śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób Masło ucieramy z cukrem na jednolita masę, dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest już
Kuchenne aromatypoprzekładany musem jabłkowym z cynamonem, a na wierzch posłużyłam się jabłkami podsmażonymi na patelce z cynamonem i cukrem waniliowym. Z poranną kawą wypadły wyśmienicie. Składniki 250 ml mleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka cynamon mus jabłkowy Sposób Mleko
Kuchenne aromatyPierniki muszą poczekać... ...a jak to jest u Was kochani pierniki już czekają w puszkach, czy podobnie jak ja zbieracie siły do ich zrobienia? Składniki 250 ml mleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania
Kuchenne aromatycynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżki śmietany 1 op. proszku do pieczenia Dodatkowo cukier do posypania ciastek połówki orzechów włoskich białko do smarowania ciastek Sposób Z mąki, margaryny, jaj, cukru, przypraw, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy
Kuchenne aromatywykonywałam pierwszy raz, domownicy szczególnie zaś tata, który jest wielkim łasuchem piernikowym był bardzo pozytywnie zaskoczony, że może je jeść bez moczenia w herbacie. Składniki: 1 kg mąki 8 jaj 2,5 paczki przyprawy do piernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl
Kuchenne aromatyświeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać! Ciasto (z podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 2 jajka 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Nadzienie serowe 600 g białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki(...)blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. W każdym z nich zrobić zagłębienie za pomocą dna szklanki, następnie włożyć w nie nadzienie. Drożdżówki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostygnięciu można polukrować. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Kuchenne aromatyzazwyczaj pełne słoneczka, pachnące wiosną i świeżością święta Wielkiej Nocy, zamieniły się w pochmurne i śniegowe Boże Narodzenie, niestety zakończone dla mnie w dodatku antybiotykiem. Ciasto Składniki 2 całe jaja 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki wrocławskiej Sposób Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Masa serowa Składniki 1 kg sera
Kuchenne aromatyCiasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru. Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować z olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli
Kuchenne aromatySkładniki 1,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 łyżka tłuszczu cebula 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 2 duże pęczki koperku natka pietruszki pół szklanki śmietany jajo sól pieprz Sposób Cebulę drobno pokroić i przesmażyć. Połączyć starannie kaszę mannę, mąkę, jajo, cebulę, przyprawy i natkę. Z ciasta formować łyżeczką kluski i kłaść na wrzący wywar. Gotować mieszając
Kuchenne aromatynią przyjdzie pora;) Składniki 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag mrożonego szpinaku 10 dag sera feta pieprz, sól 2 roztarte ząbki czosnku Panierka mąka 1 jajko bułka tarta Sposób Szpinak rozmróź, odciśnij wymieszaj z solą, pieprzem oraz czosnkiem. Filety opłucz, osusz, delikatnie rozbij. Na każdym płacie połóż porcję szpinaku i sera . Złóż na pół, obtocz(...)mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie 20 minut na małym ogniu. Jeśli filety będą się otwierać podczas smażenia, można je spiąć wykałaczkami. Filety były z kurczaka, tak więc piosenka będzie z kurczakiem w tle, bardziej wtajemniczeni w jej słowach odnajdą smażonego kurczaka
Kuchenne aromatygrilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając (aby podczas pieczenia nie oddzielało
Kuchenne aromatypieprz majeranek przyprawa do mięsa mielonego 6 jaj2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Sposób 5 jajek ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Do mielonego mięsa dodać pozostałe jajo, bułkę namoczona w mleku, majeranek, przyprawę, sól, pieprz. Z wyrobionej masy uformować 5 placuszków, do każdego włożyć ugotowane na twardo jajo i zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć
Kuchenne aromatyrozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza , tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego. Przepis na dużą blachę piekarniczą. Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka 70 dag mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru Kruszonka
Kuchenne aromatypszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Masa serowa 1 kostka białego sera twarogowego 3 łyżki śmietanki 12% 2 jajka 1 op. cukru waniliowego cukier do smaku Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko(...)umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem wymieszać łyżką. 3. Owoce umyć, śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, na ciasto wylać masę serową, poukładać owoce
Kuchenne aromatySkładniki 30 dag boczku parzonego 8 jaj sól pieprz vegeta Sposób Boczek pokroić w plastry, ułożyć na patelni z rozpuszczonym tłuszczem. Jajka rozmącić z przyprawami, masę wylać na patelnię z poukładanymi plasterkami boczku. Całość podsmażyć, a następnie patelnię z omletem włożyć na ok 10 minut (do czasu aż góra się zetnie) do nagrzanego piekarnika
Kuchenne aromaty