łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej(...)śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy, pokrojone w kosteczkę serek topiony, sera żółtego, 2 łyżki koperku i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wlewamy połowę sosu śmietanowo-serowo-jajeczną. Brokuły rozdzielamy na różyczki z których układamy drzewka. Z fasolek układamy płot, z groszku trawę, z marchewek i ziaren fasoli – owoce na drzewie. Delikatnie wlewamy na ciasto
Moniki Smakołykifileta z kurczaka szczypta słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli Gęste ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 - 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty słodkiej papryki Panierka: mąka pszenna do panierowania Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie : Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić(...)frytownicy przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na złoty kolor. Wyjmować paski kurczaka na talerz , wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiuważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej wędliny? Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe. Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia odlewamy - w rezultacie w pieczeni jest do naprawdę niewielka ilość. Domownicy, a w szczególności mój Mąż, uznali, że jest(...)sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii
Kolorowy Przepisownikcebula czerwona, 1 duża- cebula biała, 1 duża.- majonez. 2 łyżki, (najlepiej domowy)- pieprz czarny, do smaku- domowa przyprawa warzywna, do smakuWYKONANIE:Wszystkie składniki z puszki odsączyć i wymieszać. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Szybko, łatwo, sprawnie, bez bałaganu! :) Najlepsza jest na drugi dzień gdy smaki się(...)POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWYAby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, szpinak świeży 1 pęczek, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser kozi 270 gram/opakowanie, przyprawa Tzatzik Prymat 1 opakowanie, jogurt gęsty 400 ml, ogórek zielony 1 średni, szczypiorek 1 pęczek pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą i liście(...)posmarowanego olejem piekarnik nagrzać na 180 C, termoobieg, 2 poziom - piec 20 minut, następnie przełączyć na grilla i piec jeszcze 15 minut, zostawić przy uchylonych drzwiczkach na 10 minut SOS: jogurt wymieszać z sosem tzatzyki Prymatu i startym na tarce grubsze oczka ogórkiem zielonym i posiekanym szczypiorkiem kotlety są pyszne, mało tłuste i smakują na ciepło i na zimno
W Mojej Kuchni Lubięlaurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody koperek (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Łopatkę i namoczoną kajzerkę zmielić. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Wbić jajko i dobrze wymieszać. 2. Ogórki i cebulę pokroić w słupki. 3. Na gruby woreczek (do zwykłego śniadaniowego może się przyklejać) nałożyć porcję mięsa, rozłożyć na dość gruby placek, posmarować musztardą(...)mięso wyciągnąć z garnka. 8. Do garnka dodać 3 łyżeczki musztardy, a następnie zaciągnąć rozrobioną w wodzie mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 9. Mięso ponownie przełożyć do sosu i gotować na małym ogniu przez kolejne
A Ty Smakuj Mniewersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany, a z pewnością uradujemy(...)Składniki: (ok. 10 Tender'ów) Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli
Słodka StronaZawsze lubiłam kluski śląskie, szczególnie w wykonaniu mojej Mamy. Nigdy ich jednak nie robiłam, bo uważam, że niektóre dania smakują najlepiej w wykonaniu doświadczonych gospodyń, szczególnie
Kuchnia po mojemuludzi zdrowych to nie cholesterol pokarmowy jest głównym winowajcą wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Dużo bardziej szkodliwe są tłuszcze nasycone i trans, o czym pisałam już przy okazji jajek . Nie warto bać się krewetek, zawierają one dużo białka oraz selen, który pełni w naszym organizmie wiele pożytecznych funkcji (np. wspomaga pracę wątroby, jest przeciwutleniaczem, wspomaga układ odpornościowy). Zawierają także selen(...)obecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem
Powiedz dietom niestoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć po pasteryzowane. Bo tiramisu bez jajek to, moim zdaniem, już nie to samo... Figowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 75 g cukru pudru 2 jajka 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów 150 ml mocnej, ostudzonej kawy 50 ml amaretto 8 fig 50 g cukru 50 ml wody 4 figi pokroić w ósemki. Cukier(...)pozostałym kremem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi figami pokrojonymi w ósemki. Smacznego! Taki deser zafundowałam nam z okazji moich urodzin. C. przyrządził kaczkę z najlepszym grzybowym sosem; obiad mieliśmy jak w najlepszej restauracji. Dziękuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzestan skóry, włosów i paznokci. Nic dodać nic ująć ;) takie kotleciki podałam z mizerią Składniki: 200g suchej ciecierzycy 3-4 łyżeczki dość ostrej musztardy (ja dałam węgierską) 1 jajko 2 łyżki jogurtu 1 cebula szczypta soli, pieprzu Sposób przygotowania: Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić(...)dodajemy cebulę i pozostałe składniki i wszystko mieszamy lepimy kotleciki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni około 3 minuty na każdej stronie (pod przykryciem) świetnie też będą smakować z różnymi sosami, ponieważ są dość suche w środku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćObcinamy nadmiar papieru i zabezpieczamy folią tortownicę. Przygotowujemy drugie naczynie żaroodporne o większej średnicy niż nasza tortownica. Dno tortownicy wykładamy masą ciasteczkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ser, jajka (w całości), cukier, wanilię, mąki, śmietanę i sok z cytryny przekładamy do malaksera i miksujemy wszystko do połączenia składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 min. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce min 3-4 godz, najlepiej całą noc. Podajemy z ulubionym sosem. U mnie malinowy
Malinowe PocałunkiPyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się(...)Dobrze smakują i z wody i z patelni. Czas przygotowania: 30 minut + studzenie kaszy Porcje: 4 Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 jajko * , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól, pierz cayenne, oliwa lub olej tłoczony na zimno
SzczyptaSmaQFigi! Nareszcie. C. figi uwielbia. Ja jestem w stosunku do nich dość neutralna - chyba jeszcze nie znalazłam ideału - dania, w którym naprawdę by mnie oczarowały
Pożeraczka, czyli raz adobrzefiletów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja(...)Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek winogron – wszystko razem mieszamy. Sosem polewamy ryż i filety rybne. Podajemy wedle uznania
ClauditteMissCooking