Krem rabarbarowy 194Uwielbiam ten krem zarówno do przekładania ciast, jak i w formie deserów w pucharkach np. z dodatkiem innych owoców. Składniki: 30 dag rabarbaru 3 jaja 12 dag cukru 15 gram żelatyny 5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej Wykonanie: Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie (około ½ szklanki) -dokładnie rozpuścić. Rabarbar pokroić na kawałki, zalać odrobiną wody – zagotować, odparować i przetrzeć przez
Tradycyjna Kuchnia
Pancakes gryczane 151typowo amerykańskie pancakes'y. Dziś jednak proponuję podanie ich w nieco odmiennej formie - z mąką gryczaną. Wyszły pyszne! Składniki: 20 dag mąki gryczanej, 300 ml piwa, 2 jaja, sól, olej do smażenia. Składniki na sos owocowy: ½ kg jagód (mogą być mrożone) 5 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu Wykonanie placuszków: Żółtka
Tradycyjna Kuchnia
Sernik pod kakaową kruszonką 170szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 masło lub margaryna, 2 łyżki kakao. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny, skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, 15 dag masła, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść kruche
Tradycyjna Kuchnia
Zebra buraczana 142Kolorowa wersja tradycyjnej zebry :) Składniki: 10 dag buraczków ćwikłowych, 7 kropli czerwonego barwnika spożywczego, 1 kostka masła lub margaryny 30 dag cukru, 5 jaj, 35 dag mąki pszennej, 1 proszek do pieczenia, 15 dag kwaśnej śmietany, 1 aromat cytrynowy, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem. Masło utrzeć
Tradycyjna Kuchnia
Chlebek drożdżowy z bobu 187przepis zdecydowanie może pozytywnie zaskoczyć naszych gości :) Mało kto zgaduje, że jest to chleb z bobu! Jest po prostu pyszny !!! Składniki: 40 dag młodego bobu 2 jaja 1 szklanka mleka 2 dag drożdży 20 dag mąki pszennej 1/3 szklanki cukru szczypta soli aromat pomarańczowy papier do pieczenia Wykonanie: Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić
Tradycyjna Kuchnia
Szybkie ciasto na czerwonym winie 121Moje weekendowe odkrycie- coś na szybko, ale zaskakująco smaczne! Na pewno zachwyci nawet wymagających gości. Składniki: 25 dag mąki 20 dag masła 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 4 jaja ½ szklanki czerwonego wina 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 czekolada deserowa ¼ torebki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami
Tradycyjna Kuchnia
Piernik z otrębami 160Nietypowy piernik z dodatkiem otrębów. Wyszedł naprawdę pyszny. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 2 szklanki otrąb 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Ugotować miód z wodą i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodawać
Tradycyjna Kuchnia
Spaghetti carbonara 179parmezanu 1 opakowanie makaronu spaghetti 20 dag wędzonego boczku natka pietruszki 5 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja roztrzepać razem z startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Boczek przysmażyć na maśle i wymieszać z makaronem. Następnie zalać masą jajeczną i po chwili podawać prosto z patelni na półmisku
Tradycyjna Kuchnia
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym 188Babka w nowej odsłonie- na słono. Składniki masy ziemniaczanej: ½ kg ziemniaków 3 łyżki masła 3 jaja sól do smaku Składniki na farsz: 25 dag mięsa wieprzowego lub wołowego 1 jajko 2 łyżki tłuszczu 2 cebule 1/3 szklanki śmietany sól do smaku pieprz do smaku 1 surowy ziemniak Wykonanie: Ziemniaki obrać, dokładnie utłuc. Dodać żółtka, sól do smaku
Tradycyjna Kuchnia
Smażone supełki na gorącym tłuszczu 121Przepis podobny do tradycyjnych chruścików. Tak cudnie zawiązane "kokardki" robią wrażenie :) a jak smakują! Składniki: ½ margaryny ½ szklanki cukru 3 jaja 2 łyżki wódki 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku cukru pudru do posypki olej do smażenia Wykonanie: Margarynę utarć z cukrem, solą do smaku i jajkami, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz
Tradycyjna Kuchnia
Przekładaniec kokosowy z chałwą i jabłkami 168lekko wymieszać, podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać dwie łyżki kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną formę. Składniki na ciasto kokosowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę
Tradycyjna Kuchnia
Pasztet jarski z kaszy manny z zielonym groszkiem 183szklanki suszonych grzybów leśnych 10 dag kapusty 1 marchew ½ szklanki śmietany ½ szklanki kaszy manny 4 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 3 jaja pergamin do pieczenia Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić i ugotować osolonej wodzie, z dodatkiem tłuszczu. Grzyby namoczyć, następnie zmielić razem z warzywami. Na wywarze grzybowym ugotować kaszę mannę, dodać
Tradycyjna Kuchnia
Placuszki marchewkowe na Walentynki 176cytryny z ½ Składniki polewy: ½ szklanki miodu ½ szklanki potłuczonych orzechów Wykonanie: Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mąka, orzechami, jajami, miodem i mlekiem. Wymieszać składniki, pokropić sokiem z cytryny, smażyć naleśniki, następnie wycinać foremką serduszka. Po czym przygotować polewę, wymieszać miód z orzechami i polewać placuszki serduszkowce
Tradycyjna Kuchnia
Oponki z serem na szybko 166prostu, bez okazji- czyli coś słodkiego na szybko! Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto
Tradycyjna Kuchnia
Wieprzowina w sezamowej skorupce 136Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić. Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami
Tradycyjna Kuchnia