Jedną z naszych ulubionych potraw kuchni azerbejdżańskiej jest jajecznica z pomidorami. Jest absolutnie fenomenalna! Stwierdziliśmy więc, że spróbujemy zrobić jej wegańską wersję! Sukces azerbejdżańskiej tofucznicy tkwi w pomidorach (im bardziej soczyste, tym lepiej) oraz smażeniu pomidorów przed dodaniem tofu. Składniki (2 porcje): - pół kostki tofu - 2 łyżki oleju - 300 g pomidorów - szczypta soli kala namak - szczypta soli - 1/4 łyżeczki kurkumy
Roślinożerni urlopowiczeroztrzep widelcem jajka, wlej je na patelnię, na której są cebula i czosnek, szybko dodaj makaron i zamieszaj tak, żeby jajka oblepiły makaron, a nie zrobiła się z nich jajecznica. 7. Dorzuć na patelnię usmażonego indyka, przypraw sosem sojowym i rybnym, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i smaż krótko tak, żeby pomidorki złapały trochę temperatury, ale się nie rozpadły
Z notatnika dietetykadodaję do niego cukier, wodę, wciąż podgrzewając. Wlewam mieszaninę żółtek z sokiem cytrynowym i stale mieszając podgrzewam, aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń. Nie można zagotować, bo wyjdzie jajecznica. Zostawiam do wystudzenia. Czas na bezę. 260 g cukru i 60 ml umieszczam w garnku i zagotowuję. Następnie umieszczam w garnku termometr cukierniczy i podgrzewam syrop do uzyskania temperatury
W kuchni Karmel-itkiposiekaną natką pietruszki, podawać z pieczywem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym → Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem → Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette → Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą → Jajka faszerowane awokado
Oryginalny smakformie przetworzonej. Można je przyrządzać na wiele sposobów – na miękko, omlet, na twardo, sadzone, smażone, w koszulce. Stanowią niezbędny składnik wielu potraw i wypieków. Przygotowuje się z nich omlety, jajecznicę, faszeruje się je, smaży z nich naleśniki, gotuje makarony, robi pasty do chleba, farsze i sałatki. Żółtka jaj są podstawowym składnikiem majonezów, kremów, ciast i deserów. W kuchni można również
codojedzeniaCześć! Najczęściej podczas weekendów robię śniadania trochę inne niż podczas tygodnia pracy. Mam czas by go poświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby ukochana jajecznica. To śniadanie zrobiłam również z jajkami, ale zapiekłam je w formie muffinek. Składniki na 12 muffinek: * 10 dkg szpinaku świeżego * 6 jajek * 4 – 5 łyżek startego żółtego sera * 1 ząbek czosnku
Pieprzyć z FantazjąCześć! Dobre śniadanie może być gwarantem udanego dnia. W tygodniu pracy ciężko sobie pozwolić na jajecznicę, placuszki czy chociażby dobrą owsiankę. Najczęściej takie rzeczy przygotowuję przy weekendzie. Tę owsiankę pokochała moja rodzina, córka wręcz przepada za nią. Jest sycąca, nie obciąża żołądka i naprawdę dodaje energii na większość dnia! Składniki: * 1 szklanka płatków owsianych * 2 szklanki mleka
Pieprzyć z Fantazjączas kiedy lekkie śniadania zamieniam na te sycące i bardziej wartościowe śniadania na ciepło. Takie, które dodają energii na cały poranek i rozgrzewają przed wyjściem na mróz. Jajecznica ze szczypiorkiem, gorące tosty z szynką i serem albo puszyste omlety – to zdecydowanie te rzeczy, które wybieram najczęściej na te chłodne poranki. Dziś, razem z marką KONSPOL przygotowałam dla Was przepis
Ostra na Słodkolubię marnować żywności, dlatego z resztek produktów i tego, co mam w lodówce staram się zawsze coś przyrządzić. Tym razem zamiast tradycyjnej jajecznicy, zrobiłam zapiekankę z resztki makaronu, z dodatkiem szpinaku i boczku. Sprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki) 5 jajek 200g liści szpinaku 4 plasterki wędzonego boczku
Danka Pichciwiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach. Do zrobienia takich zapiekanek możemy dowolną wędlinę, jaką mamy w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bagietki o długości 20 cm około 80 g szynki 100 g żółtego sera
Danka Pichciwędlina, którą przygotowałam. Jest tłuściejsza niż schab, ale pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokroić drobno i zrobić na niej np. jajecznicę. A jak komuś się znudzi to można ją sparzyć! Przygotowanie Chorizo czyli hiszpańskiej kiełbasy to było jednak wyzwanie dla mnie, szczególnie za mnogość składników. Ta kiełbasa to specjał kuchni hiszpańskiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy ktoś zapyta się jakie danie z kiełbasą nam się kojarzy, to pierwsze jesienią, zimą o grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki
Moniki Smakołyki