kubek cukru 0,5 kubka suchego maku 1 cukier waniliowy 5 białek 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ciasto biszkoptowe: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki(...)szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy do miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy
Luźna KuchniaProsta ,puszysta ,wilgotna ,smaczna . Mogę ją zachwalać bez końca .Do kawy , odrobina słodkiej przyjemności . Składniki : 2 szklanki mąki tortowej o,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady(...)śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę
Ladylaura.Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki margaryna 10 jaj 2 szklanki wody szczypta soli Składniki na krem : 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 litr mleka Przygotowanie : Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, margarynę i gotujemy, na wrzątek wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy Po przestudzeniu masy wbijamy stopniowo
Proste PotrawyZnane lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki. Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru (można dać mniej) 1,5 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao cynamon (opcjonalnie) 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: 1. Jajka ubić z cukrem na puch
Kuchnia domowa Anipodać ją na ciepło jako danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku(...)mięsnego bulionu Pieczarki ugotować i osączyć, odstawić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz sól, pieprz, majeranek i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać bulion i dokładnie wyrobić mięsną masę. Keksówkę 30x10 cm natłuścić o przełozyć połowę mięsnej masy. Następnie w dwóch rządkach ułożyć ugotowane pieczarki lekko wciskając je w masę. Wyłożyć
Monia miesza i gotujesmaczne ciasto z rabarbarem. W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać. Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru 120 g masła cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka
O kuchni z uczuciemSkładniki: mleko ciepłe 300 ml, drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 650 gram, rabarbar 1 kg, czekolada gorzka Goplana 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciut mleka i cukru, rozmieszać i zostawić na 20 minut - wsypać mąkę, cukier, dać(...)jajka "L", sok z cytryny, olej i hakiem robota wyrabiać z 8 minut - zostawić do wyrośnięcia blacha 25x35 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrobić kilka razy i rozciągnąć na dnie blaszki obrany rabarbar pokroić w kawałeczki i rozłożyć na cieście przyciskając do ciasta, posypać rabarbar 4-ema łyżeczkami cukru piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto
W Mojej Kuchni Lubiędodać do mięsa. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mięsa, dodać przyprawy, wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Długą wąską foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę do formy. Piec przez 45 minut w 180 stop. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusiowocach na wierzchu. Polecam do popołudniowej kawy :-) Składniki: 550 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju 2 duże jajka 50 g kandyzowanej skórki z limonki 1 cytryna (umyta i dobrze wyszorowana szczoteczką) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu oraz: 300 g rabarbaru 250 g truskawek 1 łyżeczka cynamonu(...)kawałki. Wrzucić do miski, posypać cynamonem i wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół. Mąkę, sodę i cynamon przesiać. Do dużej miski lub garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do masy. Dodać jogurt i kandyzowaną skórkę z limonki
maniapieczeniaplacuszków: 100 g kuskusu razowego 50 g serka typu śródziemnomorskiego Apetina light z bazylią i oregano 1 mała czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej garść świeżego koperku garść świeżego szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku naturalnym łosoś wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni(...)kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy go na sitku. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami papryki słodkiej i jedną płaską łyżeczką papryki ostrej, dodajemy wszystkie pokrojone i posiekane składniki, jajka oraz skrobię. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię nakładamy łyżką małe porcje masy, formujemy placuszki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Najlepiej samkują lekko przyrumienione. Podajemy
Zawsze głodna!chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Wykonanie: Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego(...)niego owoce. Ciasto składamy od dołu do środka, zakrywając nadzienie. Górną część ciasta nacinamy w paski szerokości 1cm. Paski składamy do dołu, dociskając lekko każdy. Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem typu kryształ gruby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy ok 25 minut. Najlepiej smakuje lekko ciepłe
Walijskie Pichceniejarmużu , 1 średnia szalotka , 2-3 cm ostrej papryczki chili , 1 średni ząbek czosnku , 1 mała marchewka , 2 łyżki oliwy , 50 ml mleka , 1 płaska łyżka mąki pszennej , 2 jajka , 1/4 opakowania seta feta , mała szczypta cukru , sól do smaku. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać i nożem do obierania warzyw(...)posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i papryczkę - zeszklić. Dołożyć jarmuż i marchew, krótko przesmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, cukrem i solą, dodać jajka i lekko ubić. Wlać na patelnię, na równomiernie rozłożone warzywa. Na wierzch dodać pokruszone kawałki fety. Patelnię przykryć i na średnim ogniu smażyć przez kilka minut, aż powierzchnia omletu zetnie
Codzienna kuchnia niecodziennamielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego, 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, łyżeczka musztardy, bułka, jajko, sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości
Z miłości do słodkościSkładniki: Spód: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 1/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera "Mój Ulubiony" 100 ml śmietanki 30 % 6 jajek 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady(...)zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy. Masa serowa: Śmietankę ubijamy (nie na sztywno), dodajemy do niej ser i jajka (wszystkie na raz). Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier, kawę, proszek budyniowy i obie mąki, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Masę serową wylewamy na zapieczony spód, wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Kolorowy Przepisownikwiejski ser, ponieważ za późno było na jego zamrożenie. Składniki: Spód: biszkopty, herbatniki lub cisto półkruche Masa serowa: 1,20 - 1,50 kg sera białego 2 szkl. mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1/2 szkl. oleju Beza: 4 białka 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Jajka
Kolorowy Przepisownik