Marynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki(...)jeśli nie chcemy ostergo smaku, dajemy dwa paski słodkiej papryki 2 gałązki rozmarynu świeżego 3-4 krążki cebuli czerwonej Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z jednego boku kazdo jajko nadbijamy. Wodę zagotowujemy z octem i solą. Jajka układamy w naczyniu , układamy wszystkie przyprawy, zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na min dobę, po tym czasie obieramy, podajemy same lub z ulubionym sosem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj trochę urozmaiciłam śniadanko mojemu synkowi. Chciał jajko na twardo, więc zrobiłam mu kogucika. Może nic szczególnego (chodzi o trudność w przygotowaniu), ale sprawiło mi frajdę robienie kogucika a również synek był mile zaskoczony "innym" śniadankiem. Składniki: 1 jajko na twardo kawałek kiełbasy (ja miałam żywiecką) cienki plasterek parówki 2 listki sałaty(...)odrobinę keczupu kawałek paluszka solonego Przygotowanie: Jajko lekko wystudzić, obrać i umieścić w kieliszku. Z kiełbasy wyciąć pasek i zrobić koronę (grzebyk kogutka). Z plasterka parówki wyciąć mały trójkącik (zjeść ten mały trójkącik) a z reszty parówki powstał dzióbek. Na czubku jajka zrobić kreskę (długość grzebyka) i włożyć tam grzebyk. Tak samo zrobić na przodzie jajka
Amatorka kuchennawell as form of intense pleasure... A recipe is only a theme, which an intelligent cook can play each time witch a variation." ~ Madame Jehane Benoit WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU /inspiracja: Zmysły w kuchni ;/ na 4 jajka 2 średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki(...)drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkiKolejna propozycja śniadania do łóżka :) ciekawe ile panów skorzysta z tego pomysłu? :-PSkładniki na 1 porcję:1 duża, okrągła bułka razowa1 - 2 jajka (w zależności od wielkości bułki)2 plasterki szynkićwiartka pomidoramożna dodać dowolny sersól, pieprzszczypiorBułce ścinamy "kapelusz" i delikatnie wydrążamy miąższ. Do Środka wbijamy jajko (lub 2 jajka w zależności(...)pokrojona w kostkę oraz pomidora. Posypujemy szczypiorkiem, sola i pieprzem. Owijamy bułkę w folie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać także inne składniki np. kozi ser. Jajko w bułce
Bon Appetit MałgorzatyKolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego jak chrzan, a jajka lubią chrzan :) Za to smaczliwka (mowa o awokado) jest obowiązkowe! :) Awokado jest idealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :) Zostało mi trochę tego zielonego owocu(...)więc zrobiłam także guacamole ale na swój własny sposób z serem pleśniowym, oliwkami oraz ogórkiem, podałam je w łupinach awokado. Wszystko to w kolejnych postach :)Składniki:4 jajka ugotowane na twardo1 awokadogarść zielonych oliwekpół łyżeczki wasabisól1 łyżeczka soku z cytrynyszczypiorekUgotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka ucieramy z awokado i wasabi. Doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatypapierowy ręcznik, żeby odciekły z resztki tłuszczu i przestygły.Sałatę pokroić w średnie kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż brzegu. (Na środku musi zostać miejsce na jajka.) Na sałacie ułożyć groszek, ogórki - miniaturki lub pokrojone w dowolne kawałeczki, boczek i pietruszkę. Malutką miseczkę wyłożyć folią spożywczą ( kwadrat około 20cm X 20cm), natłuścić olejem(...)wbić jajko. Folię zawinąć w sakiewkę, u góry związując lub ściskając gumką recepturką. Tak przygotowane jajko włożyć do gotującej się wody i przez kilka minut gotować na delikatnym ogniu. (Delikatne wrzenie sprawia, że ugotowane białko nie staje się twarde. Porównajcie sami gotując jedno jajko na mocnym ogniu, a drugie na delikatnym, a sami
Codzienna kuchnia niecodziennamięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 3 jaja surowe 200 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka startego żółtego sera 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka śmietany 4 łyżki posiekanej pietruszki(...)koperku sól i pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je w misce ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką, surowymi jajkami, śmietaną i przyprawami. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatityurozmaicony jadłospis, w którym w sposób umiarkowany i rozsądny pojawiają się nawet te produkty, które niekiedy były prawie wycofywane lub mocno ograniczane. Jeszcze kilka lat temu na cenzurowanym były jajka. Głoszono, że trzeba je maksymalnie ograniczać. Teraz dietetykom się odmieniło. Nawet okazało się, że jajko owszem zawiera cholesterol, ale równocześnie substancje zmniejszające jego odkładanie się w organizmie(...)dawna jedno z weekendowych śniadań opieramy na jajkach. W różnej postaci. Lubimy jajka stukane, czyli na miękko, różne jajecznice, jajka na twardo, omlety i oczywiście sadzone. Te ostatnie trochę są kłopotliwe, kiedy chce się mieć więcej porcji w tym samym czasie. Trzeba by zająć wszystkie patelnie. Sposobem na uniknięcie tego jest użycie formy do muffinek i przygotowanie jajek
I tu będę miała takie tedość, że ładnie się prezentują... to jeszcze jak smakują... u Nas na Wielkanocnym stole one pojawią się na 100 %, a u Was? :) Składniki: 4 jajka, 1 łyżeczka majonezu, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka serka śmietankowego, prażone płatki migdałów, szczypiorek, rzeżucha, ziarenka pieprzu czarnego, sól, pieprz czarny mielony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy(...)wzdłuż każde jajko i delikatnie wyjmujemy z niego żółtko. Do żółtka dodajemy chrzan (jego ilość zależy od tego jaki jest mocny), serek śmietankowy, majonez, sól i pieprz. Miksujemy blenderem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka (w miejsce żółtek). Jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą, prażonymi płatkami migdałów i czerwonym pieprzem
Aga w kuchniananasa… Ciekawym dodatkiem są jajeczka w koszyczkach z czekolady… Mogłyby być odrębnym dodatkiem, jednakże z babką komponują się idealnie… 250 g masła 1,5 szklanki cukru Olejek migdałowy 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ananasa kandyzowanego Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Zielony barwnik Jajeczka(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 10 g cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki: 50 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Kolejno dodajemy
VioletoweKucharzenieIdealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny. 1 kg schabu w kawałku 3 jajka(...)Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i zamrażamy (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu). 3. Do wydrążonego otworu wkładamy jajka. Schab umieszczamy w rękawie
Szefowa kuchniWiosenne jajka faszerowane są idealną przystawką na różnych domowych imprezach nie może ich też zabraknąć na wielkanocnym stole. Prostota i szybkość wykonania oraz wyśmienity smak to ich dodatkowy atut . składniki na 4 porcje 6 ugotowanych na twardo jajek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 większy ogórek kiszony 3 łyżki majonezu szczypta soli czarny pieprz przepis Ugotowane na twardo i ostudzone(...)jajka przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy z nich żółtka i bardzo drobno siekamy. Drobno siekamy również umyty i osuszony szczypiorek. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach rzodkiewki oraz ogórka kiszonego, dodajemy posiekane żółtka, szczypiorek oraz majonez, całość dokładnie mieszamy doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem. Na półmisku układamy połówki jajek i nadziewamy je przygotowanym farszem. Tak przygotowane jajka
Smakowite DaniaJajko w koszulce, to nic innego jak jako gotowane bez skorupki w wodzie, aż do ścięcia się białka, a żółtko- w zależności od upodobań- może być ścięte albo płynne.Najbardziej znane jest jajko podane na toście, ale możliwości jest wiele, np. jajko na sałatce- bardzo prosta, ale naprawdę przepyszna propozycja.Polecam!* jajko- 4 szt. ( lub w zależności na ile macie chęć(...)jogurtem, doprawić i wymieszać.Przełożyć odpowiednie porcje sałatki na talerzyki.Zagotować litr wody ze szczyptą soli.Jajko pojedyńczo wbić do miseczki/szklanki, a gdy woda zacznie wrzeć szybkim ruchem wlać kolejno jajka i po ok. 2 min. (jeżeli żółtko ma być płynne) lub po 4 min. (jak żółtko mabyć ścięte) wyłowić łyżką cedzakową, odsączyć i ułożyć na sałacie.Smacznego
Kraina Miodem Płynącawydmuszek z jajek 30 dkg piersi z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu) Do dekoracji: kukurydza konserwowa groszek konserwowy ugotowana marchewka natka pietruszki Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny. UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór(...)zrobić po szerszej stronie jajka! Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia. Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać
Świat Domowej Kuchniugotowane 1/2 kg, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, boczek wędzony 10 dag, masło do smażenia 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, panierka do kurczaka prymat - ile potrzeba, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka sadzone 2 sztuki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, natka pietruszki - ile potrzeba ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić szpinak świeży sparzyć(...)sitku, boczek wędzony zrumienić na maśle i dodać szpinak, doprawić sola czosnkową do smaku piersi lekko rozbić na dwa kotlety, zanurzyć je w roztrzepanych dwóch jajkach, obtoczyć w panierce i na gorącym oleju usmażyć kotlety na osobnej patelni usmażyć jajka sadzone i na tym tłuszczyku podsmażyć ziemniaki podać kotlet z sadzonym jajkiem posypanym pieprzem, natką pietruszki z ziemniakami i szpinakiem
W Mojej Kuchni LubięZiemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze i atrakcyjnie podane.2 ziemniaki4 jajka2 łyżeczki masłasól, pieprz2 łyżeczki posiekanego szczypiorkuUgotować ziemniaki w mundurkach, ale uważać aby się nie rozgotowały.Przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ, zrobić gniazdko, oprószyć solą i pieprzem.Do gniazdka(...)włożyć kawałeczki masła i wbić jajko, dodać sól, pieprz.Wstawić do nagrzanego piekarnika ,najlepiej pod grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło.Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy rybZapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity
Kulinarny karnet ChristopheraJest sezon na botwinkę więc trzeba to wykorzystać i przygotować tak pyszną zupkę z jajkiem , myślę że takiej zupy nikt nie odmówi Zupa z botwinki z jajkiem SKŁADNIKI: jajka - 6 szt botwinka -2 pęczki pietruszka - 1 szt marchewka - 1 szt bulion - 2 litry koperek pokrojony -2 łyżki śmietana - 1,5 łyżki mąka - 1 łyżeczka ziemniaki -3 szt PRZYGOTOWANIE(...)gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować. Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki. Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiprosto z ogródka mojej ukochanej mamy) 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę 1/3 ogórka szklarniowego 1/4 białej papryki 4 rzodkiewki garść zielonej fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej szczypta soli Jaja gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę oraz ogórka- wydrążamy nasiona(...)kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się te wszystkie warzywa w połączeniu z płynnym żółtkiem, które samo w sobie stanowi pyszny dressing dla sałatki. Polecam takie zestawienia i polecam zdrową bryndzę
Mango PapajaSałatka na sałacie z jajkami i tuńczykiem. To moja ulubiona wiosenna sałatka, często też gości na moim wielkanocnym stole. Dla mnie oczywiście wersja bez oliwek. składniki: 3-4 garście mieszanki świeżych sałat 1 puszka tuńczyka kawałki w oleju pół świeżego ogórka kilka czarnych oliwek 2-3 jajka Farmio ugotowane na twardo 3 łyżki jogurtu 1 ząbek czosnku 3 łyżki(...)oleju 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oregano Na talerzach ułożyć sałatę. Jajka pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, oliwki pokroić na plasterki, tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Wszystkie przygotowane składniki rozłożyć na sałacie. Jogurt, olej, sok z cytryny, oregano, zmiażdżony ząbek czosnku i miód dokładnie wymieszać (ja miksuje w rozdrabniaczu
Monia miesza i gotujeserii jajka-zwierzątka przedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie podanie będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie(...)studzimy. Rozcinamy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka. Zółtka, majonez i filety z sardeli blendujemy razem. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza z szczypiorku
