przepiórki, 25 g wątróbki, 20 g placka drożdżowego, 100 ml mleka, 15 g pestek słonecznika, 40 g foie gras, 4 - 6 plastrów boczku wędzonego, 1 jajko, sól, Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta - na przykład przepiórki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)stopni. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, piec około 40-50 minut. Gdy usuniemy z przepiórki wszystkie kości, będzie można ją kroić w plastry i wykorzystać jako zimną przekąskę. zastawa
królestwo garówBardzo lubię łososia i staram się go robić na różne sposoby. Zawsze wtedy smakuje inaczej. Tym razem jest z fasolką i z pomidorami, bardzo był dobry
Kuchnia PokoleńOstatnio, w moim segregatorze, przeglądając stare kartki z gazet, znalazłam przepis na ziemniaki faszerowane i do obiadu, zamiast tradycyjnych przygotowałam takie nadziewane. Przepis pochodzi z "Oliwii", tylko nie wiem z którego numeru, ani rocznika. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad. Można podać w wersji wegetariańskiej polane sosem i zapiekane z żółtym serem. Do moich ziemniaków przygotowałam pulpety nadziewane pieczarkami(...)dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika, i obiad mamy gotowy. Lub tak, jak w moim przypadku, podać z mięsem:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenJeżeli w kuchennej szafce z zapasami macie ukryte puszki z fasolami a w lodówce leżą wczorajsze naleśniki - przygotowanie obiadu zajmie wam parę minut. Trochę dłużej, jeżeli
Stare GaryNie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam
peanutbuttermonsterTa porcja jest duża wystarczy na obiad dla 4-5 osób. Smaczny pomysł na obiad. Przygotowanie nadzienia – patelnię z olejem rozgrzać, wrzucić posiekaną cebulkę i
Kuchnia Pokoleńwziąć przykład z naszych przodków i wprowadzić ją do jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kasza jaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej(...)tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana w portobello to wspaniała przystawka, ale również i pożywne danie
mojewypiekiinietylkoodda nam poświęcony w kuchni czas. Przygotuj stolnicę i około godziny czasu:) Składniki: 400 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy 4 całe jajka oliwa extra vergine łyżeczka soli Jak zrobić? Przygotuj stolnicę, wysyp na nią mąkę, a w środku mąki zrób dziurkę. Wbij do niej jajka, dodaj odrobinę oliwy i łyżeczkę soli. Zacznij delikatnie wyrabiać ciasto na makaron(...)bokach 3 cm lub wykrawaj niewielkie krążki specjalną foremką. Na środek nakładaj farsz, sklejaj i zawijaj dokładnie brzegi, by podczas gotowania nie wypłynął farsz. Rada co do gotowania ciasta faszerowanego: Wrzucaj je do wody, gdy zauważysz już lekkie pierwsze bąbelki świadczące o zbliżającym się wrzeniu. W przeciwnym razie gdy wrzucasz je na wrzątek ryzykujesz, że ciasto się rozpadnie
Zasmakuj Kuchnipojedyncze noże, jak i całe zestawy, których zakup niekiedy wiąże się z dość wysokim kosztem. Dlatego jestem zwolennikiem zakupu pojedynczych noży, ale pochodzących z tej samej serii. Dzięki temu jednorazowy wydatek jest mniej odczuwalny w portfelu, a po pewnym czasie skompletujemy taki zestaw, który nam najbardziej odpowiada. Poniżej postaram się omówić najczęściej używane typy noży. Jako przykład wybrałam produkty(...)Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki. nóż do pieczywa noże do warzyw i owoców - najczęściej mają długość od 7 do 10 cm. To małe poręczne nożyki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakraju na półkach sklepowych można było zobaczyć tylko ocet, a sklepy mięsne z powodzeniem mogły udawać sklepy żelazne, ponieważ były w nich tylko wielkie metalowe haki i tasaki, papryka faszerowana mielonym mięsem robiła niesamowite wrażenie na wielu gościach, którym Mama serwowała to danie z okazji różnych imienin i sylwestrów. Tego przepisu nauczyła mnie właśnie Mama, a ją Babcia, która urodziła(...)Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;). Farsz powinien być intensywnie przyprawiony, bo ryż w trakcie zapiekania wchłonie dużo aromatu. Jak już spróbujemy, to ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem bądź ziołami. 4. I nadziewamy: bierzemy paprykę, trochę farszu i nakładamy go do środka, dokładnie zapełniając zakamarki. Farsz nakładamy ręką
Kuchnia Prezydentowejbazą farszu starta cukinia, marchew oraz cebula. Najważniejszą rolę jednak odgrywa bogactwo przypraw: czosnek, świeży imbir, papryczka chili, gałka muszkatołowa, kolendra… to one sprawiają, że stare i dobrze znane faszerowane papryki nabierają niecodziennego charakteru. Zanim się za nie zabierzesz, przygotuj sobie wszystkie składniki: ugotuj ryż, posiekaj i zetrzyj warzywa – tak, aby wszystko było pod ręką. Składniki: 4 duże czerwone papryki(...)piekarnika na 25-30 minut. Papryki serwuj posypane posiekaną świeżą kolendrą. Danie możesz przygotować dzień wcześniej, wstawić do lodówki i upiec je na następny dzień. Wówczas postępuj, jak w przepisie: zalej papryki gorącym bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika, zwiększając jednak czas pieczenia do 40 minut
Roślinna - blog wegańskiKurczak po węgiersku Schyłek lata i zapowiedź nadchodzącej jest , to czas , kiedy chętniej zaglądam do kuchni węgierskiej , szukając w niej inspiracji, może dlatego ,że papryka , cebula
Ogrodnik w podróżyTytułem wstępu... późny obiad, albo wczesna kolacja, kojarzy mi się najczęściej z naleśnikami. To się zawsze sprawdza i wbrew pozorom nie zajmuje wcale tak dużo
bastalenajedzenie. Nie chodzi mi tutaj o chipsy, paluszki czy orzeszki, bo jest to niezdrowy banał, ale o coś, co będzie wyglądało kusząco i będzie bardzo smaczne. Na imprezach takich jak Sylwester preferuję przekąski "na jeden kęs", takie, by wszyscy mogli sięgać po nie w każdym momencie, nie potrzebowali do nich talerzyków, a także, by nie można było się nimi(...)pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
Be Fit Be StrongWitajcie kochani w popołudniowy piątek :) Rozpoczęliśmy dzień kolorowo, tak więc obiad musi być kontynuacją kolorowego menu. Zawsze kolorowe jedzenie pobudza wszystkie kubki smakowe i od samego
vegetanie