Wołowe ragu z makaronem 338pappardelle, tagliatelle (lub spaghetti)'; document.write(" "); Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę i boczek (lub pancettę) kroimy w małą kostkę. Marchewkę i seler rozdrabniamy w malakserze (można także zetrzeć na tarce jarzynowej). Na dużą, suchą patelnię kładziemy boczek i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy cebulę i podsmażamy razem z boczkiem do zeszklenia
Poezja smaku
Tradycyjna sałatka jarzynowa 190Rewelacyjna sałatka jarzynowa, uwielbiana przez prawie wszystkich Polaków 💗 W moim domu to obowiązkowa sałatka na każdą okazje. Słyszałam, ze nie którzy nazywają t ą sałatkę ,,bałagan", myślę ze nazwa wzięła się od dużej ilości składników...w każdym razie nazwa w ogóle mnie
kulinarne odsłony pati
Paczuszki z kurczakiem i pieczarkami 1201Kiedy się zeszkli dodać zamarynowany filet z kurczaka i mieszając lekko obsmażyć. Tylko tak, aby każdy kawałek się oddzielił. Przełożyć do pieczarek, a kiedy przestygnie dodać starty na tarce jarzynowej żółty ser. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem czarnym. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na osiem kwadratów. Nakładać porcję nadzienia i dobrze zlepiać zamykając wszystko w środku
https:KKuchniaMniam
Surówka z kapusty pekińskiej z kukrydzą 183zalewy przyprawa do sałatek siekany koperek siekana pietruszka 2 łyżki majonezu 1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować wedle uznania. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 236serki topione ziołowe (każdy po 100g) sól biały pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki (lub mielimy) i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki ścieramy na jarzynowej tarce i przesmażamy na małej ilości oleju, by zmiękły i odparowały płyn. Obie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe, cienkie paseczki, a por w pół krążki
Kolorowy Przepisownik
Serowa rolada z kurczakiem i pomidorową ciecierzycą 360przepłukać i zmielić w rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem dodając oliwę spod suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zwykły i wędzony zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z jajkami i majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnik nagrzanego
https:KKuchniaMniam
Sernik z brzoskwiniami 238kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5 białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta. Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków) 1 całe jajko 1 budyń
W garach u Gosi
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 378pomidorowy, sojowy oraz sos Worcester. Gotować na małym ogniu 10 minut. Boczek wegański można zastąpić suszonymi pomidorami, redukując do połowy pastę pomidorową oraz sos pomidorowy, zastępując wodą bądź wywarem jarzynowym. Można także ominąć suszone pomidory, jeżeli się ich nie ma, zachowując proporcje wyżej wymienione w przepisie. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchnia
Marchewka w zalewie 193zalewie. Taka na już jako dodatek do obiadu, możemy ją poddusić na maśle, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie od podstaw. Świetnie też będzie się komponowała w sałatce jarzynowej na świątecznym stole;) Składniki: 2,5 kg marchewki 3 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka octu 10 % 4 szklanki wody Przygotowanie: Marchew
Życie zaczyna się w kuchni
Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki 199trakcie studzenia odparzy skórkę, którą łatwo będzie zdjąć. Z pomidorów również zdjąć skórkę. Czosnek wyjąć z łupinek, z cebuli usunąć twarde łuski. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zacznie się delikatnie rumienić, podlać odrobiną wody i udusić do pełnej miękkości pod przykryciem. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, wlać
Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym 258patelni rozgrzej olej, nakładaj masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym ułóż na talerzu, posyp startym na tarce jarzynowej serem, oraz posiekanym koperkiem, podawaj od razu gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Śledzie po wiejsku 283ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Śledzie wymoczyć poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.Następnie płaty pokroić na części.Cebulę pokroić w półkrążki, ogórka w plasterki a marchew zetrzeć tarce jarzynowej na dużych oczkach.Cebulę przełożyć na sitko i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić.Wodę, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier zagotować, zostawić na gazie małym
Moje domowe kucharzenie
Sałatka z selera naciowego z ananasem 235chyba moja ulubiona sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Chrupiące i delikatne łodygi selera, słodki ananas, por i czerwona fasolka. Tylko cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni. 1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka
Jadło i czytadło
Mini krakersy z pastą jajeczną 281łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku koperek do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, zimne zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulę dymkę posiekać drobniutko, połączyć z jajkami, dodać chrzan, majonez oraz śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wymieszać na gęstą pastę. Małą łyżeczką nakładać
Wanilia i Kardamon