posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włączyć piekarnik na 180 ° C Masło i cukier ze szczyptą soli utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo po jednym jajku, ciągle intensywnie miksując. Dodać skórkę cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego(...)formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Z ulotki dołączonej do foremki Tchibo. Przepisy na wielkanocne babki i babeczki Inne przepisy na cytrusowe babki
Rodzinka w kuchniBabki można piec przez cały rok chociaż największym powodzeniem cieszą się w Święta Wielkanocne. Ja w tym roku upiekłam babkę z gotowanymi całymi cytrynami. Dodając do ciasta sok czy skórkę z cytryny nigdy nie uzyskamy takiego smaku i aromatu jak z tych cytryn. Babka jest bardzo aromatyczna z mocno wyczuwalną nutą cytryny. Składniki: 300 g mąki pszennej(...)krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią 250 g masło ekstra łowickie 8 jajek 2 cytryny sok z 1 cytryny Lukier: 4-5 łyżek soku z cytryny 1,5 do 2 szkl cukru pudru Przygotowanie: Cytryny umyć, sparzyć i w całości ugotować do miękkości. Gotujemy około 30 minut
Ala piecze i gotujeWielkanoc tuż, tuż, więc pora przygotowywać wielkanocne przysmaki. My postanowiliśmy przygotować pyszny drożdżowy chlebek z rodzynkami, marcepanem, posypany prażonymi migdałami. Jest to połączenie domowej drożdżówki ze składnikami które kojarzą nam się jednoznacznie ze świętami. Zapraszamy do wypróbowania i cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią. Przepis Składniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych(...)drożdży 200 ml mleka skórka z jednej cytryny 100 g masła pół łyżeczki soli jajko 100 g rodzynek 200 g masy marcepanowej 100 g cukru pudru 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Wsypujemy mąkę do miski, i robimy w mące wgłębienie, taki dołek. Wsypujemy w ten dołek cukier, a następnie pokruszoną kostkę drożdży. Podgrzewamy połowę mleka (100 ml) i zalewamy cukier
KasiaiKrzysiu.plmojprzepisna.pl | Babeczki do koszyczka Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Również na moim blogu będzie coraz więcej wielkanocnych przepisów. Dziś zapraszam na delikatne babeczki z lekką nutą cytrynową, idealne do koszyczka ze święconką lub do dekoracji świątecznego stołu. Wykonanie babeczek jest banalnie proste, nie zajmie wam więcej niż 10 min. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki(...)mini babeczek (o pojemności 50 ml): 125 gr śmietany 18% 75 gr roztopionego masła skórka otarta z 2 cytryn (cytryny najpierw wyszorować i sparzyć) 2 jajka rozmiar L 2 czubate łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 gr mąki szczypta soli Foremki na babeczki wysmarować masłem, wysypać mąką. Uwaga: Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – dzięki
moj przepis naWitamyDawno nas tu nie było, ale załatwialiśmy sprawy związane z tym aby Ada mogła się do mnie przeprowadzić (do Holandii). Dlatego już po rodzinnych świętach Wielkanocnych w rodzinnej atmosferze, jedziemy razem do Holandii budować naszą nową, wspólną przyszłość.Dziś chcemy Wam pokazać jak szybko i prosto można przyrządzić coś szybkiego bez użycia piekarnika. Potrzebna będzie nam jedynie mikrofala. Postanowiliśmy(...)prosty przepis na babeczki z mikrofali.Składniki : 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, parę kropel ekstraktu waniliowego, 1 jajko, 3 łyżki mleka Wszystkie produkty dokładnie z mieszamy. Wlewamy do polowy wysokości filiżanki, czy foremki do mufinek, w moim przypadku są to sylikonowe foremki.Gotowe foremki wkładamy do mikrofali
cookplTorcik sałatkowy-Sałatka z tuńczyka na krakersach, idealna na wszelakie okazje. Wygląda świetnie i doskonale smakuje! Polecam, jest przepyszna, musicie jej skosztować ! W
Takie tam pichceniebłyskawicznie i co najistotniejsze, zasmakował nam bardziej niż tradycyjny, pieczony sernik. Sernik gotowany jest bardzo delikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Polecam bardzo gorąco nie tylko na wielkanocny stół. Można oczywiście przygotować go na własnoręcznie upieczonym kruchym spodzie. Ja tym razem wykorzystałam kupne maślane ciacha tak, by cały sernik był bez pieczenia. U mnie w tortownicy, o śr. 25cm(...)ciasta, u mnie ok.150g) - 1kg dwukrotnie mielonego twarogu lub 1,100g sera b.gęstego (u mnie Mój Ulubiony Wieluń, stąd taka ilość 2x450g+200g) - 250g masła - 4 jajka (dałam 5 mniejszych) - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka cukru, u mnie po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego
Smaczne ZdroweWyczekiwane od tygodni święta właśnie nadechodzą, a wraz z nimi finał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny
WiszniówkaCzekoladowe, lekko słodkie jajeczka z masą twarogową i brzoskwinią. Wbrew pozorom przygotowanie czekoladowych jajeczek nie jest skomplikowane, a niestety czasochłonne. Poniższe jajeczka to przekąska na słodko idealna na wielkanocny stół :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje: czekoladowe jajeczka* 4 wydmuszki 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) biała masa** 125 g twarogu sernikowego 50 g śmietany 30% 1 łyżka cukru(...)brzoskwinia z puszki (2 połówki) Wydmuszki umyć, wyparzyć i osuszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do wydmuszek. Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni jajka. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotować masę twarogową: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z niewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym oraz cukrem z wanilią
