jajko - 22300 przepisów (strona:567/1487)

Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 225

SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez

Basia w kuchni
Rabarbarowe pyszności 178

jajko1 laska waniliidodatkowo:50 g płatków migdałowychMąkę przesiać do dużej miski. Wsypać drożdże i cukier, wymieszać.Masło rozpuścić i przestudzić.Do mąki wlać mleko i wbić jajko, połączyć. Dodać masło, zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić.Wyrośnięte ciasto jeszcze(...)szybko zagnieść, rozwałkować na wielkość formy. Foremkę posmarować masłem, włożyć ciasto, odstawić na 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia.Creme fraiche wymieszać z cukrem, budyniem (proszek), jajkiem i wyskrobanymi ziarnkami wanilii za pomocą trzepaczki.Odlać sok, który puścił rabarbar. Wymieszać rabarbar z 1 łyżką mąki.Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar, na wierzch wylać masę budyniową. Wierzch posypać płatkami migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja samotnika 160

ukochany złoty syrop, i obiad jak marzenie. Co prawda porcja jest średnio obiadowa, nawet dla jednej osoby (zrobiłam z jednej trzeciej porcji podanej przez Olę, bo miałam tylko jedno jajko, a jak już wspomniałam wcześniej, wyjście do sklepu nie wchodziło w grę), i musiałam to zajeść tostem, ale smak... Bajka! W dodatku cynamonowo-gałkomuszkatołowa (wątpię, żeby takie słowo istniało(...)wymiarach 15x10 cm)30 g mąki pszennej1/2 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki soli45 ml mleka1 jajkododatkowo:20 g masłaMąkę przesiać do miski, wymieszać z cynamonem, gałką i solą.Jajko zmiksować z mlekiem na jednolitą masę, wsypać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek.W czasie rozgrzewania piekarnika umieścić w środku formę z masłem (żeby się rozpuściło).Do formy przelać masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 209

orzechów laskowych25 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej4 jabłka50 g ciemnej czekolady (70%)15 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z kakaem, wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Jabłka obrać, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy sernik i krótka przerwa 174

otarta z 1 pomarańczy5 jajekpolewa:90 g ciemnej czekolady (65%)100 ml śmietany kremówki (38%)Czekoladę z masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec(...)przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Masę serową wyłożyć na upieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne ciasto po krótkiej przerwie i o damskich torebkach słów kilka 127

Oczywiście nie polecam zapominania o składnikach, jednak wiedzcie, że ten wypiek jest odporny na wpadki i nawet jeśli jakaś się zdarzy, prawdopodobnie uda się wspaniale. Należy tylko pamiętać, żeby jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki, gdyż powinny być w temperaturze pokojowej.Choć po cieście zostały już tylko wspomnienia, nie miałam czasu pokazać go wcześniej. Wizyta Doroty była absorbująca (absolutnie(...)mąki pszennej1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejDo miski przesiać mąkę z sodą, wymieszać z kawą, cynamonem i gałką.W drugiej misce ubić jajka z cukrem, wlać olej, mleko i ekstrakt, dodać puree i dokładnie zmiksować. Partiami dodawać suche składniki, miksując tylko do połączenia składników.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko-kwaśna 163

zalać wodą i gotować, aż popęka - około 10 minut. Masę przetrzeć przez sitko. Z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą.Jajka ubić, powoli dodawać do masy, cały czas mieszając. Gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje (około 10 minut), cały czas mieszając. Ostudzić.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Chciałabym się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czas na brunetkę. Brownies 160

mąki pszennej60 g mielonych orzechów laskowych1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g ciemnego kakaododatkowo:150 g cranberry curdCzekoladę posiekać.150 g czekolady rozpuścić w niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić.Jajka ubić, pod koniec partiami dodając cukier i ekstrakt.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do masy jajecznej. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiskować. Wsypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mak, powidła, biała czekolada... 148

naprawdę świątecznie. Nie trudne do wykonania, choć nieco czasochłonne. Mi ciasto, mimo usilnych starań, nie dawało się zagnieść - jednak po dodaniu śmietany wszystko poszło gładko. Wszystko zależy od wielkości jajka - dlatego warto najpierw spróbować połączyć wszystko bez dodatku śmietany, a dolać ją dopiero, jeśli pojawią się problemy.Dziś udało mi się skorzystać z dziennego światłą, żeby zrobić zdjęcia - od razu(...)łyżki śmietany kremówki (38%)dodatkowo:80 g białej czekolady130 g gęstych powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli nie będzie chciało się skleić - dodać śmietanę.Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 138

białej czekolady100 g masła70 g jasnego brązowego cukru1 jajko245 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczeniaskórka otarta z 2 pomarańczy50 g suszonej żurawinyCzekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapachniało ziołami 153

łyżki mleka10 g sezamuMąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Następnie do miski wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych(...)każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.Bułeczki opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Bułek będzie teraz na blogu jeszcze trochę - popadłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pyszne śniadanie we dwoje 206

Mąki przesiać do miski, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać sól, pozostałe płyny, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić(...)równych części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać czarnuszką.Piec w 190 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jaki macie stosunek do Walentynek? Wycinacie czerwone serduszka, planujecie romantyczną kolację, czy raczej spędzicie ten wieczór przed telewizorem lub komputerem? Świętujecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 204

blogach zrobiło się świątecznie. Wszędzie babki, mazurki, serniki, faszerowane jajka, baranki, zajączki i kurczaczki. Do mnie jeszcze nie dotarło, że Święta za progiem... Po pierwsze pogoda - śniegu mamy po kostki, na szczęście póki co nie pada nowy, ale wygląda na to, że w tym roku będziemy mieli w końcu, upragnione, białe Święta... Hmm... Co z tego, skoro(...)farszem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon. Przekroić wzdłuż na pół, zwinąć farszem na wierzch. Uformować wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Wyrośnięty wieniec opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać dodatkowo solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.Wystudzić na kratce.Smacznego!Jakaś nie w sosie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 178

sezamuMąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze(...)szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A jakie Prima Aprillisowe żarty spłataliście wczoraj

Pożeraczka, czyli raz adobrze