dietetyczne. Postanowiłam sama zmielić mięso bo lubię łączyć rożne gatunki. Można oczywiście wykorzystać mięso gotowe mielone. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 20 dkg mięsa od szynki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli(...)czerwonej i zielonej 1 papryka żółta 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie natka pietruszki. olej Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki które obtaczam w mące. Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule
wesoła kuchniarazem postanowiłem troszeczkę urozmaicić i jajecznicę zapiec w formie do muffinek. Jak wyszło - oceńcie sami, a jak smakuje ... wybornie.Składniki na ok 10 szt. 5 jajek 1/4 cebuli kawałek kiełbasy lub szynki 2 pomidorki szczypiorek 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego 30-40 dkg sera żółtego - starty na grube wiórki Przygotowanie:Cebula, kiełbaskę, pomidorki kroimy w kosteczkę ( cebulę
Mechanik w kuchnichipsem z szynki parmeńskiej. Porcja dla 2 osób: MAKARON: SOS DYNIOWY: DODATKOWO: 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej 1/2 kg dyni Hokkaido 1/4 kalafiora 2 jajka 1 łyżka masła klarowanego 1 duży plaster szynki parmeńskiej 1 łyżki oliwy z oliwek 1 cebulka dymka gałązka rozmarynu 1 łyżki zimnej wody 50 g sera lazura złocistego 1/2 łyżeczki soli 100 ml śmietanki(...)sól pieprz MAKARON: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kolejno po 1 jajku mieszając, następnie dolewamy oliwę, wodę i solimy. Łączymy ze sobą składniki, po czym wyrabiamy ciasto na stolnicy. Wałkujemy na cienkie placki i zostawiamy do wyschnięcia. Dzięki temu makaron będzie bardziej elastyczny i miękki. Kroimy w dowolny kształt i rozkładamy, aby się nie posklejał. SOS: Oczyszczoną
Kuchnia od dwojgabazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 150 g groszku z puszki 100 g szynki 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli zielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść rzeżuchy sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki(...)oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać oliwy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko, poza rzeżuchą i jajkami przepiórczymi włożyć do miski, dodać sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą i połówkami jajek. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta
Stare Garykonserwowej w plastrach, majonezu oraz czosnku. Ilość wg. uznania. Ser żółty ścieram na tarce, dodaję ząbek czosnku oraz majonez. Całość mieszam. Tak przygotowany ser zawijam w szynkę. Jaja faszerowane. Przepisów na jajka faszerowane jest chyba tyle, ile mamy kucharek. Wystarczy obrać jajeczko, wybrać z niego żółtko do którego dodajemy jakiś ulubiony składnik, majonez, chrzan, ketchup w zależności od gustu
Pani domowamielonych z pieczarkami. Do kotletów użyłam soli himalajskiej Swojskiej Piwniczki , zainteresowanych ekologicznymi produktami zapraszam do https://swojskapiwniczka.pl/ Składniki na kotlety: 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 1 duża cebula 2 jajka 2 namoczone w wodzie kajzerki pieprz i sól do smaku Farsz: 12 pieczarek pieprz do smaku sól himalajska Swojska Piwniczka do smaku 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chilimrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie
Fabryka pomysłówSkładniki: 2 jajka kawałek cukinii 10 dkg szynki 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki pasty curry Proeco 3-4 łyżki mąki graham sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę, cukinię i szynkę pokroić w kostkę. … Czytaj dalej Omlet z szynką i cukinią
czarrna od kuchnitego też powodu staram się robić potrawy mało skomplikowane. Może i Wam przepis się przyda a potrawa przypadnie do gustu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego z szynki ( można zastąpić innym ) 2 jajka 100 ml mleka Ok. ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 marchewki Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 mała cebula Pęczek koperku 150 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki
Smaki Ewymortadelą to już zupełnie inna bajka. Naprawdę fajna, ostra i pikantna. Oczywiście jeżeli naprawdę mocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką. 300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Mortadele kroimy w paski, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę
Jadło i czytadłowrzucić [20] pół [21] uważajcie [22] ja [23] jedną małą [24] było tak ostre [25] nie wiedziałem [26] jest [27] kilka [28] blendera [29] gotowe [30] szynki [31] sera [32] ugotowane jajko
Chop w kuchniciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą. składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np Parmezan , szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej
Stare Garyskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek
Domowy Smak Jedzeniaczerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie po moczeniu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Chleb tostowy, pesto*, szynka, bekon lub boczek wędzony, jajka, masło Na maśle podsmażyć wędlinę z obu stron na rumiano. Na maśle usmażyć jajka. W tosterze opiec tosty. Posmarować z jednej strony pesto. Ułożyć na nich podsmażoną wędlinę. Na wędlinie położyć jajko. *ja użyłam pesto ze szczypiorku czosnkowego , może być również pesto z czosnku niedźwiedziego lub inne. zastawa
królestwo garówkilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,Udko z kurczaka obrać ze skóry i drobno pokroić, dodać posiekane jajka i pokrojoną w kostkę szynkę, dodać zioła, majonez i przyprawy. Wymieszać i podawać na ulubionym pieczywie. Smacznego
Gosia gotujeSzybka, zdrowa sałatka. Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy
NA MOIM TALERZUzobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki szynki 200g śmietany 18%2 jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy(...)chodzi o przeniknięcie się smaków. Cukinia nie powinna się rozpadać. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zioła, sól i pieprz i mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą śmietanę, jajka i pokrojne w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę
W kuchni wieczoremzupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem jajka i pokrojonej w paski szynki
Walijskie Pichceniemięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w drobne plasterki.Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wodyi dusimy do miękkości.Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkęi przyprawiamy solą
Moje Kuchenne Rewelacjeprzyjaciółmi brać udział w piknikach. Zabierają ze sobą potrawy, które można wygodnie zjeść na dworze. Może to być Torta Pasqualina, czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski
Chilli Czosnek i Oliwa