Ugotowaćskładniki: 2 jaja 2 łyżki domowego chrzanu 1 jabłko 1 twardy ogórek kiszony 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g smalcu ze skwarkami 250-300 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g
zielonacukinkamnie sezon na pierniki rozpoczął się już na początku grudnia i ciągle trwa :) Tak jak przy wielkanocnych mazurkach umawiamy się z rodziną i przyjaciółmi na wspólne pieczenie i lukrowanie. Dziś pierniki na kubek - możecie je zrobić przy pomocy foremek lub po prostu wyciąć nożem mały kawałek surowego pierniczka przed włożeniem do piekarnika.Składniki na pierniki:(około 5 dużych blaszek gwiazdek(...)Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia.Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy na stole na cienki placek - kilka milimetrów grubości. W razie potrzeby możemy podsypać sobie na spód mąkę. Wykrawamy pierniczki
Ciastkozercylekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 2 cytryny (skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej(...)zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta
Blondynka Gotujepropozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat(...)Składniki na prostokątną klasyczną blaszkę ciasto 250 g mąki pszennej 130-140 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 2 jajka nadzienie 1 słoiczek konfitury morelowej garść migdałów garść orzechów włoskich garść nerkowców garść orzechów laskowych garść rodzynek, żurawiny, suszonej moreli moczonych w alkoholu polewa czekoladowa 150 g czekolady 70% kakao
Raj dla Podniebieniadzisiaj, a właściwie od wczorajszego południa, mam ferie wielkanocne. Bardzo mnie to cieszy - ale czy jest ktoś, kto nie cieszy się z urlopu? Jak pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam moją szkołę, jednak spanie nieco dłużej i odrobina więcej czasu, szczególnie przed nadchodzącymi Świętami, z pewnością się przyda. Ostatnio bowiem nie tylko nie za bardzo mam kiedy piec, ale brakuje również czasu(...)amaretto. No i wyglądają prześlicznie. Czy można chcieć od ciasteczek czegoś więcej...? Kawowe ślimaczki z amaretto Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 300 g mąki pszennej dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka amaretto 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanoc! Choć u mojej Babci często występowała po prostu do niedzielnej kawy. Jeśli szukacie inspiracji na inne wielkanocne wypieki, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na wielkanocne babeczki. Moje ulubione to babeczki z pysznym kremem czekoladowym ozdobione pastelowymi czekoladowymi pisankami , pięknie prezentują się też babeczki z kurczaczkami z domowej masy cukrowej i babeczki z zajączkami (super propozycja(...)także pomysły na mazurki: tradycyjne, jak np. czekoladowy lub z kajmakiem i takie, które robiło się u mnie w domu, wyglądające jak małe torciki: malinowy i czekoladowy . Składniki: 5 jajek 250 g masła 250 g cukru 250 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny skórka
Ciastkozercypodany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki: 100 g boczku(...)włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 4 suszone borowiki 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania zakwasu na żur: Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku
Podróż w kulinariaWielkanocne babeczki dla dbających o linię ;) Oczywiście nie mówię, że wypiek jest najzdrowszy na świecie, ale na pewno bardziej fit, niż tradycyjne babki. Babeczki z mąki owsianej bez glutenu, wychodzą delikatne i puszyste, a dodatek jagód i pachnącej róży dodaje im ciekawego urozmaicenia. 200 g mąki owsianej bezglutenowej 2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub innego, którego używacie łyżeczka sody(...)łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko dodatkowo: pół szklanki jagód (mogą być mrozone) kopiasta łyżka konfitury z płatków róży opcjonalnie puder buraczany lub truskawkowy W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości natłuszczonych foremek. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze
Mienta bloggrochem i zabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz? Bo jednak te trzy slowa nie sa synonimami,kazde z nich oznacza(...)maki zytniej i wywarze z jarzyn.Jest to zupa postna.nie okraszona zadnymi dodatkami- zurek -ma juz swiateczny charakter,ugotowany na wywarze z wedzonki lub miesa,podawany z dodatkiem kielbasy i jajek- barszcz bialy-to delikatniejsza i subtelniejsza w smaku wersja zurku,ugotowany za zakwasie z maki pszennej.To swiateczna ,bardziej arystokratyczny odmiana zurku,bo zakwas zostal przygotowany z uzyciem bardziej luksusowej maki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!