święta Wielkanocne prym wiodą jajka... Szczerze mówiąc to nie jestem fankom jaj, ale połączenie z sosem tatarskim bardzo odpowiada moim kubkom smakowym. Poza tym sos pasuje również do wędlin oraz różnego rodzaju pieczeni. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole! Sos tatarski jest bardzo wyrazisty, więc doskonale łączy się z napojami alkoholowymi😊 Do sosu możemy użyć dowolne grzybki marynowane
kulinarne odsłony patiwielkanocnym stole obok jajek i szynki króluje biała kiełbasa. U nas bywa domowa, bez zbędnych dodatków, tylko mięso i naturalne przyprawy, taka jest najlepsza. Nie ma dla nas odpowiedniej białej kiełbasy w sklepach..., dlatego od kilku lat przygotowujemy swoją własną, taką jaka odpowiada nam najbardziej, no niestety zmanierowane mamy gusta, nic już na to nie poradzę, rozpuściłam ich totalnie... Wspólne
Smaczne ZdrowePlanując wielkanocne menu zakładam, że podam sprawdzone, tradycyjne dania, ale staram się też co roku zrobić coś innego i zaskakującego. W tym roku postanowiłam zaserwować na
Smaczna Pyzaokresie wielkanocnym jemy dużo jajek i staram się je jakoś urozmaicać. Tym razem zrobiłam w sosie na bazie majonezu i śmietany z warzywami. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 7 rzodkiewek kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 3 łyżki majonezu Folwark 1 łyżka śmietany 18% gęstej sól pieprz kiełki brokuła ale-raj Przygotowanie: Ogórek
Ala piecze i gotujeKolejna ciekawa propozycja na babkę wielkanocną :) Składniki: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki słodkiej śmietanki 3 dag drożdży ¼ szklanki mleka 40 dag mąki ½ kostki masła 1 cytryna tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić w ciepłe miejsce
Tradycyjna Kuchniajest babka cytrynowa z ricottą? Pachnąca i mocno cytrynowa. Dzięki serkowi ricotta, delikatna. Poza tym jest łatwa do zrobienia. Idealna do upieczenia na ostatnią chwilę oraz na Święta Wielkanocne. Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju skórka otarta z 1 cytryny 250 g serka ricotta 250 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka
Smak mojego domuzjedliśmy prawie wszystkie w ciągu kilku minut. Przeżyła jedna - została zjedzona następnego dnia rano. Była równie pyszna, aczkolwiek czekolada nie była już płynna. Do wykonania użyłam formy wielkanocnej w kształcie jajek - kupiłam ją parę dni temu w Kauflandzie za 7,50zł. Możecie użyć formy na muffinki lub upiec je bez foremek - będą bardziej płaskie, ale nie wpłynie
Gotowanie i blogowaniechwilę, a czego jak czego ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj proponuję wam pyszną czekoladową babkę z piękną błyszczącą czekoladową polewą, udekorowaną jak na Wielkanocną babę przystało jajkami. ciasto : 250 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g masła
Polska Zupateż mała babeczka to nieodłączny element świątecznego stołu lub koszyczka. Z tym przepisem z pewnością wszystko wyjdzie znakomicie a przepis zostanie u Was na dłużej ;) Zapraszam! Babka wielkanocna Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 3/4 szklanki cukru aromat lub startą skórkę z cytryny Przygotowanie: Całe jajka ubić
Tagebuch po polskuZbliżają się Święta Wielkanocne a na stołach wówczas królują jajka. Ja chyba lubię je pod każdą postacią, na miękko, na twardo, faszerowane, czy też z samym majonezem lub z dodatkiem kawioru. Dzisiaj proponuję jajka z tuńczykiem nie tylko na święta ale również na zwykły dzień. Składniki: Dowolna ilość jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk z puszki w sosie własnym Ogórki konserwowe
Smaki EwyBabka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok i skórka otarta z jednej cytryny 1 duży aromat cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno,ucierając
Bajeczna KuchniaKochani, składam Wam najserdeczniejsze życzenia radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, wielkanocnych pyszności w rodzinnym gronie. Wiosny w sercu i pogody ducha :) Edyta
Kuchenne zapiski Edytyzdjęcie z internetu) Moi Kochani Czytelnicy :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Wielkanocnych, smacznego barszczu, jajek i wszystkich słodkości a także bardzo mokrego Śmigusa Dyngusa i WIOSNY ciepłej i słonecznej! Tego z całego serducha życzy Wam Wasza BLONDYNKA
Blondynka GotujeKolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej. Szynka z delikatnym chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety? Składniki : *12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki chrzanu * 3 łyżki majonezu * opakowanie żelatyny na 2 litry
Magiczne Życie MartyFaszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe
Pink EnvelopeŚwiętami Wielkanocy i zaklęte jest w lampce od wina. Taka sałatka wspaniale ozdobi wielkanocny stół jak i będzie smacznym i zdrowym dodatkiem który polecam dla młodszych uczestników śniadania wielkanocnego :). Małe przepiórcza jajka pełne wartości odżywczych wraz z rzodkiewką, kukurydzą, tuńczykiem, roszponką, rzeżuchą i szczypiorkowym majonezem zasmakują każdemu! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 5 przepiórczych jajek
Kuchnia PROzdrowotnaPrzepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany. Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy SKŁADNIKI: jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 1 szkl cukier - 4 łyżki mleko - 1/2 szkl migdały tarte - 4 łyżki aromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Kuchnia Danusikwas foliowy, witaminy B1, B2 czy też witaminę C i bardzo pożyteczny kwas krzemowy. Polecam sałatkę szczególnie na kolację ze względu na mocny intensywny smak jak również na wielkanocne śniadanie z jajkiem na twardo. Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100-150g Kiełbasy drobiowej wysokiej jakości Mały pęczek szczypiorku 50g ugotowanego ryżu Basmanti
Kuchnia PROzdrowotnaW dzień Święta Wielkanocnegożyczę Wam jajka smacznego,Świąt pogodnych i radosnychoraz tchnienia wiosny!Wesołych Świąt !!!
Ewa w kuchnipuszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
Praktyczna plwielkanocne. Zazwyczaj są to niskie ciasta, które wypieka się w różnych kształtach i najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany
Kuchnia MagdaLenyZimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 3 jajka 300g szynki konserwowej 150g zielonego groszku (może być mrożony) 140g ugotowanej marchewki 150g kukurydzy konserwowej 8 łyżeczek żelatyny 1200ml bulionu drobiowego 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: 1. Koperkowa
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj chciałabym Wam zaproponować pomysły na faszerowane jajka, sałatki i przystawki w wielkanocnym klimacie. Może któryś z przepisów Was zainspiruje... Jajka w sosie tatarskim Jajka faszerowane musem z łososia Jajka w szynce parmeńskiej Jajka z wędzonym pstrągiem Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów Jajka z tatarem z polędwicy łososiowej Jajka z chrzanową pastą z kurczaka Jajka
Czerwień i błękitWesołego Alleluja, niech się jajko w brzuszkach kula... Wszystkiego najlepszego w dni Wielkanocne, czasu(...)spędzonego w rodzinnej atmosferze, odłączonych komórek i laptopów, wylogowania się z fejsa i istagrama;) Zanim na święta wyłączę komputer podrzucam Wam bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry. PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula
Pyry na Gazjajka faszerowane. Tym razem z... wędzoną makrelą. A że od dawna wiadomo, że jajka fajnie łączą się z wędzonymi rybami to nie mogło się nie udać. Takie jajka dobrze sprawdzą się na wielkanocnym stole, albo jako postna przystawka. Składniki: 8 jajek 1 wędzona makrela 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać
Pasja Smakuczekam na ten niewielki dodatek do świątecznych potraw. Kiedyś pojawił się na naszym stole jako kulinarny eksperyment i od tego czasu nie ma bez niego wielkanocnego śniadania :D Faktem jest, że przecieranie jajek przez sitka wymaga odrobiny więcej czasu i nie jest to ciekawy etap przygotowywania sosu, ale gdy tylko uda Wam się przez niego przebrnąć, reszta pójdzie(...)łatwiej! :D A jestem przekonana, że będą następne razy, jak u mnie! :) Zapewniam jednak, że więcej, jak 20min przyrządzanie tego sosu nie zajmie :) Do jajek, kiełbas i wędlin. Prze-py-szny! Polski sos wielkanocny Potrzebujesz : 250ml śmietany 3 jaja ugotowane na twardo 3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku 1 łyżka stołowa posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu ( lub więcej, jeśli wolisz bardziej
Kuchnia w Słońcu Skąpana