obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę(...)Grzyby wykładam na talerz. A na patelni przesmażam pokrojoną dynię w kostkę. Podlewam ją odrobiną wody. Doprawiam solą, pieprzem. Do kaszy dodaję grzyby, dynię, natkę pietruszki, doprawiam według uznania. Sowę podaję z farszem
wesoła kuchniaosobiście nie obchodzę Halloween, ale te śliczne sowy tak mnie zainspirowały, że musiałam je zrobić! Są idealne na Halloween czy na imprezę urodzinową! Zachwycają wyglądem pomimo, że niektóre sowy mają lekkiego zeza ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldosobiście nie obchodzę Halloween, ale te śliczne sowy tak mnie zainspirowały, że musiałam je zrobić! Są idealne na Halloween czy na imprezę urodzinową! Zachwycają wyglądem pomimo, że niektóre sowy mają lekkiego zeza ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldproste babeczki waniliowe, które według uznania można ulepszyć dodając do środka kawałki czekolady, ulubione bakalie czy nawet cukierki (jak np. tutaj). Na górę krem budyniowy, dekoracja i voila! urocze sowie babeczki gotowe :)Składniki na babeczkiSkładniki na krem+masa cukrowa do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu(...)krążki nieco mniejsze od średnicy upieczonych babeczek - u mnie około 4 cm, odkładamy na papier do pieczenia lub pergamin.Z kolorowej masy cukrowej wycinamy trzy łezki - jedną większą na tułów sowy i dwie mniejsze na skrzydełka.Tylką (lub innym okrągłym kuchennym przyborem) odcinamy jedną stronę łezki, tak, żeby powstały małe różki.Okrągłą końcówką szprycy odciskamy wzorek na tułowiu sowy
CiastkozercyKukurydziane sowy to pyszne placki na śniadanie. Myślę, że przypadną do gustu dla najmłodszych! Placuszki usmażyłam na patelni na formie w kształcie sowy. Foremkę zakupiłam w biedronce. Ale myślę, ze możecie użyć każdy kształt. Kwestia wyobraźni i kreatywności :). Mniaam! # dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: Na główne ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki
Gotuj z Mąkąuprawiać i stosować kolendrę? Bardzo lubię kolendrę. Nasiona mają delikatny lekko cytrusowy smak, który staje się bardziej intensywny podczas ich prażenia. Jeśli używam kolendry do gotowaniu to praktycznie zawsze całe nasiona, które najpierw prażę na suchej patelni, a potem(...)więcej czasu. Jak wspomniałam używam głównie nasiona i liście kolendry do gotowania. Trafiłam na kilka przepisów, gdzie użyto całą nać kolendry wraz z korzeniami. Świeże liście tego zioła znajdują głównie zastosowanie w azjatyckiej i meksykańskiej
codojedzeniaWczoraj w restauracji Roberta Sowy – N31 Restaurant&Bar – jednej ze zwycięzców poprzedniej edycji(...)akcji „Warszawa od kuchni” , odbyła się uroczysta konferencja rozpoczynająca kolejną już VI edycję akcji promującej najlepsze warszawskie restauracje. Na uczestników czekał także poczęstunek przygotowany przez kucharzy Roberta Sowy. Były między innymi pyszne desery, słodkie croissanty i kanapeczki. Całości dopełniała świeżo parzona kawa lub herbata. Całe przedsięwzięcie organizowane jest przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców pod patronatem m.in. Prezydent Miasta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasu do czasu słodko nagrodzić. Z myślą o dzieciach powstały i one – pyszne, mięciutkie batoniki, w środku chrupiące, gdzieniegdzie ciągnące, pełne ulubionych przez dzieci M&M’sów, Smarties’ów, groszków czekoladowych. Bomba. Uwierzcie, że nie tylko dzieci się cieszyły. Właściwie to nie wiem kto bardziej :):) Polecam gorąco. Umilą każde przyjęcie z udziałem dzieci. Składniki(...)Masło rozpuszczamy. Do ostygniętego dodajemy jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy mąkę, sól i całość mieszamy. Dodajemy groszki czekoladowe, 1/4 M&M’sów i całość mieszamy (można dłonią). Okrągłą formę (lub kwadratową) o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy ciasto, wygładzamy. Na wierzch ciasta układamy
