Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne jajka faszerowane Jajka faszerowane pastą chrzanową Składniki: jajka - 8 szt chrzan - 1,5 łyżki sól i pieprz majonez - 2 łyżki sok z buraków do koloru Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać(...)majonez, zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać sok z buraków Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem. Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusibułek) Helio Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól i cukier, wbijamy jaja i wlewamy rozpuszczoną letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto mikserem( końcówka hak) koło 10 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę czasu, przykryte ściereczką. Krok 2 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i rękoma formujemy(...)nożem z jednej strony tak po środku z 2-3 centymetry aby nam powstały uszka zajączka. Po przecięciu bułeczki zauważamy ze lekko się rozchodzi- tak ma być . Smarujemy bułeczki jajem . Dekorujemy uszka słonecznikiem, a buźkę i oczka robimy z orzeszków ziemnych. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Studzimy
Różowa kuchniaskładniki: 85 g mąki 45 g masła 125 ml wody 2 jajka 1 szczypta soli wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy(...)wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy kuleczki. Pieczemy przez ok. 5 min. w 180 st. C zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze parę minut do zrumienienia a następnie
Domowy Smak Jedzeniaciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka(...)margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem ajerkoniakowy : 600 ml mleka 2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń
Sama słodycz i szczypta chiliczerwony pieprz opcjonalnie pieprz i sól do smaku len mielony do zagęszczenia zupy Otwórz słoik ze szczawiem i nad garnkiem, w którym się będzie gotował, przetrzyj go przez sitko. Jaja ugotuj na twardo. Wlej trochę wrzątku i zblenduj całość na gładziutko. Można to zrobić blenderem tak ręcznym ,jak i w blenderze kielichowym o dużej mocy. Doprowadź do wrzenia(...)mielony, ciągle mieszając staraj się nie doprowadzić do grudek. Dodaj mleko kokosowe. Dosmacz solą i pieprzem, jak lubisz. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Podawaj z kleksami mleka kokosowego, jajem na twardo i czerwonym pieprzem (opcjonalnie) Zupa doskonale rozgrzewa. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDeveley kukurydza konserwowa Develey sos czosnkowo-ziołowy wyrafinowanie kremowy Develey 5 jaj ogórki korniszony lub kanapkowe duży brokuł jabłko sól i pieprz do smaku Najpierw gotujemy jaja na twardo, odkładamy i międzyczasie gotujemy brokuły podzielone na różyczki . Gotujemy je nie więcej niż 4 minuty- mają być al dente. Odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki kroimy w paseczki. Selera(...)odsączamy z zalewy, wyciskamy. Dajemy do miski i dokładamy kukurydzę z puszki. Jajo kroimy w kostkę, dodajemy jabłko obrane i pokrojone w kosteczkę,ogórka. Na koniec pieprz, sól, mieszamy. Brokuła dzielimy na malutkie części. Dodajemy sos czosnkowo-ziołowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby sałatka się przegryzła. Jest pyszna, a dodatek sosu czosnkowo-ziołowego nadaje jej wyjątkowego smaku i kremowej
Z Kuchni Do Kuchnimąkę kokosową - tu... Jak kupić i zjeść kokos - tu... Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm Składniki: 200 g czerwonej fasoli odsączanej i przepłukanej 3 jajka 80 g ksylitolu ( lub cukru) 80 g oleju kokosowego 30 g mąki kokosowej 30 g ciemnego kakao bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii(...)syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku. Ciasto Do f asoli dodaj jedno jajko, zmiksuj robotem na gładką masę. O lej roztop na małym og niu. Jajka ubij z ksylitolem (2 minuty na dużych obrotach
SzczyptaSmaQShakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami. Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na talerzu. Zapożyczyły ją również kuchnie marokańska, izraelska i egipska. Danie smażyłam(...)ramach wydarzenia utworzonego przez Gochę [ klik ] Szakszukę pierwszy raz jadłam będąc w Tunezji, smak i aromat jest niezapomniany. Jest prosta w wykonaniu i polecam do zrobienia. Shakshouka czyt. szkaszuka - jaja w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz śledzi samych sobie, nie rób ich w tej wersji. ;-) Jedząc śledzie po japońsku, jemy ich całe płaty. Wyglądają efektownie na stole i zna lazły niejednego amatora. 5 filetów śledziowych 5 jajek 1 puszka groszku 1 czerwona cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz, słodka papryka 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Dokładnie je osuszamy. 2. Przygotowujemy sałatkę: groszek odcedzamy, cebulę drobno siekamy. Łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy do smaku. 3. Sałatkę wykładamy na talerz lub półmisek. Śledziami owijamy jajka, spinamy wykałaczkami. Układamy na sałatce. Czubek każdego jajka smarujemy odrobiną majonezu, posypujemy odrobiną
Szefowa kuchnidużym kubku przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Przesiej mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella. Upraż orzechy(...)placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów. Piecz około 20-25 minut w 185 stopniach- w zależności od piekarnika. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniproszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej(...)grubość około 3-4mm i dzielimy na pasy wysokości około 10cm. Przez środek każdego pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób
Karo in the Kitchenłyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia. Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty(...)gwiazdę . Kroimy ja na około 16 części. Każdy kawałek ciasta przekręcamy dwa razy i tak nam powstaje gwiazda.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Teraz jak wyrosło smarujemy jajem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Ps. farsz nakładajcie cienko i tak 1 cm od brzegu
Różowa kuchniatutaj sałatki tutaj lub potrawy z wykorzystaniem tych wspaniałych kwiatów. Smażony brokuł z takimi dodatkami jak poniżej jest rewelacyjny w smaku. I do tego jeszcze jajko usmażone lub możecie ugotować jajko w koszulce dopełnia całkowicie smak tego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula(...)łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko podrumienić stale mieszając. Dodać brokuła, rodzynki
O kuchni z uczuciemMoje ulubione paróweczki z jajkami i pomidorkami na śniadanko. Jajka w parówkach Składniki : jajka - 2 szt parówki - 2 szt pomidorki małe - 2 szt cebula - 1/2 szt tłuszcz sól(...)pieprz Przygotowanie : Parówki rozciąć , ale nie do końca, ułożyć na rozgrzanej patelni , w kształcie serca. Wybić jajka do parówek, posolić, smażyć na wolnym ogniu, z obydu stron do ścięcia jajek. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posypać nią pomidory, oprószyć solą i pieprzem. Podawać parówki z pomidorami. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusipierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku w pomidorze. Poznajcie jego historię. 35 min 2 składniki: 2 pomidory malinowe 2 jajka parmezan szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Zaczynamy od wydrążenia pomidorów łyżeczką. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Na dno wsypujemy łyżeczkę startego parmezanu(...)wbijamy pyszne wiejskie jajko. Solimy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25-30 min. Prawdziwą sztuką jest tak podpiec jajko, żeby białko się ścięło, a żółtko zachowało płynną konsystencję. Kiedy już na tyle poznacie swój piekarnik i raz Wam się to uda, to to danie na stałe zagości w waszym menu. Po wyjęciu skórka lekko odchodzi od pomidora, jajko
Ania i Marcin gotują