Pyry na GazBardzo prosta, smaczna propozycja na przekąskę podczas Śniadania Wielkanocnego. Wystarczy zmieszać elementy sosu, ułożyć ugotowane jajka i gotowe. Sos można dowolnie doprawić wedle preferencji domowników, dorzucić do niego czosnek lub ostrą paprykę. Szczypiorek można zastąpić koperkiem lub rzeżuchą. Co kto lubi J Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 6 jajek przepiórczych 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)szczypiorek Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Elementy sosu umieszczamy w miseczce, doprawiamy oraz dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiając szczyptę do posypania z góry). Całość mieszamy. Sos wylewamy na talerz, układamy w nim jajka i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Kolizje Smakówzłapałem, to pomyślałem, że ona raczej do wbijania gwoździ się nada niż do jedzenia. Nie poddałem się jednak i postanowiłem ją odświeżyć. Czego potrzebujemy? -pieczywo -mleko -jajko -parmezan -pieprz -łosoś wędzony -masło -awokado -oliwa -ogórek zielony -kiełki rzodkiewki Jajko bełtamy z dwiema łyżkami mleka, łyżką startego parmezanu i pieprzem. W tak przygotowanym jajku maczamy pieczywo i przekładamy na patelnię, gdzie(...)czeka już rozgrzane masło. Smażymy do zrumienienia. Po pierwszym ścięciu jajka można grzanki wrzucić do opiekacza lub piekarnika na kilka minut, pieczywo będzie bardziej chrupkie. Posiekanego łososia, skropionego minimalnie oliwą, łączymy z pokrojonymi w kostkę awokado, ogórkiem i z kiełkami rzodkiewki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego
BaRepasWidzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki 5 jajek 80g mrożonego zielonego groszku 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: ziarna pieprzu, czerwona papryka Sposób przygotowania Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo (dzięki temu nie popękają(...)Studzimy i obieramy ze skorupek. Małym nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie wyciągamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Studzimy i blendujemy razem z żółtkiem i majonezem na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga
Pyry na GazEleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser Gruyère jest to rodzaj szwajcarskiego sera z mleka krowiego. Smak tego sera jest lekko orzechowy.Odrobina luksusu każdemu się należy nie tylko od święta :)Składniki:4 - 6 jajek ugotowanych na twardo150 g wędzonego łososia50 g sera Gruyère (opcjonalnie poczciwa gouda)2 łyżki majonezupuszka czarnego(...)głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki kawioru. Jajka z kawiorem
Bon Appetit Małgorzatypieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na rozgrzanym masełku podpiekamy tortillę. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, posypujemy tartym serem, układamy podsmażone wcześniej plastry cukinii, plastry pomidora a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy jajko solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub bazylią. Całość podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem aż jajko się zetnie. Następnie zwijamy w rulon i zajadamy rączkami(...)Bawienie się w savoir vivre jest w tym przypadku zbędne ;)tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią
Bon Appetit Małgorzatystopni! A jeszcze 3 dni temu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono… i w takim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy(...)Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. Zielona sałatka z jajkiem i soczewicąSkładniki (na 4 porcje)mix zielonych sałatpół awokado2 jajka (ugotowane na twardo)1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicypół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego)kilka plasterków ogórkaszczypiorek i/lub rzeżuchaSos30
UgotujmyTo.plPieczeń rzymska z jajkami...Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.Jajka na twardo ułożone w rzędzie.I mnóstwo pietruszki.Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki:1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);3 średnie cebule;1 duże, surowe jajo;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;Pęczek natki pietruszki;1 łyżeczka(...)Margaryna do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia.Natkę pietruszki drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko
Gospodyni MiejskaDisco Fry Eggs to tradycyjna, bardzo popularna potrawa, którą można kupić na straganach z jedzeniem na ulicach Bombaju. Po zrobieniu jej w domu, myślę, że będę często smażyła jajka w taki właśnie sposób na śniadanie. Aromat jaki unosi się w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą Garam Masala, niezwykłej mieszanki przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię(...)chleb lub 2 małe bułkiprzyprawy: chili w proszku, kurkuma i garam masala (ilości według uznania)sól do smakuolej do smażeniaNa rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę i chwilkę smażyć. Wbić jajka i delikatnie rozmieszać, ale tylko tak aby rozprowadzić żółtko. Posypać solą, chilli, kurkumą oraz garam masala i od razu położyć na jajka chleb lub przepołowione bułki. Szybko ponownie posypać wszystkimi
