulą z dodatkiem jogurtu lub śmietany, dodajemy sól, pieprz, rzodkiewkę i szalotkę

Kuchnia Beaty
Placki dyniowe z nutą imbiru 188

śmietaną. składniki: 600 g dyni bez skóry i miąższu 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa szczypta soli 2 łyżeczki mielonego imbiru olej do smazenia gęsty jogurt lub śmietana Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę(...)smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu

Monia miesza i gotuje
Krem z buraków 163

fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg buraków 4 marchewki 5 ziemniaków ½ selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe 1 łyżka sosu sojowego olej sól, pieprz jogurt grecki natka pietruszki (do dekoracji) Warzywa obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie(...)warzywa będą miękkie, odstawić do przestudzenia. W blenderze etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta ser żółty Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu

kulinarnyswiatdomi