jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:156/200)

Churros 242

czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy(...)ściągamy papier, przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto.  Drugi sposób powoduje, że mamy większy wpływ na uformowanie pożądanych kształtów. Gotowe przekąski oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym lub innym ulubionym, np. toffi, truskawkowym lub nawet z Nutellą. Moje posty

Słodka Strona
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 582

drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą.Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso(...)półka) przez około 50 - 60 minut.Wyjąć z piekarnika, odczekać około 10 minut i kroić roladę w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Roladę można jeść na ciepło (np. z sosem), jak i na zimno (np. do kanapek).Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny

Gospodyni Miejska
Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym 174

proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii                   Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy(...)szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło 6 większych.                Krem:   250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g sosu lub konfitury z żurawiny borówki do dekoracji cukier puder do posypania   Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wkładamy z konfiturą do misy miksera i ucieramy na gładką masę

Made By Mom And Son
Gofry 160

kogo: dla posiadających gofrownicę dla mających ochotę na pyszny deser dla chcących obudzić w sobie wakacyjne wspomnienia Składniki na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek oleju Wykonanie ciasta: Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować(...)świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku sos czekoladowy, toffii, owocowy  - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów

Mania Wypiekania
Bananowe placuszki z miodem 215

mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oliwy 1 jajko olej do smażenia Banany blendujemy lub po prostu rozgniatamy widelcem w misce na papkę. Do tego wbijamy jajko, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek mącznych. Ciasto będzie bardzo bardzo gęste - jak to ciasto na pancakesy :) Na patelni rozgrzewamy olej(...)jednej strony po czym przewracamy na drugą i również smażymy. Obydwie strony powinny być pięknie zezłocone i niesurowe :) Gdy placuszki są gotowe polewamy miodem, jogurtem, serkiem czy innym owocowym sosem i patrzymy jak znikają :) Smacznego

Jedzeniomania
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 222

Składniki:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)3 łyżki cukruSok z 1 cytryny100 g masła300 g masy krówkowej180 g mąki pszennej100 g skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:30 g płatków migdałowych, podprażonychSos kajmakowy:100 g masy krówkowej3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSkładniki wymieszać.Wykonanie:Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie(...)wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makaron z boczkiem i szałwią 223

makaron.Dzisiaj jest więc u nas makaron z boczkiem i szałwią, gdyby w domu był Rafał pewnie chciałby aby do makaronu wbić kilka jajek i zrobić makaron z boczkiem i jajkiem, ale bez szałwii.  Makaron z boczkiem i szałwią to danie na szybko, które można przygotować w ciągu 15 minut. Potrzebujemy tylko kawałek wędzonego boczku (ok. 25 dag) , 200 g makaronu(...)mieszamy aż tłuszcz wytopiony z boczku przyklei się do makaronu. Makaron z boczkiem i szałwią wykładamy na talerz. Smacznego. My generalnie lubimy dania z makaronem. Polecam również na szybko: sos pomidorowy błyskawiczny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu The post Makaron z boczkiem i szałwią appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 235

ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.  Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące(...)wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił, ale nie podpiekł.       Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo-czosnkowym. Wypróbujcie koniecznie

Kuchnia Prezydentowej
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 207

coś zupełnie nieświątecznego. Przepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski(...)łyżka masła 1 pęczek koperku 200 g wędzonego łososia 200 g mąki pszennej 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kurkumy otarta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka 100 g oscypka dodatkowo: 20 g orzeszków piniowych Dymki posiekać. Białą część zeszklić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielka mini przyjemność 194

gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż papilotkami.  Jeśli chcesz zrobić spód(...)dokładnie śmietanę z masą serową.  Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły.  Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami.  Możesz też użyć gotowej konfitury, ulubionego dżemu lub syropu

Garniec Magalie
Tort czekoladowo-malinowy 170

łyżkach gorącej wody 150-350g malin do dekoracji (ilość zależna od tego czy chcemy zrobić tylko okrąg czy wypełnić całą górę tortu malinami) Wykonanie ciasta: Roztrzep jajka, dolej mleko i olej. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż składniki się połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Suche składniki wsyp do mokrych(...)cukier się rozpuści. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj, zagotuj i ściągnij z gazu. Połowę przetrzyj przez sito (tak, by zmniejszyć ilość pestek), a potem dodaj do pozostałego sosu malinowego. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją małą strużką do sosu (najlepiej zahartuj ją dodając do niej odrobinę sosu malinowego). Całość odstaw do schłodzenia, a gdy wystygnie włóż do lodówki na kilka

Mania Wypiekania
Marchewka na gazie-Carota su gas 193

masła do wypieków szklanka cukru paczka budyniu waniliowego litr mleka pół szklanki drobnej, błyskawicznej kaszki manny rodzynki i migdały łyżka gorzkiego prawdziwego kakao Wykonanie Bez jajek! Bez mąki! Idealne dla alergików. Odlewamy 1 szkl.mleka. Resztę wlewamy do dużego garnka i gotujemy. Do wrzącego mleka wrzucamy masło i obraną, startą na drobnej tarce marchewkę. Całą masę(...)ponownie wstawiamy na mały ogień i wsypujemy stopniowo kaszkę manną. Cały czas mieszając masę. Zaczyna ona szybko gęstnieć. Kaszy wsypujemy tyle, żeby masa przypominała bardzo gęsty sos. Do masy dodajemy dużą garść rodzynek i migdałów. Mieszamy ją i wylewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków. Posypujemy ją kakao przesianym przez sitko. Odkładamy ciasto

w mojej kuchni
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 187

sztuk na patelni o średnicy 21 cm 260 g mąki 250 ml mleka 250 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej(...)przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy owocowym sosem.   Gorący sos owocowy: 2-3 łodygi rabarbaru ok. 10 polskich truskawek 1 łyżka cukru Rabarbar myjemy, nieobrany kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Umyte i odszypułkowane truskawki

bistro mama
Genialne krewetki w cieście piwnym 350

cierpliwości wymaga obranie tego kilograma krewetek. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 1 kg surowych krewetek 3/4 szklanki mąki + mąka do obtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy(...)minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie. Polecam

OstryKęs
Kotlety bezmięsne 291

czerstwa bułka mleko pieprz,sól bułka tarta 7 jajek ugotować,obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. 3 łyżki masła lub oliwy(...)smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa

Moje domowe kucharzenie
Genialne krewetki w cieście piwnym 560

cierpliwości wymaga obranie tego kilograma krewetek. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 1 kg surowych krewetek 3/4 szklanki mąki + mąka do obtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy(...)minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie. Polecam

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania