czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego, jest zamówienie fontanny(...)tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać
Kulinarny karnet Christopherarozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko jadło się też i u nas bardzo często. Zabrakło tylko jajecznicy z móżdżkiem cielęcym, którą zajadłam się w dzieciństwie, ale zdaję sobie sprawę(...)dobrze dojrzałe i miękkie) 100 g brązowego cukru ( dałam połowę) 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem
Cooking for EmilyWitajcie. Dziś mam dla Was dwie wspaniałe rzeczy. Jedna to przepyszne danie jednogarnkowe a druga, to sprzęt, dzięki któremu ta potrawa została przygotowana z przyjemnością. Potrzebne
zdrowo i aktywnieWitajcie. Dziś mam dla Was dwie wspaniałe rzeczy. Jedna to przepyszne danie jednogarnkowe a druga, to sprzęt, dzięki któremu ta potrawa została przygotowana z przyjemnością. Potrzebne
Zdrowie i pysznie na talerzuokazały napis AGROTURISMO. I wysiadamy – wita nas na czarno ubrana siwa staruszka. I wręcza teściowej zawiniątko. -Concettina- jest tak jak chciałaś, wybacz, nie mam więcej, kury nie mają trawy, jajek już nie mam. Ja nie wtrącam się za bardzo. Wracamy. O nic nie pytam.I tak się dowiem. W domu zawiniątko zostaje otwarte ,a tam na jego dnie, znjadują się udka(...)suszonych pomidorów.Troche morskiej soli i wymieszaj. Wysyp ziemniaki na kurczaka. Przykryj pokrywą. Wsadz do piekarnika. Na 230 stopni, a gdy już zacznie ładnie skwierczeć zmniejsz do 200. Ja zapiekałam niecałe 2 godziny. Można więcej,ale po co? Kurczak ma być soczysty , aromatyczny, wilgotny ,a nie suchy jak deska z drzewa oliwnego! Szybciutko wyłóż na talerz, dodaj suszone pomidory
Z Kuchni Do KuchniPamiętacie chaczapuri megruli ? Przepis na ten gruziński specjał pojawił się na blogu już ponad rok temu. Tym razem chciałam Wam przedstawić jego inną wersję. Farsz jest
PatiGotujeponad miesiąca jestem posiadaczką patelni głębokiej Woll Diamond (28 cm). Uwielbiam głębokie patelnie, które pozwalają mi na przygotowanie obiadów dla całej rodziny. A ta dodatkowo pozwala na zapiekanie, pieczenie i przygotowywanie dań bez odrobiny tłuszczu (idealnych dla moich dzieci). Jedna patelnia, a tyle możliwości! Przyznam Wam szczerze, że moją recenzję mogłabym zakończyć pisząc proste dwa słowa „ZAKOCHAŁAM(...)odpinały się podczas przenoszenia patelni. Z powodzeniem zostały zarejestrowane w niemieckim Biurze Patentowym. Patelnia jest niezwykle solidnie wykonana, elegancka i co ciekawe można w niej piec i zapiekać różne dania. Patelnia jest żaroodporna (do 250 stopni) . Przed włożeniem do piekarnika wystarczy odpiąć rączkę, a później w prosty sposób ją zapiąć i ułatwić sobie wyciąganie dania z piekarnika. Przyznam
Słodkie okruszkiPyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupełnie niezaplanowana tygodniowa cisza na blogu popsuła mi kilka planów. No ale cóż - czasem trzeba po prostu brać to, co życie przynosi, i zamiast iść pod
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKogoś? Pakujecie do pracy, na drogę? Zjadacie rano czy cichaczem późno w nocy? Ser, szynka, pomidor. To był mój ulubiony zestaw na szkolne wycieczki w podstawówce. Jajko na twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe. Nie dla mnie. Dla Joasi, która aż do matury woziła dla mnie bułki z mielonką(...)lodów. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MORELOWE Z TYMIANKIEM Morele i tymianek to para idealna. Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie nadrobić. Ja dodaję tymianek do zapiekanych moreli, konfitur morelowych i morelowej wersji tarty tatin. W lodach smakuje wyjątkowo. 8-10 dojrzałych moreli 300 g mleko kondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki garść świeżych listków
KUCHARNIAsmaż kilka minut – do momentu aż będą miękkie. Dodaj jajka, całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj także połowę szczypiorku. Całość wymieszaj i smaż do momentu aż jajka się zetną. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem. Smacznego! Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego(...)miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj. Muszle nadziej. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki
Moja pasja smakuPróbowałam. Nie myślcie, że traktowałam tę patelnię jak jajo... O nie, ona przeszła w moich dłoniach prawdziwą szkołę przetrwania. Kroiłam na niej zapiekankę nożem z ostrym czubkiem, drapałam widelcem jajko podczas smażenia (jakby było to konieczne), próbowałam sprawdzić, czy może jednak zostanie głęboka rysa, ale nie. Patelnia wciąż jest w stanie celującym. Często jest tak, że producenci obiecują odporność(...)frittatę, placuszki z dyni, i byłam zaskoczona tym, jak długo jeszcze po wyłączeniu palnika, patelnia trzymała wysoką temperaturę, wręcz całość jeszcze dłuższą chwilę skwierczała. No i ta możliwość zapiekania w piekarniku do 250 stopni - zarówno z pokrywką, jak i bez. REWELACJA. Oszczędność. Ułatwienie i usprawnienie życia. Komfort odpięcia rączki to także fajna rzecz przy utrzymaniu porządku w szafkach
Poezja Smaków - blog kulinarnyMuszę przyznać, że zmiana firmy sprawującej pieczę nad naszymi posiłkami podczas pobytu w internacie, była znakomitym pomysłem. Zamiast ludzi, którym niechcenie wylewa się z oczu, którzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje nawyki żywieniowe można podzielić na to co przed. I na to co nastało po... Gizmolu.Wcześniej nie zwracałam większej uwagi jak, gdzie i kiedy jem
bastalenaJakiś czas temu oburzony ANONIMOWY zarzucił mi brak kulinarnej wiedzy. Że niby nie wiem z czego się oryginalne kisz lotaryński robi. Ponadto dowiedziałam się, że karmienie
bastalena