Dzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla(...)makiem Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego masła 1 całe jajko (małe) 2 żółtka 3 łyżki cukru Dodatkowo: 450 g masy makowej (u mnie Helio ) 80 g orzechów laskowych (u mnie Helio ) 1 białko około 4 łyżki cukru pudru Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy
PatiGotujemielimy. Do garnka dajemy masło z cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy ser, mieszamy na gładką masę, zmniejszamy ogień i dodajemy jajka, energicznie mieszamy. Następnie w 250 ml mleka rozpuszczamy 2 budynie i dodajemy do masy serowej, gotujemy mieszając do zgęstnienia. Gorącą masą przekładamy spody, ciasto przykrywamy ściereczką. Po około(...)polewamy ciasto i posypujemy orzechami. Ostudzone ciasto wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. I gotowe :) Gorąco polecam, taki sernik jest bardzo pyszny, idealny wypiek na zbliżające się święta :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujemy na ciepło lub na zimno. Oprócz tarty Michela, na warsztatach przygotowywaliśmy także swoje popisowe dania. Beata z bloga Lawendowy Dom wraz z Kasią z redakcji Zwierciadło, przygotowały zjawiskowe jajka faszerowane. Dzięki wywarze z buraków, jaja nabrały intensywnego różowego koloru i pięknie prezentowały się na półmisku. Smak nadzienia dziewczyny wzbogaciły ogórkiem konserwowym – uwierzcie, doskonałe połączenie. Jola z bloga Przepisy(...)podsmażoną cebulką oraz majerankiem – to było przepyszne! Szczególnie podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Po samym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy nie kosztowałam
Kuchnia BazyliiWprawdzie powinien się on najpierw pojawić a życzenia świąteczne później, lecz mam nadzieję, że wybaczycie mi nie tą kolejność i chętnie zobaczycie przepis :) W takim razie jeszcze raz - Wesołych Świąt! :) Bardzo prosty piernik do przygotowania nawet w Wigilię. Oczywiście jak chwilę postoi zyskuje na smaku. Piekłam go już jakiś czas temu ale wiem, że jest to przepis, do którego(...)piernika :) Składniki: 250 ml mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu 100 g masła 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 100 g suszonych śliwek (zostawić kilka do dekoracji Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Do dużego garnka wlać
My simple kitchenDorsz w warzywach to danie nie tylko na święta i imprezy. Sprawdza się wyśmienicie na piątkowe, bezmięsne kolacje czy śniadania. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że dawno na blogu nie było rybki. Trzeba było to naprawić, więc dzisiaj zapraszam na pysznego dorsza w warzywach. Danie swego czasu bardzo popularne na imprezach ale ja lubię je przygotować ot tak bez szczególnej(...)okazji. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy składniki się „przegryzą”. DORSZ W WARZYWACH 1 kg dorsza olej do smażenia CIASTO 1 szkl mąki 1 jajko 0,5 szkl wody ZALEWA 2 szkl wody 0,5 szkl oleju słoiczek koncentratu 4 łyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów
Pieguskowa KuchniaZajadamy się często, nie tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty(...)liście laurowe 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki 150 ml mleka 100 ml wody gazowanej Dodatkowo: mąka 2 jajka bułka tarta szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy
R'n'G KitchenMakowiec na biszkopcie to klasyka z mojego dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem(...)pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru
Poezja smakuKlasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera(...)gluten Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 6 Wielkość blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka) 2 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Ozdobienie: Cukier puder Zielony barwnik Trzy kolorowe słomki albo patyczki do lodów
Kolizje Smakówdobre, bo robione z sercem. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na pierogi z mięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie(...)około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia. Pod konie duszenia dodaję jajko, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (czynność tą wykonujemy intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy
Ania i Marcin gotująMasło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn(...)ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek W mojej „uwspółcześnionej” wersji dodałam marmoladę (skądinąd również PRL-owską) i połówki orzechów. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Trzeci talerzrazem proponuję Wam niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Święta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę(...)pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy
Podróż w kulinariaDługo zastanawiałam się jaki zrobić sernik na święta oprócz takiego tradycyjnego i pomyślałam o takim czekoladowym na spodzie orzechowym. Bardzo lubię czekoladę i orzechy to czemu nie połączyć ich w jednym cieście? Przepis jest na małą tortownicę. Składniki na ciasto: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki startych orzechów włoskich - 1/4 szklanki cukru pudru - 1/4 kostki masła - 1 żółtko(...)łyżka gęstej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: - 1/2 kg sera na sernik - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 50 ml śmietany 30% - 1 łyżka kakao - pół czekolady mlecznej - 1 aromat waniliowy Składniki na polewę: - 5 łyżek cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1/2 kostki masła Oprócz tego do przybrania sernika będą potrzebne