Złote przepisyzrobić jajecznicę, jednak w weekend, gdy donikąd nie gonimy, mamy czas na celebrację porannego posiłku i kulinarne eksperymenty :) Dlatego zachęcam Was do skorzystania z mojej propozycji, zapiekanych pomidorów z jajkiem, wędliną serem i ziołami.Składniki:pomidoryjajkawędlinaser żółtytymianek świeży lub suszonysól pieprzdo podania sałata lub rukola, oliwki, grzankiWykonanie:Z pomidorów wykrajamy zieloną część i łyżeczką wydrążamy środek. Do środka pomidora wkładamy(...)wędlinę, wykładamy nią wszystkie ścianki warzywa, następnie do każdego pomidora wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego.Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem.Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.Podajemy z zieleniną i oliwkami.Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone
Taste Of My Daywypierane są z większości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy. Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ... Takim właśnie przepisem są jajka w sosie koperkowym (chrzanowym lub musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej(...)potrawy! Składniki na sos: bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby)Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą
Walijskie Pichceniełyżki majonezu- 3 ząbki czosnku- bazylia- oregano- zioła prowansalskie- czosnek granulowany Sałatka:- 1 średni brokuł- 3-4 pomidory (w zależności od rozmiaru, można również użyć pomidorków koktailowych)- 4 jajka- odrobina cukru Opcjonalnie ogórek zielony i/lub prażony słonecznik Najpierw zrobimy sos. Jak łatwo się domyślić, musimy połączyć ze sobą wszystko to, co widzimy na liście powyżej. Mieszamy więc śmietanę z majonezem(...)ilością czosnku granulowanego. Tak przygotowany sosik możemy póki co odstawić do lodówki, niech się lekko przegryzie. Okazał się on rewelacyjnym dodatkiem nie tylko do naszej sałatki, ale i do jajek czy też wędlin zamiast samego majonezu. Poza tym, w obiadowej porze można swobodnie użyć go do polania samych brokułów. Fajna rzecz :)Teraz czas na sałatkę. Brokuła rozdzielamy na różyczki
Kulinarne zapędy Kokosaokoło 10 minut, a na pewno takie grzanki wraz ze szklanką soku dadzą nam dużo energii na pracowity dzień. Składniki: - dwie kromki chleba tostowego - trzy garście płatków kukurydzianych - 3 jajka - ok. 100 ml mleka - masło / margaryna do smażenia - sól, biały pieprz - szklanka soku pomarańczowego 100% Tymbark W pierwszej kolejności przygotowujemy dwie miseczki - do jednej wrzucamy rozgniecione nieco w rękach płatki(...)kukurydziane, do drugiej zaś wbijamy jajko i wlewamy mleko, obydwa składniki mieszamy razem. Ja użyłam niesłodzonego mleka sojowego, gdyż w sklepie zabrakło zwykłego bezlaktozowego, dlatego dodałam do mieszanki jeszcze odrobinę cukru, jeśli używacie normalnego mleka, nie jest to konieczne :) Kromki chleba tostowego (albo takiego, jaki akurat macie w domu) maczamy w masie mleczno - jajecznej, a następnie obtaczamy płatkami. W międzyczasie
Kulinarne zapędy KokosaOczywiście nie ma Luxkury, znoszącej kwadratowe jajka. Sześcienne jajka możemy sami zrobić w prosty sposób. Potrzebne do tego są małe puszeczki, do których ostrożnie wlewamy świeże jajko i w tych puszeczkach gotujemy we wrzątku przez 10 – 12 minut, w zależności od wielkości jajka
Kulinarny karnet ChristopheraAvocado with egg. Przepis na tak podane jajka, znalazłem na blogu Kulinarna fuzja [TUTAJ] . Od razu wiedziałem, że jest to pomysł, który wykorzystam podając na śniadanie wielkanocne. Mam taką zasadę, zanim coś podam rodzinie, sam najpierw muszę sprawdzić smak. Tutaj się nie zawiodłem. Smak dojrzałego awokado z płynnym żółtkiem jest rewelacyjny. Składniki. 1 awokado 2 małe jajka(...)zioła prowansalskie sól, pieprz kilka kropel cytryny Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać ziołami prowansalskimi. W miejsce po pestce wbić jajko. Jeżeli mamy duże jajka, należy trochę powiększyć dziurkę po pestce. Zapiekać około 15 minut w temp. 190oC. Podałem z kiełkami rzodkiewki
Kulinarny karnet Christophera