Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić. Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami
Tradycyjna KuchniaPierożki nietypowo- pieczone z farszem pieczarkowo- jaglanym. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jajka 1 żółtko jaja 120 ml kwaśnej śmietany 8 dag kaszy jaglanej 4 łyżki masła 12 dag pieczarek ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać szczyptę soli, wiórki masła, 1 jajko, śmietanę
Tradycyjna KuchniaSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki wody Sól do smaku Składniki na nadzienie: 10 dag pieczarek 10 dag czarnych oliwek 1 cebula 1 żółtko jaja 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem
Tradycyjna KuchniaPyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę budyniową: 2 1/2 szklanka mleka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, 3 żółtka, 3/4 czwarte szklanki mąki. ½ litra śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanki fix masa krówkowa Wykonanie
Tradycyjna Kuchniamiędzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao. Następnie wsypać kawę i mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Białka z 9 jaj ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie zamieszać. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut. Wykonanie tortu: Czekolady
Tradycyjna KuchniaCiasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier
Tradycyjna Kuchniagram, 6 parówek, zielenina. Składniki na sos musztardowy: 3 łyżki musztardy, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, dodać połowę musztardy i rozprowadzić rosołem. Następnie zagotować, połączyć ze śmietaną
Tradycyjna KuchniaChyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki miodu, 25 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 opakowanie wafli. Wykonanie: Ubić pianę z białek w głębokim naczyniu i dosypywać stopniowo cukier. Następnie pianę postawić na garnku z gotująca się woda i ucierać
Tradycyjna KuchniaCiasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem. Składniki: 5 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, ½ kg mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy
Tradycyjna Kuchniaciepłe dni taki sernik jest idealny! wykonanie ekspresowe, a efekt pyszny! Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jaja, 2 galaretki agrestowe, 1 galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy, 1 paczka herbatników. Wykonanie: Ser utrzeć na krem- odstawić. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, połączyć z serem i wszystko
Tradycyjna Kuchniasłodko i na szybko :) Składniki: 1 galaretka owocowa, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 4 białka jaj, 1 puszka mleczka skondensowanego (niesłodzonego), 1 opakowanie herbatników. Wykonanie: Herbatniki połamać(kilka odłożyć) i wyłożyć na dno z każdego z pucharków. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, wsypać cukier i dokładnie wymieszać lecz nie zagotować. Białka ubić na sztywno i ubijając
Tradycyjna Kuchniapaczka herbatników, tłuszcz do formy. Wykonanie: Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Twaróg zmielić, jajka ubić z cukrem na parze . Ucierając ser dodawać po 1 łyżce utartych jaj. Kaszę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i połączyć z masą i rozpuszczoną przestudzoną margaryną, i dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez
Tradycyjna Kuchniasmakołyk ! Składniki: 3 banany, 30 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa, 2 szklanki mąki pszennej, ½ kostki masła lub margaryny, 3 łyżki 8 śmietany, ½ szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 białko jaja, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać żółtka, masło, śmietanę i cukry. Zagęścić ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy dno formy, wyciągając brzegi. Nakłuć widelcem
Tradycyjna Kuchnianaczynie żaroodporne, ale myślę że na deser dla dwóch osób starczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza 1 łyżeczka cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Otręby, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćproporcje, co i jak, bałam się ze nie wyjdą, ale się udało ;) Składniki na 11 sporych babeczek: 1 szklanka mąki żytniej typu 2000 1 szklanka otrębów 2 jajka 0,5 szklanki serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego 0,75-1 szklanka mleka 24 (skruszone) tabletki STEWII / fruktoza lub 0,5 szklanki miodu 1 łyżeczka kakao 1 łyżka przyprawy(...)pieczenia około 200g śliwek Sposób przygotowania: Suche składniki czyli: mąkę, otręby, tabletki STEWII, kakao, przyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość