zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki(...)garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich
W kuchennym oknie EwySmak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka przyprawy korzennej(...)noski)precelki (poroże)Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około
Smakowity Blog Kulinarnykojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście.SKŁADNIKI400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania40 gram grzybów suszonych4 jajka ( tem. pokojowa)1 łyżkę
Basia w kuchnibogato. Idealny na święta lub uroczystości rodzinne. Z pewnością zaskoczycie nim gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Mój sernik zrobił duże wrażenie na gościach. Szybko znikał, można by powiedzieć, że za szybko:).Składniki:Spód 250 g herbatników - petitki 120 g margaryny2 łyżki płaskie kakaoMasa serowa1,2 kg twarogu250 g cukru trzcinowego 7 jajek 4 łyżki kwaśnej
Ala piecze i gotujekrótszy.Jak zwykle nie udało mi sie udekorować piernika, przyszli goście, rzucili się na piernik, ledwo udało mi się zrobić kilka szybkich zdjęć. Najgorsze jednak jest to, że do świąt mam zgodę tylko na jeden piernik :(Jest jeszcze jedna rzecz, która jednak mnie intryguje - na ile litewski jest ten piernik litewski....Składniki (forma 23x23 cm): 250 g mąki pszennej250(...)byle ich było dużo.Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia.Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj.W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć
Grahamka, weka i kajzerkanaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka(...)minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.Do zmielonej masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, trochę imbiru oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na dnie
Moje Kuchenne Rewelacjekiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta. Uważam
Buniabaje w kuchnismaku, choć składa się raptem z trzech składników. Ale jakich! Słodki i mięciutki bulgur, twardawy, charakterny jarmuż i kwaskowy, gęsty sos pomidorowy. Wszystko zapieczone pod sernikową warstwą z jogurtu, jajek i parmezanu. Czas: 1 godzina 10 minut w tym 30 minut duszenia sosu i 30 minut zapiekania Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Znany jest od kilku tysięcy(...)przed Chrystusem), stanowił jedno z głównych źródeł pożywienia armi Czyngis Chana, który zawojował pół świata (spalił przy okazji Sandomierz). Bulgur zaliczany był w starożytnych Chinach do czterech świętych ziaren, obok jęczmienia, pszenicy, soi i ryżu. Szybki jak kuskus Bulgur jest podobny do kuskusu. Powstaje z ziaren pszenicy durum, które najpierw są podgotowywane, później suszone, a na koniec mielone
Niedzielny kucharzwhisky nie przepadam to aromat tego alkoholu w jedzeniu jest, jak dla mnie, wspaniały. Pamiętacie - śledzie w zalewie z whisky - moje ulubione, lepszych nie ma - spróbujcie koniecznie na święta zarówno ciasta jak i śledzi... Czekoladowy chlebek bananowy jest typowo amerykańskim wypiekiem - ciężki, wilgotny, o intensywnym smaku i zapachu. Jakby zakalcowaty... Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują(...)czekolady gorzkiej pokrojonej w drobne kawałki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 125 g stopionego masła 150 g cukru trzcinowego (można użyć białego) 2 jajka 4 dojrzałe banany Do dzieła!!! Rodzynki zalewamy whisky i zagotowujemy - przykrywamy i odstawiamy na godzinę, następnie umieszczamy na sicie aby ściekł z nich alkohol. Mieszamy mąkę, kakao, czekoladę, sodę, sól
sierotka maRysia w kuchnitylko na święta ale też na inne rodzinne uroczystości. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko. Pełny przepis pojawi się po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę sałatki. Sałatka cebulowa od Pani Bogusi Sałatka cebulowa II (z czerwonej cebuli) Sałatka królewska Ziemniaczana sałatka z kiełbasą i jabłkiem Kalafiorowo-ziemniaczana sałatka z parówkami Sałatka brokułowa z jajkami – warstwowa
Smaki Na Talerzubliżej święta. Najwyższy czas zająć się świątecznymi wypiekami. Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny gruszkowo jabłkowo. Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Do tego cynamonowy krem, który idealnie do nich pasuje. Składniki na 15 muffinek 1 jabłko 1 gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko
noteskulinarnyfigaPiernik z dodatkiem piwa które dodaje ciastu przyjemny smak, idealne ciasto na ostatnią chwilę, od razu po upieczeniu jest idealne do jedzenia. Składniki: 0,5
RAROSSApoście Wigilia Świętego Mikołaja Uwaga: w Finlandii często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich są decylitry. 1 dl to 100 ml Bliny 2 dl. wody 25 g świeżych drożdży 1 dl. śmietanki 2 dl mąki pszennej 3 dl mąki gryczanej 4 dl ciepłego, ale nie gorącego mleka 1 łyżeczki soli 2 łyżki stołowe masła 2 jajka 1 łyżka olej
Cztery Fajeryświęta To klasyczne połączenie malin i sera, sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszny, kremowy i zawsze się udaje. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru pudru 3 jajka Dodatkowo
Oryginalny smaktegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem. Składniki: 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanki cukru pudru 5 całych jaj 1 szklanka advocatu 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 zapach rumowy szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: 1. Jajka ubić
Szalona Kuchnia Eweliny