Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na
Codziennik KuchennyBezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami(...)Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light (w szklaneczkach) z kawałeczkami brzoskwiń
Słodkie okruszkicoś genialnego. Uwielbiam do jajecznicy dodawać właśnie te składniki co tu - ale wtedy spędzam nad nią około 20 minut. W tym przypadku zajmuje mi to tyle co smażenie zwykłego jajka. Jest to naprawdę fajna rzecz dla tych, którzy rano chcą zjeść smaczne, ciepłe i pachnące śniadanie. Smalec może w lodówce stać długo, zamknięty w słoiczku spokojnie nawet miesiąc. Najpewniejszy(...)przetopić. Kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!). Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić. Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyNamoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie(...)kuchni polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów, po smaki. Zmieniając przyprawy i dodatki (możemy dodać pieczarki, ser żółty, topiony…) za każdym razem otrzymamy inne, pyszne danie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety mielone wieprzowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoogórek i kukurydza. Całość świetnie smakuje. Inne nasze przepisy z bulgur: Kasza z tofu i szpinakiem Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Sałatka z kaszy bulgur z warzywami , składniki na 2 porcje: 50 g kaszy bulgur ½ dojrzałego awokado, pokrojone w kostkę i skropione sokiem(...)woreczku, ugotowałam i wykorzystałam połowę do tej sałatki. Kaszę studzimy po ugotowaniu. Do miski przekładamy kaszę, drobno pokrojonego pomidora i ogórka, awokado, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, można dodać także jajka na twardo pokrojone w kostkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy majonez. Posypujemy siekanym szczypiorkiem, dekorujemy koperkiem i sałatka jest gotowa. Dodatkowo doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWykonanie Wlewam wode do dużego garnka ( ja mam 5 litowy) ok 3 litrów . Dodaje 1/2 łyżki soli i kłade do gotowania . Do miski wsypuje przesianą mąkę ,wbijam jajka,wlewam 2 szklanki mleka , przyprawiam i miksuje . Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaje ,szklankę wody , w dalszym ciągu miksuję , Tu trzeba troche na wyczucie ,Ciasto musi być gęste ale nie twarde(...)wodzie. Zamieszam i gotuję aż wypłyną . tak wyglądają po wyjęciu z wody Skladniki na sos 1 filet z kurczaka 1 papryka ( tu jest zielona) 1 duza cebula 10 małych pieczarek ( można więcej,lub mniej) oliwa do smażenia sół pieprz do smaku 1/2 łyzeczki bazylii ( może być inne zioło nieraz daje majeranek) Wykonanie Warzywa myję i osuszam Paprykę rozcinam i czyszcż
Eli Gotowaniejest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył(...)Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :)Składniki:średnia pierś z kurczaka,masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki przecieru pomidorowegook. 10 pieczarekświeże oregano lub suszonesól, pieprz2 ząbki czosnku100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda1 czerwona cebulaolej do smażeniaFarsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oregano. Dokładnie(...)ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia.brzegi ciasta dociskamy widelcem Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju pieroga, ponieważ rodzinka
Bon Appetit MałgorzatyW naszej rodzinie zawsze celebrowaliśmy niedzielne śniadania, które często były jednym z dwóch wspólnych posiłków w tygodniu. Teraz rodzina rozpierzchła się po świecie, więc tylko kilka
Przepisy Aleksandrymozzarella zetrzeć na największych oczkach tarki. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę. Jajka rozbełtać widelcem w wysokim naczyniu. Dodać do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać do gładkiej konsystencji. Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód(...)niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo serów ci w tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę
Grunt to przepis!tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek(...)obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy
Kulinarny karnet Christopheraosuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a w środku cudownie soczyste. Tego samego dnia smażyłam również pieczarki oraz fasolkę szparagową. W tym przypadku ciasto było znacznie rzadsze. Jak sprawdzić czy olej jest wystarczająco zagrzany? Wystarczy wlać odrobinę ciasta: przy około 160 stopniach - ciasto spadnie(...)Natomiast do tłustych ryb i owoców morza lepsze jest ciasto gęstsze. Jakie ciasto? Ciasto można przygotować na wiele sposobów. Różne proporcje, różne rodzaje mąk oraz dodatek żółtka czy całego jajka. Mąkę pszenną można zmieszać z mąką (lub skrobią) kukurydzianą. Spotkałam się również z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko zależy od upodobania. Każdy kucharz ma swoje ulubione, czasem różne do różnych
Codzienna kuchnia niecodziennapatelni, obsmażyć na nim mięso aż się zrumieni. Przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, a do niej dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażyć i przełożyć do garnka z mięsem. Całość podlać bulionem (rosołem lub wodą), posolić i gotować do miękkości na wolnym ogniu. (Na patelnię wlewamy trochę płynu i zagotowujemy(...)każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi.Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.Kluski kładzione (ilość na 1 porcję):1 jajko,4 łyżki mąki,szczypta soli.Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną
Codzienna kuchnia niecodziennaDzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać
Smaczne Zdrowesłodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę przepłukujemy jeśli jest zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki, por kroimy w kostkę, a seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy składniki. Przesmażamy lekko i podlewamy nieco(...)krokiety zawsze naleśniki smażymy z jednej strony mocniej. Naleśniki faszerujemy pamiętając, że jaśniejsza strona ma być na zewnątrz. Zwijamy jak klasyczne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na patelnię lekko zwilżoną oliwą i opiekamy z każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy
vegetanieodkrycie. Danie wegetariańskie. Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty. Przepis: szklanka kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 4 średnie ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia, mięta, sól, pieprz Kaszę i ziemniaki ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć(...)domu nie podawałam ryb z kaszą. Jakoś mi nie "grało" Ale na warsztatach dowiedziałam się jak połączyć rybę z kaszą! Wyśmienite danie z chipsami z jarmużu. Faszerowaliśmy też pieczarki kaszą gryczaną. Pyszne, warte powtórzenia:) W kuchni panowała wspaniała atmosfera. Aż żal było się żegnać. Gotowałam ze wspaniałą ekipą. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy. Serdecznie dziękuję
AZgotuj!