Rolada malinowa z bananami 219masy porcjami, Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami, Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki. Jeśli tak jest należy je wyjąć na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem, jeśli zależy nam na czasie(...)dobrym sposobem jest włożenie jajek do lekko ciepłej wody oczywiście temperatura nie może być zbyt wysoka, O tym, że należy użyć jajek świeżych raczej nie muszę pytać... ale dodam tylko że piana z białek po prostu lepiej się ubija. Dodatki: Do mąki możemy wedle upodobań dodawać zmielone migdały bądź orzechy, kakao, starte skórki z cytrusów, czekoladę czy też kawę. Moim
vaniliowoczekoladowa
Jajka faszerowane pastą chrzanową 216Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne jajka faszerowane Jajka faszerowane pastą chrzanową Składniki: jajka - 8 szt chrzan - 1,5 łyżki sól i pieprz majonez - 2 łyżki sok z buraków do koloru Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać(...)majonez, zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać sok z buraków Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem. Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusi
domowy groszek ptysiowy 168składniki: 85 g mąki 45 g masła 125 ml wody 2 jajka 1 szczypta soli wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy(...)wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy kuleczki. Pieczemy przez ok. 5 min. w 180 st. C zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze parę minut do zrumienienia a następnie
Domowy Smak Jedzenia
Pawi ogon Siostry Anastazji . 5100ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka(...)margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem ajerkoniakowy : 600 ml mleka 2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń
Sama słodycz i szczypta chili
Zupa szczawiowa z jajkiem i mlekiem kokosowym 171czerwony pieprz opcjonalnie pieprz i sól do smaku len mielony do zagęszczenia zupy Otwórz słoik ze szczawiem i nad garnkiem, w którym się będzie gotował, przetrzyj go przez sitko. Jaja ugotuj na twardo. Wlej trochę wrzątku i zblenduj całość na gładziutko. Można to zrobić blenderem tak ręcznym ,jak i w blenderze kielichowym o dużej mocy. Doprowadź do wrzenia(...)mielony, ciągle mieszając staraj się nie doprowadzić do grudek. Dodaj mleko kokosowe. Dosmacz solą i pieprzem, jak lubisz. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Podawaj z kleksami mleka kokosowego, jajem na twardo i czerwonym pieprzem (opcjonalnie) Zupa doskonale rozgrzewa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Szybka sałatka z selera i brokuła z sosem czosnkowo-ziołowym 370Develey kukurydza konserwowa Develey sos czosnkowo-ziołowy wyrafinowanie kremowy Develey 5 jaj ogórki korniszony lub kanapkowe duży brokuł jabłko sól i pieprz do smaku Najpierw gotujemy jaja na twardo, odkładamy i międzyczasie gotujemy brokuły podzielone na różyczki . Gotujemy je nie więcej niż 4 minuty- mają być al dente. Odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki kroimy w paseczki. Selera(...)odsączamy z zalewy, wyciskamy. Dajemy do miski i dokładamy kukurydzę z puszki. Jajo kroimy w kostkę, dodajemy jabłko obrane i pokrojone w kosteczkę,ogórka. Na koniec pieprz, sól, mieszamy. Brokuła dzielimy na malutkie części. Dodajemy sos czosnkowo-ziołowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby sałatka się przegryzła. Jest pyszna, a dodatek sosu czosnkowo-ziołowego nadaje jej wyjątkowego smaku i kremowej
Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 654mąkę kokosową - tu... Jak kupić i zjeść kokos - tu... Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm Składniki: 200 g czerwonej fasoli odsączanej i przepłukanej 3 jajka 80 g ksylitolu ( lub cukru) 80 g oleju kokosowego 30 g mąki kokosowej 30 g ciemnego kakao bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii(...)syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku. Ciasto Do f asoli dodaj jedno jajko, zmiksuj robotem na gładką masę. O lej roztop na małym og niu. Jajka ubij z ksylitolem (2 minuty na dużych obrotach
SzczyptaSmaQ
Shakshouka czyt. szakszuka - jaja w pomidorach 193Shakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami. Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na talerzu. Zapożyczyły ją również kuchnie marokańska, izraelska i egipska. Danie smażyłam(...)ramach wydarzenia utworzonego przez Gochę [ klik ] Szakszukę pierwszy raz jadłam będąc w Tunezji, smak i aromat jest niezapomniany. Jest prosta w wykonaniu i polecam do zrobienia. Shakshouka czyt. szkaszuka - jaja w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Śledzie po japońsku 299Śledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz śledzi samych sobie, nie rób ich w tej wersji. ;-) Jedząc śledzie po japońsku, jemy ich całe płaty. Wyglądają efektownie na stole i zna lazły niejednego amatora. 5 filetów śledziowych 5 jajek 1 puszka groszku 1 czerwona cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz, słodka papryka 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Dokładnie je osuszamy. 2. Przygotowujemy sałatkę: groszek odcedzamy, cebulę drobno siekamy. Łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy do smaku. 3. Sałatkę wykładamy na talerz lub półmisek. Śledziami owijamy jajka, spinamy wykałaczkami. Układamy na sałatce. Czubek każdego jajka smarujemy odrobiną majonezu, posypujemy odrobiną
Szefowa kuchni
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 154dużym kubku przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Przesiej mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella. Upraż orzechy(...)placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów. Piecz około 20-25 minut w 185 stopniach- w zależności od piekarnika. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 714proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej(...)grubość około 3-4mm i dzielimy na pasy wysokości około 10cm. Przez środek każdego pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób
Karo in the Kitchen
Smażony brokuł z jajkiem sadzonym 225tutaj sałatki tutaj lub potrawy z wykorzystaniem tych wspaniałych kwiatów. Smażony brokuł z takimi dodatkami jak poniżej jest rewelacyjny w smaku. I do tego jeszcze jajko usmażone lub możecie ugotować jajko w koszulce dopełnia całkowicie smak tego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula(...)łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko podrumienić stale mieszając. Dodać brokuła, rodzynki
O kuchni z uczuciem
Jajka w parówkach 183Moje ulubione paróweczki z jajkami i pomidorkami na śniadanko. Jajka w parówkach Składniki : jajka - 2 szt parówki - 2 szt pomidorki małe - 2 szt cebula - 1/2 szt tłuszcz sól(...)pieprz Przygotowanie : Parówki rozciąć , ale nie do końca, ułożyć na rozgrzanej patelni , w kształcie serca. Wybić jajka do parówek, posolić, smażyć na wolnym ogniu, z obydu stron do ścięcia jajek. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posypać nią pomidory, oprószyć solą i pieprzem. Podawać parówki z pomidorami. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusi
Jajko zapiekane w pomidorze 155pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku w pomidorze. Poznajcie jego historię. 35 min 2 składniki: 2 pomidory malinowe 2 jajka parmezan szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Zaczynamy od wydrążenia pomidorów łyżeczką. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Na dno wsypujemy łyżeczkę startego parmezanu(...)wbijamy pyszne wiejskie jajko. Solimy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25-30 min. Prawdziwą sztuką jest tak podpiec jajko, żeby białko się ścięło, a żółtko zachowało płynną konsystencję. Kiedy już na tyle poznacie swój piekarnik i raz Wam się to uda, to to danie na stałe zagości w waszym menu. Po wyjęciu skórka lekko odchodzi od pomidora, jajko
Ania i Marcin gotują