Made By Mom And Sonsami. Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody szczypta soli kostka miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego ok.150 g M&M'sów 1. Wymieszać mąkę, sól i sodę. 2. Masło utrzeć z cukrem(...)Zmniejszyć obroty miksera, dodać jajko i aromat. 4. Dodać mąkę i ugnieść ręcznie. 5. Formować kulki i lekko spłaszczyć, w ciastka wcisnąć 6-7 M&M'sów. 6. Piec w 170°C przez 14 minut
Pelusiowa Kuchniabyłam trochę starsza, Mama zaczęła zamawiać dla nas torty u Sowy - jest to bez dwóch zdań najlepsza bydgoska cukiernia. A może była...? Nie wiem, bo tortu od Sowy nie jadłam już chyba z sześć lat...W każdym razie - te torty, choć nadal piekielnie słodkie, były pyszne. Szwarcwaldzki, czy mój ukochany królewski, pojawiały się na naszym stole najczęściej. Wszyscy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePudding czekoladowo-ryżowy autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI autorka: Aleksandra | blog: Przepisy Aleksandry Ryż na słodko w nietypowym połączeniu:) autorka: sowa_nie_sowa | blog: Zdrowa kuchnia Sowy Ryż na mleku z gruszkami autorka: deserowo | blog: deserowo Czekoladowy deser ryżowy autorka: agaimisia | blog: MOJA ZAKRĘCONA KUCHNIA ryż z jabłkami autorka: Grazynka Domagala | blog: GZICZKA-moje doświadczenia
Mia Cucina Sofietagrudniu wygrałam wspaniałą książkę"Wykwintne desery polskie"Przepisy zaprezentowane stworzyli m.in. Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów znalazłam przepis na pierniczki z mąki żytniej pani Aleksandry Sowy. Pierniczki wyszły mięciutkie, pyszne w smaku i zdrowe. W smaku przypominają katarzynki. .Składniki 500g mąki żytniej
Kulinarne pyszności Molkisię jasne, to wampir! Dzieci wymyślają sposób na zdemaskowanie dyrektora :-)))). Z tej serii ukazały się jeszcze: "Naszą Panią napadli kosmici" i " Szpieg, który lubił szkolne obiady" Wydawnictwo: Zielona Sowa Okładka: miękka Stron: 272 data wydania: 2016 "Krzyś i gang Pelargonii" Agnieszka Stelmaszyk Jest to seria "Już czytam". Są to zabawne historie z niezwykłymi bohaterami i ich ciekawymi przygodami. Książki(...)Krzyś bardzo się przejął i obiecał sobie, że znajdzie złodzieja. Przeprowadza śledztwo. Był pewien, że kwiaty kradł gang Pelargonii, tylko jak ich złapać ??? To musicie przeczytać sami :-))))) Wydawnictwo: Zielona Sowa Okładka: miękka Stron: 48 data wydania: 2016 Ostatnia książka, to książka dla maluszków :-) Moja mała skończyła już pół roku i zaczyna powoli interesować się przewracaniem karteczek książki :-)) "Ubrania i zabawki
kruche babeczkiuczestniczyć w dwóch pokazach, podczas targów Sweet Expo 2014 oraz w siedzibie firmy Comprital. Oczywiście próbowałam tych „włosko japońskich” przysmaków. Podczas pokazu w firmie Comprital miałam przyjemność poznać Aleksandrę Sowę , młodą mistrzynię cukiernictwa, która jest kolejnym pokoleniem w cukierniczej rodzinie. Jest współwłaścicielką firmy Cukiernia Sowa (powstała w 1946 roku). Zdobywczynią wielu tytułów i wyróżnień zdobytych w polskich i światowych konkursach(...)między innymi brązowego medalu w Pucharze Świata w Lodziarstwie 2014 w Rimini. Podczas spotkania Aleksandra Sowa zaprezentowała konkursowe desery
królestwo garówróżnych grupach: dekoracji stołu pod czujnym okiem pani Karoliny, przy wytrawnym stanowisku pod dowództwem szefa kuchni Konrada Birka lub pod słodką opieką Krzysztofa Kopcińskiego, szefa cukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia(...)Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich pod okiem Wojciecha Amaro. Patronat nad wydarzeniem objęła firma Lindt
KUCHARNIA