pytajcie mnie jak trafiłam na portal „JakDbaćOswojeJaja”. Serio! Naiwność ma, niezbrukana jeszcze okrutnością social mediów się wzruszyła. Cudownie! Ktoś wreszcie wytłumaczy jak przechowywać i gotować jajka kurzęcie… Aha! Podła suka, ironia, wystawiła mi środkowy palec. Trafiłam do świata worków mosznowych różnej urody. To było dziwne? Śmieszne? Potem doczytałam, że chodziło o szczytny cel, mianowicie o wzrost świadomości wśród panów(...)zielonym pyłkiem, ale się udało. Powstało bezglutenowe, zielone ciasto. Proszę Państwa! Przed Państwem Greenie. Moja zielona odpowiedź na brownie Potrzebujemy: kostkę masła 200g białą czekoladę dobrej jakości 200g 3 jajka 7 łyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej) 1/3 szklanki cukru pudru garść pokrojonych pistacji 3 łyżeczki pudrowej herbaty matcha ziarenka z jednej laski wanilii 250 g serka
ladykitchenchrupkie na wierzchu) z kawałkami herbatników i piankowym wykończeniem. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 6 herbatników 2 opakowania pianek np. JoJo CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy mąkę(...)małym garnuszku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już całkiem płynne, zdejmujemy z ognia, wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. 2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach, aż uzyska jasny kolor. Cały czas miksując, wlewamy powoli czekoladę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy
My Culinary Artidealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję: 1 łyżkę cukru (ksylitolu) i 1 lekko kopiastą łyżkę mąki pszennej, np.tortowej (przy orkiszowej kopiec jest troszkę większy). Składniki biszkoptu(...)jajek (oddzielnie białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru - 7 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej (dałam 170g mąki orkiszowej typ700) Białka ubić w misie miksera na półsztywno, dodawać stopniowo ksylitol lub cukier cały czas ubijając. Gdy masa będzie bardzo sztywna dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku. Na samym końcu dodajemy mąkę i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Masę
Smaczne Zdrowedylematem „co zrobić na obiad”, ale i również szukają urozmaiceń – kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych. Składniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - papryka wędzona w proszku - skórka starta z 1 cytryny - płatki owsiane - olej kokosowy do smażenia Mięso oczyszczamy(...)Porcje lekko rozbijamy tłuczkiem (oczywiście najwygodniej, między dwoma kawałkami folii) i oprószamy przyprawami – solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz posypujemy startą skórką z cytryny. Pozostawiamy (przykryte folią) na 30 minut. Jajka rozkłócamy widelcem z wodą. Do drugiej miseczki wsypujemy płatki owsiane. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach owsianych. Odkładamy na 15 minut, aby panierka podeschła (nie będzie odchodziła
mojewypiekiinietylkoprzeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie(...)kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem (ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem
Pyry na Gazmąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka) 3 jajka Sposób wykonania: 100 g masła lub margaryny rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać a następnie dodać do niej cukier, jajka, ciepłe mleko, roztopione masło, drożdże i olejek pomarańczowy. Wszystko dokładnie wyrobić(...)Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej pokrojone bułeczki. Pozostawić je pod przykryciem jeszcze ok. 1 godziny żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika każdą wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. ( ja piekłam 17 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przygotować lukier: 5 łyżek cukru pudru
Na słodko lub wytrawniepóźniej w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam, że koniecznie powinniście ich spróbować. :) Ciasto (na 25-30 pierogów): 400 g mąki żytniej razowej 150 g białej mąki pszennej 1 łyżeczka soli 200 ml wody(...)nich mleko oraz masło i ubij tłuczkiem jak na purée. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Masło jajeczne munavoi: 100 g masła w temperaturze pokojowej 3 ugotowane na twardo jajka, posiekane sól Masło ubij mikserem do białości, a następnie dodaj posiekane jajka i wszystko wymieszaj. Przypraw solą do smaku i podawaj od razu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła
Food SquareSKŁADNIKI: na ciasto ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka na Crème pâtissière: 3 żółtka 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 1/2 laski wanilii 1 łyżka masła krem pralinowo maślany przygotowany wcześniej Crème pâtissière(...)wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę. W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko i miksując, do całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę rozprowadzić na papierze
Kuchnia w opałachniebo lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka 4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego(...)cukru i mąki, zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować". Do miski wsypać resztę mąki, szczyptę soli, pozostały cukier i jajko, wlać zaczyn i wyrabiać ciasto. W trakcie dolewać resztę ciepłego mleka i roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki, w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawić
Kuchnia w opałachkostkę, odkrawając uprzednio gniazda nasienne. Czekoladowy biszkopt: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 60 g masła 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki) W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Odstawiamy na kilka minut aż lekko się schłodzi. W misie(...)spodu tortownicy papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Mus z mlecznej czekolady: 150 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta soli W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną wraz z 100 g masła. Żółtka
Food SquareSkładniki: (ok. 10 Tender'ów) Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli(...)szklanka mąki na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli pieprz sałata lodowa majonez śmietana 12% lub 18% (opcjonalnie) Domowy Tender jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki
Słodka StronaGrander jak z KFC - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki(...)panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru
Słodka Stronaszpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:) Drobiowe roladki ze szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz, opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek(...)pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Wariant I /z patelni Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy rozłożyć cienko w formie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapiece of chilli peppers 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory 1 łyżeczka rozmarynu / 1 teaspoon rosemary bułka tarta / bread crumbs sezam / sesame jajko / egg olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 10 Paprykę (nie usuwamy wszystkich ziaren) i cebule kroimy w kostkę(...)miksujemy w blenderze. Potem dodajemy je i przyprawy do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i formujemy kuleczki wielkości piłeczki golfowej. Na jednym talerzu rotrzepujemy jajko, a na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kulki maczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z sezamem. W głębokej patelni rozgrzewamy około 1 litra oleju słonecznikowego. Kulki wrzucamy do gorącego oleju
Projekty ze smakiemPrzywiozłam kolejną porcję jarmużu. Część użyłam do smoothie, a część do śniadania. Połączyłam z jajkiem. Muszę przyznać, że zdecydowanie najbardziej lubię jarmuż surowy, w sałatkach. Ten podsmażony staje się ostrzejszy i pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu. Ja jednak lubię od czasu do czasu. Składniki: 2 - 3 liście jarmużu 2 jajka sól, pieprz(...)tłuszczu. Dodajemy jarmuż i dusimy przez 2 - 3 minuty. Możemy dodać rozgnieciony czosnek pod koniec duszenia. Robimy dwa wgłębienia w jarmużu. W każde wbijamy ostrożnie jajko. Solimy i pieprzymy. Smażymy aż białko się zetnie, a żółtko zostanie jeszcze płynne. Możemy smażyć pod przykryciem. Podajemy natychmiast
Sto kolorów kuchni