Kuchenne WariacjeMając niewiele czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)Znikają(...)proszku do pieczenia4 łyżki kokosudżemdrylowane wisienki Przygotowanie:Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos.W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką
Lawendowe Niebopowiem Wam całkiem szczerze, że po sesji, którą zrobiłam, wzięłam do pokoju herbatkę, kilka mandarynek i 1/4 blachy ciasta. Następnego dnia zaspałam na zajęcia, myśląc, że są święta, więc uważajcie, jeżeli chcecie robić je wcześniej! :) Pierwszy raz zrobiłam własną masę makową, wyszła przepyszna(!), a pracy nie było z nią wcale tak dużo jak myślałam. Ciasto jest(...)musimy przesiać, a mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru. Masło ubijamy z resztą cukrów, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki
Słodkie PrzyjemnościŚwięta bez sernika? U nas by to nie przeszło:) Ale przecież nie zawsze sernik musi być taki sam, ja lubię trochę poeksperymentować i tym razem upiekłam takie nietypowy sernik przepełniony bakaliami i z odrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie(...)podaję wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cmSkładniki: 1 kg tłustego białego sera, 7 jajek, 300g cukru pudru, 100g masła, 100g orzechów włoskich, 100g tartych migdałów (użyłam BackMit), 30g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack), kilka kropel aromatu waniliowego. Wykonanie Białka oddzielić od żółtek
Z miłości do słodkościZgodnie z naszą obietnicą dziś dowiecie się co powstało z produktów przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając(...)przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej.Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka 2 jajka masa makowa lub marmolada Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. 200g drożdży rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski i mieszamy razem z cukrem. Odstawiamy
cookplkojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej kuchni już zapachniało świętami! To niemal już ostatni dzwonek, żeby przygotować coś, czego w wielu domach po prostu nie może zabraknąć pod koniec grudnia - piernik! A dokładniej piernik staropolski, który niegdyś uważany był(...)potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej 150 g prawdziwego masła i 100 g smalcu 3 duże jajka (jeśli są małe, to lepiej dać 4) 1 kg mąki 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 50 g przyprawy korzennej (można użyć domowej
Ratunku obiadEkspresowy piernik ma głęboki smak i pięknie pachnie. Można go przygotować w wigilijny poranek, tak jak ja to zrobiłam, a wieczorem zajadać. Nie potrzebuje długiego
Codziennik KuchennyMagiczny czas , więc dziś z moją córcią zabrałyśmy się za zrobienie muffin piernikowych , tak na rozgrzewkę , bo z pewnością nie ostatnie
Mój SmakCiasto , które doskonale smakuje i przyciąga swoim wyglądem. Polecam na długi weekend. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru
W kuchennym oknie EwyKotlet Devolay to jedno danie kojarzone w Polsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do
MarcinChefZbliża się sezon na jagody więc postanowiłam ,wykorzystać moje zeszło roczne zapasy zamrożonych jagód w tym cieście Ciasto jest delikatne i bardzo pyszne Składniki - 1 szklanka
W królestwie smaków Beatyprostsza być nie może, w smaku jest wręcz idealna. Zawsze przygotowuję ją na specjalne okazje tj. urodziny przyjaciół, święta itp. Gdybym robiła ją codziennie, a nie od święta, ważyłabym pewnie ze trzy razy więcej. Już kiedyś wspominałam Wam o niej w poprzednich postach, kiedy ją przyrządzałam, a dziś nadszedł dzień, by w końcu podzielić się(...)była to tarta dawana w prezencie dla Tyśki na urodziny). Składniki na spód: - 200g mąki pszennej (może być inna) - 100g schłodzonego masła - 60g cukru (możecie użyć mniej) - 1 jajko Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, cukier i jajko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce
Be Fit Be Strongmasą serową. Całość wieńczy szybka polewa czekoladowa (sporządzona z pozostawionej masy kakaowej). Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje: święta, czy imieniny. Znakomicie smakuje również w niedzielne popołudnie przy kawie. Gorąco polecam! Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera. To ma być prawdziwy biały(...)kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik). Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy
Krokusowy Domświąteczny stół ale nie tylko. Przygotowanie takiego pasztetu to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet piekę zazwyczaj na święta, jednak teraz do świąt zostało jeszcze trochę czasu a mnie naszła ochota na domowy pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu "Domowy pasztet" Tradismak(...)kilka ziarenek ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do pasztetu * 1 łyżeczka przyprawy Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem
Zrób to smaczniePolska wg Pawła Małeckiego” . Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach z Pawłem Małeckim. Ten piernik staropolski posmakował mi tak bardzo, że postanowiłam go przygotować jeszcze przed Świętami. Najfajniejsze jest w nim to, że możecie go upiec już teraz, a na 2-3 dni przed Wigilią przełożyć powidłami i udekorować masą marcepanową i polewą czekoladową. Przetestowałam(...)STAROPOLSKI /keksówka 32×10 CIASTO 200 g masła 150 g miodu 40 g przyprawy do piernika 15 g kakao 3 szczypty kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 duże jajka 50 g cukru trzcinowego 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody
Pieguskowa KuchniaŚwięta już za chwilķę, przygotowujecie słodkości na Wielkanocny stół z dziećmi? Polecam mini babeczki do wielkanocnego koszyczka, które upieczecie z Waszymi pociechami. Niech dzieci uczestniczą w świątecznej krzątaninie! To doskonała zabawa Bardzo prosty przepis i szybki w wykonaniu. Babeczki upiecz w specjalnych foremkach silikonowych lub metalowych. Nie polecam ustawiać babeczek na blasze w samych papilotkach, rozjadą się(...)Składniki; 140 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 120 ml mleka 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat cytrynowy Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i masło ubijamy mikserem na małych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji. Do sypkich składników dolewamy połowę mleka i miksujemy dalej. Dodajemy jajko, pozostałe
Rusty ForkCzym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję ! Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI(...)szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szkl. jogurtu Greckiego 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 szkl. ksylitolu 2 łyżki brązowego cukru sok z połowy pomarańczy PRZYGOTOWANIE : Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej
Marcepanowa kuchniatradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska . Przepis(...)Składniki*: 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 150-200 g bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy) 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 szkl. mleka 3 jajka eko 100 g masła 100 g drobnego cukru do wypieków (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, dodajcie jeszcze 50 g cukru) 10 g cukru waniliowego lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Codziennik KuchennyMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao
Różne smaki w kuchniZbliżają się Święta, warto więc pomyśleć o jakimś pasztecie na Wielkanocne śniadanie. Wszystkim, którym znudziły się tradycyjne pasztety proponuję urozmaicić je ciekawymi dodatkami – na przykład kaszą jaglaną z mozzarellą, szpinakiem oraz boczkiem i wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g(...)cielęciny 400g wątróbek drobiowych 2 marchewki pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe Galeo 5 ziarenek ziela angielskiego cebula 2 jajka kajzerka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego szpinaku baby kilka plasterków boczku gałka muszkatołowa tymianek kolendra czosnek granulowany Galeo olej sól, pieprz Kurczaka myjemy, kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz
Smaki Na Talerzupiernik możecie upiec przed samymi świętami i będzie puszysty i wilgotny. Dodatek powideł śliwkowych sprawia, że piernik dłużej utrzymuje wilgotność i nadaje charakterystycznego smaku. Dla wzbogacenia smaku warto ale nie jest to konieczne przeciąć piernik na pół i dodatkowo posmarować powidłami. Przepis, który podaję jest na blaszkę o wymiarach 25*40 centymetrów. Ja piekłam w formie o kształcie choinki(...)dodatkowo wyszła mi z niego jeszcze gwiazda. Formy papierowe można kupić w cukieteria.pl Składniki: Mokre: 1 szkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ala piecze i gotujeDziś wiem, dlaczego stawiała opór. Roboty jest przy nich że ho, ho! Nie ukrywam, napracowałam się i pewnie powtórzę ten wyczyn dopiero za jakiś czas. To zdecydowanie przepis "od święta", ale wszystkim którzy mają dzieci i pozostało im jeszcze trochę cierpliwości, bardzo polecam. Najlepiej zaangażować dzieciaki już na etapie przygotowania - wycinanie kształtów, a później składanie grzybków to prawdziwa(...)pocieszenie pozostaje wylizywanie miski z kremem i polewą czekoladową. Składniki (na ok.15 grzybków) 200 g masła 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżka maku Na krem: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 200 g masła 2 łyżki cukru Na polewę: 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Będą potrzebne
Kulinarne InspiracjeKolejny z tortów które gościły u moich najbliższych w dniu ich święta. Tym razem mech z truskawkami, całość z nutą śmietany i mascarpone. Mam wrażenie, że to właśnie śmietankowe torty cieszą się w mojej rodzinie największym powodzeniem. Przyznam, że cieszy mnie to bo sama je uwielbiam. Dodatkowo uwielbiam komentarze "Jak to szpinak w cieście? ... ale ja nie lubię(...)szpinaku" po czym ta sama osoba prosi o jeszcze jedną porcyjkę z szerokim uśmiechem. Koniecznie skuście się na to połączenie. Truskawkowy tort z mchem SKŁADNIKI : Biszkopt : 6 jajek 1 czubata szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia mech : 1 ½ szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki mąki tortowej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne, czekoladowe, wilgotne babeczki z kremem na nutelli. Przypominają w smaku brownies. Pięknie ozdobione kremem i czekoladowymi jajeczkami będę wspaniałą ozdobą na Wielkanoc. Po świętach możemy podawać je z innymi cukierkami, jak np: M&M-sami i wtedy będą idealne na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com(...)Ciasto: 240ml wody 45g kakao bez cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g masła w temperaturze pokojowej 170-180g cukru 2 jajka (w tej samej temperaturze, co masło) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 170g masła o zawartości tłuszcze 82-83% w temperaturze pokojowej 240g nutelli
Mała CukierenkaŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników(...)łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na sernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy
karmelowymoim blogu jest ich już kilka. Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, ona od swojej koleżanki, dalej nie dotarłam... Ciasto gościło u nas na stole w minione święta, bardzo dekoracyjne, bardzo smaczne. Podobne nieco do mazurka cygańskiego i do cyganki , za to raczej niepodobne (chyba, że weźmiemy pod uwagę nazwę) do cygańskich ścieżek . Dla porządku wymienię(...)kolejny, cygański wypiek na moim blogu, zapraszam:) składniki: ciasto: 300 g maku zmielonego dwukrotnie (użyłam gotowej masy makowej) 1 szkl cukru 3/4 kotki margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 8 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli krem: 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 3 żółtka ponadto: 2 galaretki: zielona i czerwona
6nieboŚwięta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na piernik prosto z zeszytu mojej mamy. Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową(...)woli :) Składniki: 125g kostki masła 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki kakao 1 op.przyprawy do piekarnika 5 łyżek powideł pokrojone orzechy włoskie Wykonanie: Masło, cukier, mleko i kakao zagotować. Masę studzimy i dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Piec 40 min. 190st.- aż ciasto zacznie odstawać od formy. Składniki
Kubki smakuChciałoby się powiedzieć: święta, święta i… po świętach :) A co jest najlepsze po świątecznym obżarstwie? Oczywiście sałatka! Najlepiej lekka, ale jednocześnie pożywna i łatwa do zrobienia, którą można zjeść na drugie śniadanie albo i na kolację. I taka właśnie jest wiosenna sałatka z zielonej soczewicy! Jako, że soczewica nie ma zbyt wyrazistego smaku, koniecznie użyjcie(...)twardego i kwaskowatego jabłka, dodatkowo poprawi ono walor smakowy, a wraz z sokiem z cytryny sprawi, że sałatka nie będzie nijaka :) Jeśli nie macie jeszcze dość jajek, możecie wzbogacić nimi potrawę. Składniki: 3/4 szklanki zielonej soczewicy (można dać więcej) 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 1 jabłko (twarde i kwaśne) 3-4 łyżki sosu tatarskiego 2 łyżki
MyCookBook.plwłasnoręcznie przygotowanego zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z prawdziwym smakiem zakwasu, po drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia. Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym, zagęścić, zabielić, doprawić(...)żurek wielkanocny Składniki: 1 szklanka zakwasu żytniego na żur 1 litr wody 20 dag szynki wędzonej parzonej łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka sól pieprz cukier ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała
Kuchenne zapiski EdytyNapisałam gdzieś, że w naszym domu nie może zabraknąć w święta makowca. I nie zabrakło. Tylko, że po raz pierwszy makowiec pojawił się w trochę innej wersji niż za zwyczaj. Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni(...)baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu
Ciasteczkowy PotwórKochani Święta Wielkanocne już za pasem , więc obowiązkowym w menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuje, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania ,smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie(...)pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wyparzamy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Wywar przecedzamy, zagotowujemy i dodajemy żelatynę dokładnie mieszając. Wszystkie nasze powycinane dowolnymi kształtami składniki wkładamy delikatnie do wydmuszek a następnie zalewamy je przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Obieramy
Podróż w kulinariaDziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa się w ustach … a aromat unosi się w całym domu! Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny(...)Babkę kokosową z makiem … Karmelową z czekoladą i orzechami …. I Kokosową z musem truskawkowym … SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * jajko – 3 szt * cukier – 0,5 szkl * margaryna – 125 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * laska wanilii – 1 szt * cukier puder
Ostra na SłodkoDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
Słodka Stronaoraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich zakątkach domu, bo zapomniałam dodać,że korzenne pierniczki właśnie są w piekarniku." ~Konkurs SmakSwiat na blogu www.relishforlife.com~Ostatni weekend przed Świętami dla wielu z nas oznacza wielkie sprzątanie całego domu(...)cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało
Chocolate Stop TemptingSkładniki na piernikowy spód:2 jajka140 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego130 g mąki pszennej70 g zmielonych orzechów włoskich1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła50 ml
Świat Ciastawcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz(...)posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy
Chilli Czosnek i OliwaMimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę(...)się dowiecie niedługo ;) Składniki :5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki pszennej2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek
charlotte gotujeroku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego.Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym(...)lukrem. Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej 150 g mąki 3 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Przysmaki KarolkiMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)Tortownica : średnica 26 cm Składniki: Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao
Słodkości i nie tylko