dziękujemy :) Chłopska sałatka makaronowa SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu CZANIECKI 2 kiełbaski śląskie 10 dag sera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente, odcedzamy(...)Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy z lupek i kroimy w kosteczkę wraz z żółtym serem. Puszkę sałatki meksykańskiej odcedzamy z zalewy. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojony ser żółty, jajka, kiełbasę oraz warzywa z puszki, całość mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiasty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry SKŁADNIKI: mięso: 3 filety drobiowe 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy 1 ząbek(...)curry red ryż do podania dowolne warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidomówkę. Kolorowa sałatka z groszkiem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki ciecierzycy 2-3 korniszony 1/2 pora 1/2 słoiczka papryki konserwowej (3 szt) 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki, dużą kostkę. Kukurydzę, groszek(...)ciecierzycę odcedzamy z zalewy i dodajemy do jajek. Ogórki kroimy w kostkę, a paprykę i pora drobno. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Dodajemy majonez i musztardę, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipóźniej tylko kolejno wkładam je w blachę i piekę (a w międzyczasie można zająć się już całkiem czymś innym). Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2/3 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 masła/margaryny (u mnie Kasia) 1. Jajka i mąkę wymieszać dokładnie z 1/3 szkl mleka. 2. Resztę mleka zagotować z cukrem(...)gotujące się mleko wlać mąkę z jajkami i ugotować budyń (będzie bardzo gęsty więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił). 5. Wyłączyć gaz, do garnka wrzucić 1/2 masła/margaryny i zmiksować z gorącym budyniem na gładką masę. 6. Gorącą masą budyniową przekładać blaty. 7. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem. U mnie nigdy jeszcze tyle
Kto ugości moich gości?Chałki z marmoladą i rodzynkami. Ciasto drożdżowe. Składniki : 0,25 ml mleka ( 1 szklanka ) 12 dkg cukru 12 dkg margaryny 4 jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) Sposób wykonania : Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski(...)mieszamy,aby nam się cukier i drożdże rozpuściły. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około
Przepisy i porady kulinarneCiasto biszkoptowe " Camargo " Składniki : 17 żółtek 3 całe jajka 22 dkg cukru 20 dkg margaryny ( np. Palma ) 22 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na ciepło ( np. na prze lub malutkim ogniu ) wraz z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie już ubita ( ma mieć około 35-40 C ) zdjąć(...)ciasta możemy robić blaty biszkoptowe, krążki tortowe lub po prostu małe biszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie. Polecam ten wypróbowany przepis
Przepisy i porady kulinarnenadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. Domowe pączusie, mniam, mniam ! Składniki : 0,25 ml mleka ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około(...)mieszamy,aby nam się cukier i drożdże rozpuściły. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około
Przepisy i porady kulinarnewodzie i usunąć wypadające włoski. Następnie robimy w niewielkim naczyniu, może to być mała miseczka,kubek lub szklanka smarówkę którą będziemy malować nasze ciasta. Smarówkę robimy z całych jajek, które wybijamy do przygotowanego naczynia i rozbijamy pędzlem lub widelcem. Następnie malujemy nią nasze ciasta, robimy to delikatnie uważając, aby nie smarować blaszek na których znajdują się nasze ciasta(...)nasze np. drożdżówki miały piękny połysk i wyrazisty kolor, dodajemy do naszej smarówki żółtko oraz odrobinę cukru kryształu ( może być samo żółtko w proporcji 1 : 1 czyli 1 całe jajko i 1 żółtko ). Natomiast gdy chcemy osiągnąć matowy kolor po upieczeniu naszych ciast dodajemy 2 łyżki letniej wody na 1 całe jajko. Pędzel po skończonej pracy dokładnie myjemy
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg ciasta francuskiego ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi(...)kółeczka w środku każdego dużego kółka, za pomocą malutkiego kieliszka lub rurki o średnicy około półtora centymetra. Gotowe kółka układamy na blaszkę ( blaszki nie smarujemy tłuszczem ) jedno przy drugim. Jajko rozbijamy widelcem i smarujemy nim wszystkie kółka, a następnie posypujemy dość grubo cukrem kryształem. Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić na połówki(...)wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek poukładać na środek kwadratu, posypać łyżeczką cukru oraz szczyptą cynamonu. Wszystkie rogi kwadratów posmarować odrobiną smarówki z rozmąconego całego jajka. Następnie posklejać rogi każdego kwadratu i delikatnie przygnieść. Gotowe szlafroczki poukładać jeden obok drugiego na blaszce. Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki
Przepisy i porady kulinarne