słabe - suche, mało smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd te maliny. Potrzebujesz: 3 jabłka pół koszyczka malin sok z połowy cytryny (u mnie limonki) 8 jajek 325 g mielonych migdałów 275 g cukru 50 g płatków migdałowych Co robić? 1. Jabłka obrać, pokroić w plasterki wrzucić do garnka. Dodać maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki(...)cukru. Uprażyć, ostudzić, zmixować. 2. Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około 45 minut. Ważne żeby przed wyjęciem sprawdzić potrząsając foremką, czy ciasto
Matka Żywicielkapostanowiłam przygotować z nimi omlet. Proste i szybkie śniadanie. Z pewnością powtórzę to połączenie, gdy znów zacznie się sezon szparagowy. Składniki /dla 1 osoby/: kilka orzeszków fistaszków 2 jajka sól, pieprz 3-4 szparagi 5 dag żółtego sera masło 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Orzechy obrać z łupinek i posiekać na mniejsze kawałki. Zrumienić na suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni(...)cały czas pilnując, by się nie przypaliły. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować na parze. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić, dodać orzechy, starty żółty ser i przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła z olejem, wylać na patelnię masę jajeczną i usmażyć omlet. Pod koniec położyć szparagi na jednej połowie i przykryć drugą
Pasja Smakuszybkiego ciasta które pasuje do spokojnej popołudniowej niedzielnej kawki jak i do poczęstowania spontanicznych gości. Składniki : 2 szklanki mąki (280gr) szklanka cukru (200gr) 2/3 szklanki oliwy (160gr) 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 - 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka kakao' Odrobina margaryny i bułki tartej Przygotowanie : Do większej misy dodaję kolejno mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam(...)łyżką aby proszek do pieczenia był względnie dobrze wymieszany. Następnie dodaję "mokre" składniki czyli oliwę, jajka i jogurt i mieszam ale już mikserem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Z powstałej masy ubieram 4-5 łyżek do małej miseczki dodaję łyżeczkę kakao i łyżeczką dokładnie mieszam. Formę do pieczenia dokładnie nacieram margaryną i obsypuję bułką tartą. Samo wlewanie masy do formy
Mechanik w kuchnimielone drobiowe , ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciężki, więc nie mogłam doczekać się gotowania. Takie delikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :) Składniki: ok. 100g dyni po obraniu 2 łyżki twarogu śmietankowego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka rodzynek cynamon Sposób przygotowania: Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
Truskawkowa FiestaRożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną
Smaczne Zdrowedodatku niebywale smaczne i leciutkie - dosłownie leciutkie. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie cebule 4-5 kawałków suszonych pomidorów z ziołowej zalewy (polecam z pestkami dyni) 3 jajka sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę bardzo drobno szatkuję, filet z kurczaka kroję w kawałki i rozdrabniam robotem, kawałki suszonych pomidorów również drobno kroję (razem z kilkoma pestkami dyni). Dodaję(...)wszystkich tych składników 3 żółtka z jajek doprawiam solą i pieprzem, mieszam i odstawiam na chwilę. W między czasie rozgrzewam patelnię a z białek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy. Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy. Sos z curry
Mechanik w kuchniprzepyszne :) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 140 g oczyszczonych pieczarek bez ogonków 40 g (ok. 4 łyżki) mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 2-3 łyżki mleka (żeby uzyskać konsystencje która dobrze poskleja pieczarki) sól, pieprz do smażenia: 1,5 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Miksujemy składniki na ciasto: jajko, mąkę 2. Pieczarki kroimy na cienkie plastry i te jeszcze w poprzek
Malowane smakiemświeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor 2 pieczarki garść kukurydzy konserwowej 6 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka maku oregano sól // 1050) {document.write(" "); } else { document.write(" "); } // ]]> Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką(...)Jeśli będzie problem z sklejeniem boków można lekko boki posmarować wodą, wtedy będą się łatwiej sklejać.Pozostawiamy bułki na jakieś 15 min aby trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki z nadzieniem pizzy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C, jakieś 20 min do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego
zjem to blog kulinarnyhummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli(...)oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidodawać więcej mąki. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 100 g masła szczypta soli 2 jajka 1 żółtko śliwki, jabłka kruszonka: 60 g mąki 40 g masła 30 g cukru Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie. Wrzucić drożdże, zalać odrobiną letniego(...)mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Odczekać kwadrans. Masło roztopić. Do miski dodać rozbełtane jajka, cukier i sól. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Na koniec dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać. Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne. Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć
Sto kolorów kuchnicóż czasami musimy uledz nałogom naszych dzieci, dlatego w dzisiejszym wydaniu jedzenie niezdrowe, ale smaczne. P OTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki żytniej + mąka do obtaczania oliwa do smażenia sól papryka słodka papryka ostra, czosnek WYKONANIE Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka(...)przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto podobne do naleśnikowego. Łączymy mąkę, mleko, jajko i sól i dokładnie je mieszamy. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka dokładnie oblanego ciastem. Smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy
W kuchennym oknie Ewyklasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie(...)odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Praktyczna plwiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a ciasto niezwykle smaczne... Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście koniecznie wypróbujcie! Wilgotne ciasto, powidła i śmietana... niebo w gębie! Biszkopt: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę(...)przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 30-40 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych, 4 łyżki rumu. Powidła wymieszać z rumem. Posmarować dolny biszkopt. Krem
Z miłości do słodkościżółtka KREM: * 250 g mascarpone * 120 ml słodkiej śmietanki 30% * 2 płaskie łyżki cukru pudru * 100 g białej czekolady CURD: * 1,5 mango średniej wielkości * 1 żółtko * 1 jajko * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny ) * 70 g masła * 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu ) * 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny(...)pestki. Miąższ zmiksować bardzo dokładnie na mus. Mus z mango przełożyć do rondla, dodać cukier i masło - podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. W miseczce roztrzepać całe jajko i jedno żółtko - jaja wlać do musu mango - gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę - dokładnie połączyć. Curd mango odstawić do wystygnięcia. Zimny, ale jeszcze nie ścięty żelatyną
kolorowotorcikowo