zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę pogotować na małym ogniu aby karmel dokładnie rozpuścił się w soku. Na przygotowany sos poukładać naleśniki i smażyć
Kuchnia w opałachgrudki, wymieszać z jajkiem, kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można podać np. z sosem czosnkowym, keczupem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy
Bon Appetit Małgorzatypszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie)2. Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania)4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę
Malowane smakiemręką.Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie.Składniki masy mięsnej:pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),3 łyżki zimnej wody,2 łyżki bułki tartej,1 jajko,1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko,1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,3 większe ząbki(...)wyłożyć w niej nafaszerowane połówki papryki. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym.Składniki sosu:niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych),3 średnie pomidory,1 mała cebula,3 ząbki czosnku,2 - 3 łyżki masła,sól, pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennaGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie, zalać
Kitchens Alphabetmakaron z komosy ryżowej, który otrzymałam został wyprodukowany zgodnie z wytycznymi Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu) oraz posiada certyfikat Organic Food Federation. Makaron ten jest produktem organicznym, nie zawierającym cholesterolu, jajek oraz jest to produkt bezglutenowy. Skład makaronu to: 75% mąki ryżowej i 25% organicznej mąki z komosy ryżowej quinoa. Kraj pochodzenia i pakowania to Boliwia, a producentem jest BioFair. Opakowanie(...)sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy aż do przyrumienienia. W miseczce parzymy pomidory (polewamy wrzątkiem) i chłodzimy
Emcia Pichcipełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Chutney z cebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina ½ łyżki miodu Szczypta tymianku Sól Pieprz Wołowina na 4 kanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Sos na 4 kanapki
Fabryka pomysłówmiski. Dodaję jajka oraz wodę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aż powstanie gęste ciasto. W garnku gotuję wodę, solę. Do gotującej się wody wrzucam łyżką niewielkie porcje ciasta, zanurzając łyżkę we wodzie. Kluseczki gotuję 5 minut i odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło. Dodaję jagody, wsypuję cukier i chwilę duszę cały czas mieszając. Kluski wykładam na talerz, polewam sosem jagodowym
Tradycyjna kuchnia Kasiformy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy
Kuchnia Prezydentowejwytrawnie, z sosami, mięsem, warzywami, cukrem... Jestem plackoholikiem i nie da się tego ukryć. Trzeba też przyznać, że to wdzięczne danie może mieć naprawdę wiele postaci i składników. Wy też spróbujcie połączyć ze soba swoje ulubione smaki i stworzyć coś fajnego, autorskiego :) Składniki: 500g białych szparagów bakłażan 3 łyżki natki pietruszki 2+1 łyżki szczypiorku 2 jajka 3 łyżki mąki
ChilliJemysos beszamelowy i kawał fileta z kurczaka. Tym razem zamiast tradycyjnego kotleciska zrobiłam kieszonki ze szpinakiem. Do pełni szczęścia zabrakło jedynie fasolki szparagowej, ale cóż i na nią przyjdzie pora;) Składniki 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag mrożonego szpinaku 10 dag sera feta pieprz, sól 2 roztarte ząbki czosnku Panierka mąka 1 jajko bułka tarta Sposób
Kuchenne aromatyśmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko
Słodko-Słony Świat Ilonyjajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy
Luźna KuchniaWbijamy jajko dodajemy estragon, sól, pieprz, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koncu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej . Całość wyrabiamy i formujemy kotlety Obtaczamy je z obu stron w płatkach kukurydzianych Na grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W
w mojej kuchni