jajko - 22300 przepisów (strona:1018/1487)

Dietetyczna szarlotka 314

mąki (pszennej lub pełnoziarnistej) 1/2 szklanki mąki owsianej 3 łyżki mąki migdałowej 3 łyżki masła pół łyżeczki sody ½ szklanki trzcinowego cukru lub słodzik  ½ laski wanilii 2 żółtka 1 jajko jogurt naturalny (opcjonalnie) J abłka: 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody ½ laski wanilii cynamon słodzik lub cukier trzcinowy do smaku Kruszonka: 1 szklanka płatków owsianych(...)łyżka jogurtu (opcjonalnie) 1-2 łyżki słodzika Przygotowanie: Otręby blendujemy na mączkę. Mieszamy ze słodzikiem, sodą, mąkami, mąką migdałową oraz wanilię. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.   Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić możecie dodać łyżkę lub dwie jogurtu. Piekarnik nagrzewamy do 180   stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem

Mania Gotowania
Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą 174

łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru  1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku lub 1/3 szklanki espresso wiśnie lub śliwki z kompotu Krem: 250 g mascarpone 6-7 łyżek nutelli 1/3 szklanki mielonych orzechów(...)wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, kawę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Papilotki wypełnić do połowy ciastem, następnie nałożyć owoce i przykryć je reszta ciasta do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia

Mania Gotowania
Muffiny potrójnie czekoladowe 160

szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany Nigellą. Muffiny potrójnie czekoladowe Składniki: 220 g mąki  25 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12%  120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej czekolady  80 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy to przestudzenia. Czekoladę siekamy(...)małą kostkę. Mąkę i kakao przesiewamy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy śmietanę, roztrzepane jajka i masło. Wlewamy do suchych składników mokre. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, mogą pozostać grudki. Wsypujemy posiekaną czekoladę, i mieszamy. Blachę wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nakładamy ciasto do papilotek. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka

Mania Gotowania
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 156

szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej sok z ½ pomarańczy 1/4 łyżeczki    kminu rzymskiego(...)oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy prze z około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Do mięsa dodajemy jajko i bułkę tartą, wszystko dokładnie zagniatamy.   Formujemy kuleczki o średnicy około   3 cm. W dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsy na brązowy kolor z każdej strony, przez około

Mania Gotowania
Muffinki z truskawkami i kruszonką 153

brązowego cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 120 g jogurtu naturalnego, maślanki    lub kefiru   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g roztopionego masła 1 duże jajko Nadzienie: około 200 g truskawek   2 łyżki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Kruszonka: 50 g brązowego cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżek zmielonych migdałów (można zastąpić mąka) ½ szklanki płatków owsianych(...)Polecam przygotowanie kruszonki w malakserze lub roztopienie masła przed zagniataniem. Ułatwi Wam to na pewno jej przygotowanie.     Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, roztopione masło i roztrzepane jajko i ekstrakt. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, brązowy cukier, sodę, sól. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i posypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. Jeśli

Mania Gotowania
Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą 152

białą czekoladą Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1,5   szklanki borówek 100 g białej czekolady Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy. W jednym naczyniu mieszamy(...)wszystkie składniki suche oprócz cukru (mąkę, proszek, sodę, sól). Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.   Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę na babeczki wykładamy

Mania Gotowania
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 189

Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 40 g kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego masła 2 duże jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 170 ml kwaśnej śmietany 1 szklanka malin lub innych owoców Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę(...)Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut

Mania Gotowania
Puszysty omlet z porzeczką i borówką! ŚNIADANIE FIT! 609

BŁOGIE, NIEŚPIESZNE I ODPRĘŻAJĄCE NIEDZIELNE ŚNIADANIE.. ŚNIADANIE FIT! Jak już pewnie zdążyliście zauważyć lubię jeść na śniadania jajka, w różnej postaci. Dzisiaj zapraszam Was na ucztę, puszysty śmietankowy omlet z sezonowymi owocami. Rozbudzi każdego śpiocha i da wiele energii na cały dzień! SKŁADNIKI: -2 jajka ekologiczne - 2 łyżki serka śmietankowego light - 3 łyżki borówek - 2 łyżki porzeczek czerwonych Białka

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowe z wiśniami 406

wymiarach 200x110x75cm. Ciasto czekoladowe z wiśniami Składniki: 75g mąki pszennej + 25g do oprószenia wiśni 75g masła 50g czekolady mlecznej 50g cukru 50ml mleka 2 pełne łyżki kakao 1 jajko 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (6g) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 150g wydrylowanych wiśni Wykonanie: - masło, cukier i mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika - do gorącego(...)płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia - do zimnej mieszanki dodać jajko, cukier wanilinowy oraz przesiane składniki suche: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować - wiśnie odsączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać - piec w 180 stopniach przez

Smakołyki Bereniki
Pieczona limonkowa ricotta 259

zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK , polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i miksujemy aż się połączą. Masę przelewamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Pieczemy

Mienta blog
Jak wykorzystać resztki majonezu? - Bardzo Kruche ciastka z chrupiącą posypką. 221

Też tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć? Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe

Farmażony
Pizza makaronowa 361

pizza z makaronu :) Dodatki są oczywiście dowolne. Zobaczcie co ja dziś wyczarowałam ciekawego Więc czytać, oglądać i biegiem do kuchni... Próbujemy!!! :) Placek makaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego sera 1 garść szpinaku ½ cukinii 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków szynki 1 łyżka masła Wykonanie: Makaron gotujemy al dente(...)osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Szpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia, śr. ok. 26cm, wylewamy masę jajeczną, układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy szynkę , cukinię pokrojoną

Olikowa kuchnia
Parowańce, pampuchy, kluski na parze...smak moich chwil spędzonych z babcią. 264

pampuchy w trakcie wyrastania :) Składniki: 1 opakowanie drożdży 100 g  1,5 szkl. mleka  6 łyżek cukru  1 torebka cukru waniliowego 32 g  1 jajko  0,5 kg mąki  3 łyżki oleju  szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.  W rondelku podgrzewamy mleko i wsypujemy cukier.  Wkruszamy(...)drożdże i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do miski z mąką i zagniatamy.  Gdy składniki się połączą, dodajemy 3 łyżki oleju i ugniatamy ok. 10 minut.  Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki. Układamy na oprószonej mąką stolnicy

Olikowa kuchnia
Wiosenny tort porowy 260

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa Pora możemy podgotować 10 min w wodzie lub zeszklić na maśle. Ja wolę ten drugi wariant. Rozkładamy go równomiernie na upieczonym spodzie. Do śmietany dodajemy jajka

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania