mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ? :-P Propozycja podania pasztetu: z rukolą, tureckimi daktylami oraz żurawiną, wszystko polane sosem balsamicznym. Mniam...Już czuję święta :) Składniki:mięso z 1 królika u mnie 1,5 kgpół kilograma surowego boczkupół kilograma słoninypół kilograma drobiowej wątróbkiplus podroby z królikawłoszczyzna na rosółprzypalona cebula3- ziele angielskie2 -liście laurowe sól(...)maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio
Bon Appetit MałgorzatyFale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. U koleżanki jadłam z galaretką, co akurat było dla mnie nowością :) Wersja z galaretką bardzo mi smakuje!Tymczasem
Kuchnia domowa Anicudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego z wiaderka- 4 duże jajka "L"- 1 szklanka* mąki orkiszowej białej- 1 szklanka mąki
Smaczne ZdroweI już po Wigilii. Człowiek cały rok czeka na ten magiczny wieczór a on tak szybko mija. Ale to nic przed nami jeszcze dwa cudownie wolne
Moje pyszne gotowaniejedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką.SKŁADNIKI:- 20 dag miodu- 1 łyżeczka przypraw korzennych(pisałam o nich tu )- 1 łyżkę kakao- 10 dag cukru pudru- 1 jajko- 40 dag mąki pszennej- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaSPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchnisita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami.... moja babcia Kaszubka tak często robiła w postnym okresie przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku
W Mojej Kuchni Lubięprodukty GoldPack i bakalie KRESTOSkorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy.Mam nadzieję że zniknie w mgnieniu oka, taki torcik o smaku kawy i orzechów jest przepyszny. Torcik orzechowy SKŁADNIKI:biszkopty okrągłe starte - 3 łyżkicukier -0,5 szklorzechy włoskie tarte - 20 dkg ( BACK MIT)jajka - 6 sztproszek do pieczenia - 1 łyżeczkabułka tarta do formytłuszcz do formyKREMorzechy
Kuchnia DanusiOczywiście nie jest to sałatka tylko od święta. Moje dziecięce lata jednak ją z tym czasem kojarzą. Przygotowywana przez moją mamę zwiastowała zbliżającą się Wigilię. Dziś moje skromne wykonanie, bo do ideału i tak nie mam szans się zbliżyć. Sałatka jarzynowa 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 2- 3 ogórki konserwowe 1 jabłko puszka groszku konserwowego mała
bastalenasernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :)Składniki:na ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1 kostka margaryny- 5 żółtek- 2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego- 1 puszka masy kajmakowej- 1/3 szklanki cukru- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 5 jajek- 2 łyżki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy
Zainspirowana w kuchnijuż kłótnie o to kto weźmie urlop na święta, znaczy się najwyższy czas, żeby rozpocząć oficjalne przygotowania do Wielkanocy. Tą cudownie wilgotną, lukrowaną babką zamierzam zatem zapoczątkować testowanie wypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej
sama złodyczpomiędzy 22 marca a 25 kwietnia (włącznie). Z obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami
Kulinarne Przebojejajkiem i posypuję sezamem. Kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiam do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut a następnie piekę paszteciki w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 15-18 minut, do zarumienienia. Studzę na kratce. Najlepiej zjeść je tego samego, lub następnego dnia po przygotowaniu. Smacznych Świąt życzy
Mango Papajaakcesoria niemowlęce oraz zabawki ekologiczne. Ja poza dobrej jakości produktami spożywczymi zamówiłam ze sklepu również przecudną drewnianą skrzyneczkę z wyciętym sercem . Obecnie trzymam w niej kwiat, ale na święta będzie stanowić wspaniałą podstawę do stroika Polecam zajrzeć do BIO-krainy Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżki karobu BIO proszek(...)ekologicznego proszku do pieczenia (u mnie z BIO-KRAINA ) 1 szklanka mleka 1 jajko M 1/2 szklanki oleju Przygotowanie: Do większej miski wsypujemy sypkie składniki – mąkę, karob, proszek do pieczenia, cukier i budyń. Mieszamy łyżką. W drugiej mieszamy składniki mokre – mleko, olej i jajko. Łączymy obie miski, mieszamy. Na koniec dodajemy wcześniej posiekaną białą czekoladę. Krótko mieszamy. Masę
Słodkie okruszkiŚwięta Wielkanocne tuż tuż więc i na naszym bezglutenowym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Ten przepis testowaliśmy kilka razy bo chcieliśmy aby to
Kuchenne Wariacje