jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:69/207)

Rolada drożdżowa z lodówki 154

Przepis pochodzi z dawnych czasów powojennych. Moja babcia taką roladę piecze zawsze na Święta Wielkanocne. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Margaryna ½ kostki Cukier ½ szklanki Cukier waniliowy 1 szt. Jajka 3 szt. Drożdże 3 dag Mleko ½ szklanki Szczypta soli Nutella Wykonanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi

Tradycyjna Kuchnia
Babka 3 smakowa 296

obiecany przepis na naszą tegoroczną wielkanocną babę. Przepis zaczerpnięty ze strony czas dzieci Składniki: 25 dag margaryny, 6 jajek, 1 ½ szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, 1 łyżka kakao, 2 łyżki maku, aromat waniliowy Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą

Państwo Wojtczuk gotują
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 241

Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka Wielkanocna 42432

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez tej sałatki - przepis "ukradłam" od mojej Babci :) Jeżeli szukasz więc pomysłu na śniadanie wielkanocne dla całej rodziny to właśnie ta sałatka będzie idealnym wyborem. Składniki: 5 jajek 3/4 puszki kukurydzy 1 mała cebula (najlepiej czerwona) 1/3 pora ok. 120 dag twardego żółtego sera 1/2 pęczka rzodkiewki (5 szt.) 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Przygotowanie

Alutka-Gotuje
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 148

Jakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne

Szybko Tanio Smacznie
Babka na oleju 176

Prosta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza.   Składniki: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru

Cukiernia Pychotki
Koszyczek wielkanocny 207

Pieczony koszyczek wielkanocny... Potrzebne będą: 25 g drożdży pół szklanki wody pół szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 4 szklanki mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Mleko połączyć z wodą lekko podgrzać, odebrać 3 łyżki i w nich rozmieszać drożdże. Odstawić. Do miski wbijamy jajko dodajemy resztę mleka z wodą, oliwę, sól, cukier

Pelusiowa Kuchnia
10 słodkości idealnych na Wielkanoc 531

łatwych do przygotowania, a niektóre wymagają lekkiej wprawy bądź są czasochłonne :) Najbardziej polecam przygotować tęczowe jajeczka , ponieważ pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.  (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) 1. Czekoladowe jajka z masą twarogową i brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków

Ugotować
Jajko faszerowane galaretką z dodatkiem szynki i koperku 244

przepis pochodzi z ubiegłego roku, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :) Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki

Kuchenne zapiski Edyty
Galareta drobiowa w kształcie jajek 201

Pomysł na taki sposób podania galarety zaczerpnęłam   TU . Do przygotowanie tego dania długo się szykowałam, aż w końcu Święta Wielkanocne sprawiły,że  powstało to tradycyjne danie w nowej odsłonie. Galareta w skorupkach jajek, to naprawdę  doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie  popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka ze świeżego kalafiora 500

Dzisiejsza sałatka może być wykorzystana na Wielkanocnym stole, jest lekka, świeża i bardzo dobra. Idealnie skomponuje się zarówno z jajkami, jak i pieczonymi mięsami. Kalafior to warzywo kapustne, najczęściej spożywane po ugotowaniu (ja natomiast użyłam surowego), które zawiera sulforafan- substancję zapobiegającą nowotworom oraz wstrzymująca rozwój komórek rakowych. Ponad to spowalnia proces starzenia się skóry dzięki antyoksydantom, witaminom

Życie na widelcu
Prosta Babka na Oleju Siostry Anastazji 346

wilgotna i puszysta, dwukolorowa babka z dodatkiem oleju. Babeczka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i idealna zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Prosta Babka na Oleju Siostry Anastazji - Składniki: 4 jajka 150 g mąki 175 g cukru 125 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier puder (do posypania)  Prosta Babka

Słodka Strona
Wielkanocny sernik gotowany 237

Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej  "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta 3 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy

Salonik smaków
Babka drożdżowa z kawałkami czekolady. 168

Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :)   Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania

Symfonia smakowa
Jajka faszerowane z tuńczykiem 217

Dziś kolejna wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie. Wiadomo, że nie może się ono obyć bez jajek. Tym razem będą to jajka faszerowane z  tuńczykiem. Pasta do faszerowania jest bardzo łatwa do zrobienia, więc można spokojnie do jej przygotowania zatrudnić dzieci. Niech też mają swój wkład w święta. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane

Kulinarne przygody Gatity
Sernik Latte 408

jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest  puszysty. Polecam dla kawoszy i nie tylko. Co prawda sernik przygotowywałam na ubiegłoroczne Święta wielkanocne (stąd tak ubogie zdjęcie), jednakże liczy się smak.  I masa serowa: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku) 100 ml śmietanki

VioletoweKucharzenie
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 241

Jakie przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne

Szybko Tanio Smacznie
DUUUŻO RZODKIEWKI 188

rzodkiewek. Może i Wy wpiszecie rzodkiewki na przyszłoroczną listę koniecznych zakupów wielkanocnych? Polecam!  Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.  SKŁADNIKI 4-5 pęczków rzodkiewek 3-4 ugotowane na twardo jajka mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany 3-4 łyżki musztardy 4-5 czubatych łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Rzodkiewki ścieram w malakserze

KUCHARNIA
Babka migdałowo-czekoladowa 174

kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady."Składniki:3 jajka100 g cukru1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju1 łyżka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g mąki50 g migdałów50 g czekoladySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Jaja faszerowane Pastą z Awokado 247

Jaja faszerowane pastą z awokado z dodatkiem szczypiorku, czosnku to idealna propozycja na wielkanocny stół lub jako np. przekąska na przyjęcia. Awokado świetnie komponuje się z jajkami tworząc smaczną i pięknie prezentującą się przystawkę.Jaja faszerowane Pastą z Awokado - Składniki: (na ok. 10 połówek jaj)5 jajekawokado (dojrzałe)2 łyżki świeżego szczypiorku2 nieduże ząbki czosnkusok z połowy cytrynyłyżka majonezupieprzsólJaja faszerowane

Słodka Strona
Roladki schabowe z bakłażanem 214

świętach mamy zapewne dosyć wielkanocnego jedzenia :) Ja chyba jako jedyna nie dodałam ani jednego przepisu świątecznego... Czy jajka faszerowane, babki lub mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup

Olikowa kuchnia
SAŁATKA POROWA Z SZYNKĄ NA KRAKERSACH 365

sałatka z rybą, ale zauważyłam, że wymyślona przeze mnie wersja z pieczarkami również robi furorę ( klik ) 😉 Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych powstała kolejna moja autorska wersja sałatki na krakersach... z porem i szynką oraz serem żółtym i jajkami, które pozostają bez zmian, tak jak w poprzednich wariantach. Tym razem moja sałatka jest mniej kaloryczna, a to za sprawą nowego

Kuchnia MagdaLeny
Domowy majonez 213

przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej

Kulinarny Pamiętnik