różnych grupach: dekoracji stołu pod czujnym okiem pani Karoliny, przy wytrawnym stanowisku pod dowództwem szefa kuchni Konrada Birka lub pod słodką opieką Krzysztofa Kopcińskiego, szefa cukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia(...)Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich pod okiem Wojciecha Amaro. Patronat nad wydarzeniem objęła firma Lindt
KUCHARNIANajpiękniejsze baśnie, bajki i legendy" to książka, którą możecie nabyć na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . To wszystkie ulubione baśnie w jednej książce! Już wielkimi krokami zbliża się czas, kiedy zacznę czytać bajeczki mojej ukochanej córeczce i przyznam, że nie mogę się już tego doczekać...! Pamiętam jak dla mnie czytali moi rodzice i starszy brat. Do dziś(...)Dane o książce: Autor: opracowanie zbiorowe Liczba tron: 528 Format: 17 x 24 cm Oprawa: twarda Rok wydania: 2016 Wiek czytelnika: 4-5 lat Wydawnictwo: Zielona Sowa Zapraszam we wspólną i wspaniałą podróż do świata marzeń i fantazji
Di gotujeSzczęśliwe dziecko, czyli jak uniknąć najczęstszych błędów wychowawczych" to książka Aleksandry Piotrowskiej i Ireny Stanisławskiej, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . Kim są autorki? Aleksandra Piotrowska to dr psychologii, wykładowca na Wydziale Pedagogicznym Uniwersytetu Warszawskiego i Wyższej Szkoły Pedagogicznej ZNP w Warszawie, społeczny doradca Rzecznika Praw Dziecka i Komitetu Ochrony Praw Dziecka. Propaguje wiedzę psychologiczną - współpracując z prasą(...)Dane o książce: Autor: Aleksandra Piotrowska i Irena Stanisławska Liczba tron: 216 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: twarda Rok wydania: 2016 Wydawnictwo: Zielona Sowa
Di gotujePrzepyszne opowiadania i przepisy Tappiego" to książka dla dzieci, której autorem jest Marcin Morteka . Jest do nabycia na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . Książka należy do serii opowiadań o wesołym wikingu , który z pewnością zaskarbi sobie sympatię niejednego dziecka. Idealnie łączy w sobie 9 baśniowych opowiadań z pysznymi przepisami - prosto z Szepczącego Lasu. Dlatego nie jest tylko zwykłą książką kucharską(...)książce: Autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr Liczba tron: 80 Format: 19,5 x 24 cm Oprawa: twarda Rok wydania: 2016 Wiek czytelnika: 4-5 lat Wydawnictwo: Zielona Sowa
Di gotujeNoah ucieka" to książka Johna Boyna, którą możecie nabyć na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . John Boyne jest również autorem znanej powieści: "Chłopiec w pasiastej piżamie". Lektura zawiera ilustracje, których autorem jest Oliver Jeffers . Noah to ośmioletni chłopiec, który uważa, że lepiej poradzi sobie z problemami, jeśli nie będzie o nich myślał. Dlatego postanowił uciec, uciec gdzieś daleko... Trochę(...)John Boyne Ilustracje: Oliver Jeffers Liczba tron: 216 Format: 12,8 x 19,8 cm Oprawa: miękka Rok wydania: 2016 Wiek czytelnika: 9-11 lat Wydawnictwo: Zielona Sowa
Di gotujeZagadki geograficzne" to seria książek dla dzieci, które można nabyć na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . W skład serii wchodzą takie pozycje jak: - "Zdradzieckie szczyty" - "Niebezpieczna głębia" - "Rwąca rzeka" - "Wyprawa do wnętrza ziemi" Wszystkie książki mają na celu poszerzenie wiedzy w określonej dziedzinie geograficznej . Dziecko poprzez świetną zabawę przyswaja wiele wiadomości i zdobywa mnóstwo wartościowych informacji. Zawsze uważałam, że taki sposób(...)informacji, które dotyczą Ziemi, wulkanów oraz sejsmologii. Dane o książkach: Liczba tron: 48 każda Format: 16,8 x 22,5 cm Oprawa: zintegrowana Rok wydania: 2016 Wydawnictwo: Zielona Sowa
Di gotujeGotujemy pełną parą. Gorączka lodu" to książka kucharska dla dzieci, którą możecie nabyć na stronie Wydawnictwa Zielona Sowa . Jej autorką jest Katarzyna Błażejewska-Stuhr . Kto to taki? Pani Katarzyna z zawodu jest dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. A prywatnie? To mama dwójki dzieci oraz autorka kilku książek o zdrowym żywieniu. Dlatego też omawiana publikacja zawiera mnóstwo rad oraz przepisów na pełnowartościowe(...)prostą i zdrową kuchnię. Dane o książce: Autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr Liczba tron: 80 Format: 21,5 x 27,5 cm Oprawa: zintegrowana Rok wydania: 2016 Wydawnictwo: Zielona Sowa
Di gotujewysokości. Na pierwszym zdjęciu jest sówka, ta sama, ale z dwiema kokardkami. Bo nie wiem, na którą się zdecydować ;( A tutaj etap produkcyjny. Sowa jeszcze z dziurą w głowie, przez którą wpychałam gąbkę. Skrzydełka w locie, jeszcze nie przyszyte, no i brak kokardki pod szyją. Przyjemnie się takie maleństwo robi :) Może i koślawe te moje(...)prace, ale ćwiczę i ćwiczę. Uczę się ciągle. Ale najważniejsze, że Zieziutkowi podoba się serduszko! A Kira morduje sowę, bo jej chyba nie przypadła ona do gustu
dobra gospodyni dom wesołym czynibzik, to i szydełkowy kot musi być. Nazwałam go Klusek. Patrzcie, jak dumnie przechadza się po moim szydełku! Ale pierwsze wyszydełkowane były ptaszory - kurczę i trzy sowy
dobra gospodyni dom wesołym czyniłyżeczka sody oczyszczonej; 1 szklanka (250 g) kremowego masła orzechowego; 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej); 1 i 1/2 szklanki (300 g) lentilek lub m&m'sów w brązowym opakowaniu; 1 szklanka (190 g) drobno posiekanej czekolady (deserowej lub mlecznej); 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. DODATKOWO: Papier do pieczenia; Łyżka do lodów o średnicy
Gospodyni Miejskapowinno się znaleźć jeszcze jedno – grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze … Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej – dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie
Garniec Magaliepoczątku października miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Ambition w restauracji N31 Roberta Sowy. Pod czujnym okiem Mistrza i jego kucharzy uczestnicy warsztatów mieli okazję nie tylko gotować, ale też podpatrzeć i podpytać o kulinarne tajniki i sztuczki. Ja trafiłam do grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru
Bon appetit mon amiejesieni powinno się znaleźć jeszcze jedno - grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze ... Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej - dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp
Garniec Magaliepewnością większość z Was lubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami. Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarową w kubku z grzankami. Zupa pomidorowa to dla mnie zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. To pole do kulinarnych popisów. Przepisy na zupę, nawet jeśli wzbogacone są o wyszukane składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie – pomi
codojedzenia