przyjdzie do głowy. Jeśli jadacie placki z cukrem, pomińcie cebulę, czosnek, pieprz i natkę pietruszki ;) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 8-10 młodych ziemniaczków 1 jajko 1 płaska łyżka mąki 2 łyżki mleka 2 szalotki (lub pół cebuli) 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszu natki pietruszki sól, pieprz olej do smarowania 1. Ziemniaki obieramy, kroimy
My Culinary ArtSkładniki na spód: 240 mąki owsianej 1 jajko 1 żółtko 5 czubatych łyżeczek cukru pudru 150 g zimnej margaryny szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka margaryny 2 łyżki cukru Kruszonka: 100g margaryny 100g mąki (ja użyłam pszennej) 100g cukru 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki
My Culinary Artświeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość
Tajskie smakizaczęłyśmy się zastanawiać, jakie dania kojarzą się nam ze świętami Wielkanocnymi. Na jakie dania czeka się cały rok by objeść się ich podczas świąt. Odpowiedź oczywiście padła od razu: jajka w rozmaitej formie. No ale co oprócz tego? Drugim naszym skojarzeniem był mazurek. Stąd pomysł na nasz dzisiejszy przepis, a mianowicie przepyszny mazurek cytrynowy. Niezbyt trudny w wykonaniu, bardzo smakowity
Kolizje SmakówDzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest
Kolizje Smakówmałych nutellowych łakomczuszków, jak my (:)), specjalny przepis na roladę z nutella! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli
Kolizje Smakówdniu święta naszych pociech na śniadanie warto im podać coś wyjątkowego. Naszą propozycją są statki wykonane z jajek wraz z żaglami z sera lub wędliny. By zwiększyć atrakcyjnośc posiłku (jak i jego ilość) dorzuciłyśmy ośmiornice atakującą statki. Gwarantujemy, że dzieci będą zachwycone takim śniadaniem
Kolizje Smakówbardzo proste i nawet laikom w temacie tortów nie powinno sprawić trudności. Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki
Kolizje Smakówimpreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/3 szklanki
Kolizje Smakówwykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy
Kolizje Smakówdelikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych) 150g
Kolizje Smakówszklanek) 250ml wody 1 łyżka masła sól Na stolnice wysypujemy mąkę i wlewamy roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności mąki. Niektórzy dodają jeszcze jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi nie chcą się lepić. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być
Kolizje Smakówsmak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane ziemniaki wraz z białym serem mielimy przez maszynkę do mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie wykładamy ser z ziemniakami
Kolizje Smakówdania. Nie tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku! :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki
Kolizje Smaków